Jij hebt recht op een transitievergoeding wanneer je wordt ontslagen of als jouw tijdelijke contract, op initiatief van de werkgever, niet wordt verlengd. Het recht op een transitievergoeding bestaat ook wanneer jij zelf ontslag neemt wegens ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van jouw werkgever.
Twijfel je of je recht hebt op een transitievergoeding? Beantwoord dan voor jezelf de volgende vragen:
- Is jouw ontslag het gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten vanuit jouzelf?
- Is jouw werkgever failliet of is er een surseance van betaling verleend of is de regeling van schuldsanering natuurlijke personen van toepassing?
- Ben jij bij ontslag jonger dan 18 jaar en heb je gemiddeld maximaal 12 uren per week gewerkt?
- Wordt jij ontslagen wegens, of na, het bereiken van de pensioensgerechtigde leeftijd?
- Ben je ontslagen wegens bedrijfseconomische omstandigheden van de onderneming en geldt er een cao waarin is opgenomen dat de transitievergoeding niet van toepassing is? (De cao moet in dit geval wel een voorziening bevatten die bijdraagt aan het beperken van de duur van werkloosheid of een redelijke financiële vergoeding, of een combinatie ervan.)
- Wordt jouw tijdelijke contract niet verlengd, maar ga jij wel met jouw werkgever voor het einde ervan een nieuw contract aan dat binnen zes maanden ingaat? En bevat dit contract de mogelijkheid om dit tussentijds op te zetten?
- Heb één of meerdere vragen met ja kunnen beantwoorden? Dan heb jij geen recht op een transitievergoeding.
- Heb je alle vragen met nee kunnen beantwoorden? Dan heb jij recht op een transitievergoeding. De hoogte hiervan bereken je gemakkelijk met bovenstaande tool!