Wanneer een werknemer langdurig ziek is, is het verstandig om een arbeidsdeskundig onderzoek te laten uitvoeren. Deze stelt de terugkeer binnen de eigen organisatie centraal. Wanneer dit echter niet mogelijk blijkt te zijn, en er een sterke twijfel is aan het nut van de inzet van re-integratie 2 spoor, is het verstandig om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren om te onderzoeken of een 2e spoor traject zinvol is.
In een haalbaarheidsonderzoek wordt onderzocht of de inzet van re-integratie 2e spoor zinvol is. Een haalbaarheidsonderzoek volgt meestal na een arbeidsdeskundig onderzoek.
Redenen voor het starten van een haalbaarheidsonderzoek zijn onder andere:
- Er blijkt uit een arbeidsdeskundig onderzoek dat er geen of weinig benutbare mogelijkheden zijn voor re-integratie binnen het eigen bedrijf.
- Het kan een onderbouwing zijn voor het UWV om een 2e spoor traject te staken.
- Een vervroegde aanvraag bij het UWV voor een WIA-uitkering.
- Er is een verwachting dat de werknemer voor meer dan 80% wordt afgekeurd bij een WIA-beoordeling.
Het haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd door een re-integratiebureau of arbeidsdeskundige met kennis van arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Deze persoon moet onafhankelijk zijn van het bedrijf dat een haalbaarheidsonderzoek uit wil laten voeren.
Het haalbaarheidsonderzoek bestaat uit de volgende stappen:
Intakegesprek: De re-integratiedeskundige spreekt met de werknemer en de werkgever over de situatie.
Beoordeling van medische gegevens: De re-integratiedeskundige beoordeelt vervolgens de medische gegevens van de werknemer. Hierbij worden er ook gesprekken gevoerd met de bedrijfsarts en arbodienst.
Arbeidsmarktoriëntatie: Wanneer de re-integratiedeskundige over alle informatie beschikt, kan deze beoordelen wat de mogelijkheden zijn voor de werknemer op de arbeidsmarkt.
Rapportage: Uiteindelijk wordt er een rapportage opgesteld waarin duidelijk wordt of het aangaan van een tweede spoortraject zinvol is of niet.
De kosten van een haalbaarheidsonderzoek zijn afhankelijk van de situatie en verschillen per aanbieder. Neem contact met ons op voor een offerte die pas bij jouw situatie.
Een haalbaarheidsonderzoek is vooral van meerwaarde voor het verkrijgen van extra informatie en inzichten. Zo zijn enkele voordelen van dit onderzoek:
- Er is duidelijkheid of een 2e spoor traject zinvol is.
- Het verschaft inzicht in de belemmeringen, persoonlijkheid, competenties en loopbaanperspectief van de medewerker.
- De uitkomsten kunnen bij een 2e spoor traject benut worden wat de kans op succes vergroot.
- De uiteindelijke rapportage is bruikbaar bij de aanvraag van een deskundigenoordeel bij het UWV of een (vervroegde) WIA aanvraag.
Ons advies is om nooit een haalbaarheidsonderzoek tijdens de eerste 104 weken te starten. In plaats daarvan kun je beter re-integratie 2e spoor direct starten. Het UWV volgt namelijk beoordelingskaders die gebaseerd zijn op de wetgeving. Hierin staat dat er altijd gezocht moet worden naar mogelijkheden in eigen of ander werk, of dit nu realistisch is of niet.