Wat jij moet weten over de loonsanctie van het UWV

Jouw werknemer is twee jaar ziek en heeft een WIA-uitkering aangevraagd bij het UWV. Op dat moment eindigt voor jou als werkgever in principe de loondoorbetalingsverplichting, tenzij je van het UWV een loonsanctie krijgt. In dat geval moet je ook na twee jaar het loon door blijven betalen. In welke situaties legt het UWV nu zo’n loonsanctie op? En belangrijker, wat kun jij doen om te voorkomen dat je er een krijgt?

De meest voorkomende reden voor het UWV om een loonsanctie aan jou op te leggen is dat de re-integratie niet of te laat is ingezet. Een andere reden is dat jouw re-integratiedossier niet op orde is. Je moet namelijk kunnen aantonen dat jij er alles aan hebt gedaan om jouw werknemer terug te laten keren.

In dit blog lees je meer over:

Aanvraag WIA

Bij langdurige ziekte van jouw werknemer betaal je maximaal twee jaar lang het loon door. Na die twee jaar kan jouw werknemer namelijk een WIA-uitkering aanvragen. Bij die aanvraag beoordeelt het UWV of jij als werkgever hebt voldaan aan alle verplichtingen die de Wet verbetering poortwachter aan jou stelt. Als dat niet zo is legt het UWV je een loonsanctie werkgever op. Dit betekent dat jij nog een extra jaar het loon van jouw werknemer moet doorbetalen en dat ook het ontslagverbod voor de betreffende werknemer wordt verlengd. Het UWV geeft daarbij aan hoe jij jouw tekortkomingen kunt herstellen. Door alsnog te voldoen aan jouw verplichtingen kun je de periode van een jaar verkorten.

Loonsanctie

Tips om een loonsanctie UWV te voorkomen

Bedenk dat jij altijd eindverantwoordelijk bent, ook voor de inzet van een bedrijfsarts, arbeidsdeskundige of arbodienst. Zorg dus dat jij de controle houdt. Een goedverzuimbeleid helpt daarbij. Start de re-integratie direct na de ziekmelding en zorg voor een compleet re-integratiedossier. Probeer jouw werknemer zo snel mogelijk te laten beginnen, uit onderzoek blijkt namelijk dat na drie maanden ziekte slechts 35% van de werknemers terugkeert op de werkplek. Jij kunt de re-integratie tussentijds laten beoordelen door het UWV, vraag daarvoor een deskundigenoordeel aan. En laat een arbeidsdeskundige binnen een jaar onderzoeken of je werknemer terug kan keren in eigen of passend werk in jouw bedrijf. Is er sprake van een meningsverschil of conflict? Zet dan een mediator in.

Wil jij een loonsanctie voorkomen? Dat kan met een 2e Spoor re-integratietraject van CareerAdvisor.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Uitval vanwege ziekte is voor niemand leuk. Jij wilt natuurlijk dat jouw personeel zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Re-integratie kan de oplossing bieden. Lees er meer over in onze gratis brochure.