Transitievergoeding berekenen

Heb je een vaststellingsovereenkomst (vso) ontvangen en wil je weten wat de hoogte is van je transitievergoeding? Vul onderstaande gegevens in en laat onze handige rekentool eenvoudig je transitievergoeding bereken.

Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij een vaststellingsovereenkomst? Download dan ons e-book VSO.Let op!
De "Datum in dienst" moet eerder zijn dan de "Datum uit dienst".
Let op!
Het dienstverband heeft minder dan een maand geduurd. Vul daarom hieronder in het veld Bruto maandinkomen het totaal verdiende bruto inkomen over de gehele duur van het dienstverband in.

Hoe wordt de transitievergoeding berekend?

Bij ontslag wordt de transitievergoeding bepaald aan de hand van twee belangrijke factoren: het bedrag van je maandsalaris en de lengte van je dienstverband. De transitievergoeding die je ontvangt is een combinatie van drie berekeningen:

 

- 1/3 van je maandsalaris voor elk volledig dienstjaar;

- 1/36 van je maandsalaris voor de overige volledige maanden;

- 1/1095 van je maandsalaris voor eventuele resterende dagen.

 

Onze handige rekentool houdt rekening met al deze aspecten, inclusief dienstjaren, maanden en zelfs dagen. Het is belangrijk om te beseffen dat er altijd kleine afwijkingen kunnen optreden als gevolg van afrondingsverschillen. Dit komt doordat de tool geen rekening kan houden met vaste werkdagen.

Voorbeeld berekening transitievergoeding

De berekening van de transitievergoeding ziet er in de praktijk als volgt uit: Je hebt 6 jaar en 14 dagen bij je werkgever gewerkt en je meest recente maandsalaris bedraagt € 3.000 bruto inclusief vakantietoeslag. De hoogte van jouw transitievergoeding wordt dan als volgt berekend:

 

  1. Over de 6 volle dienstjaren bedraagt de vergoeding 6 x 1/3 x 3.000 = € 6.000
  2. Vervolgens wordt de transitievergoeding berekend over de restende maanden en dagen van je dienstverband. In dit voorbeeld is het aantal maanden 0.
  3. De resterende dag levert tot slot de volgende vergoeding op: 1 x 1/3 x 1/365 x 3.000 = € 2,74
  4. Als we de bedragen voor de jaren, maanden en dagen bij elkaar optellen komt de totale transitievergoeding uit op: 6.000 + 0 + 2,74 = 6.002,74

 

De tool hierboven rekent het allemaal in een paar tellen voor je uit! Goed om te weten: de transitievergoeding bedraagt in 2024 maximaal € 94.000 of een jaarsalaris, wanneer jouw jaarsalaris hoger is dan € 94.000. 

Screenshot 2024-01-26 at 06.41.19