8 punten om op te letten bij het kiezen van een outplacementbureau

Bij zoveel outplacementbureaus als er zijn, is het soms moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Hoe weet je welke bureaus de betere zijn? Waarop moet je letten bij jouw keuze? Wij hebben 8 punten voor je op een rijtje gezet, waarop jij kan letten bij het kiezen van een outplacementbureau.

In dit blog staan we stil bij de volgende punten om op te letten bij het juiste bureau voor outplacement kiezen:

 1. Persoonlijk
 2. Flexibiliteit
 3. Betrokkenheid
 4. Toegankelijkheid
 5. Inzet
 6. Kosten
 7. Moderne middelen
 8. Kwaliteit

 

1 - Persoonlijk

Zoek naar een outplacementbedrijf dat gepersonaliseerde outplacementprogramma's aanbiedt die aansluiten bij jouw behoeften. Het is belangrijk dat er tijdens het outplacementproces een menselijke factor aanwezig is om werknemers een vlotte loopbaanovergang te laten maken.

2 - Flexibiliteit

Outplacementprogramma's moeten niet vast, maar flexibel zijn. Alles hangt af van hetgeen het beste is voor de werknemer en welk type begeleiding deze nodig heeft. Zorg voor afzonderlijke outplacementprogramma's voor verschillende werknemers binnen jouw bedrijf.

3 - Betrokkenheid

Vergeet niet om het outplacementbureau te vragen naar haar betrokkenheid. Welke soort outplacementondersteuning kunnen jouw werknemers verwachten. Verleent het outplacementbedrijf tijdelijke outplacementdiensten of gaat haar loopbaanondersteuning verder dan de stageplaats? Sommige outplacementaanbieders bieden loopbaanbegeleidingsdiensten zelfs nadat een werknemer is begonnen met werken in zijn nieuwe functie. Het is dus goed om te blijven opletten.

4 - Toegankelijkheid

Deloopbaancoaches zouden bij het communiceren met klanten, altijd een flexibel traject moeten aanbieden. Als je outplacementdiensten inkoopt, zorg er dan voor dat medewerkers voortdurend toegang hebben tot allerlei instrumenten, zowel online als offline. Een op maat gesneden outplacementprogramma en professioneel loopbaanadvies zullen werknemers helpen hun carrière elders voort te zetten en hun ontslag veel gemakkelijker te aanvaarden.

5 - Inzet

Een ander punt om goed op letten bij het kiezen van een outplacementbureau is de aanwezige toewijding en voortdurende steun van de loopbaancoaches. Praat met het outplacementbureau over het outplacementproces om zo haar mening over het gehele proces te doorgronden.

Neemt het bureau het initiatief om de werknemer in te checken en met hem of haar te spreken over de voortgang of stuurt zij slechts een handboek met tips en een overzicht van de dingen die nog volgen.

Het is belangrijk dat de loopbaancoach met veel toewijding werkt aan elk individueel geval en een goede staat van dienst heeft op het gebied van loopbaancoaching. Hier zijn enkele ingrediënten van een goede loopbaancoach:

Een loopbaancoach:

 • werkt gepassioneerd en wil anderen helpen
 • is detailgericht en heeft altijd een outplacementplan
 • inspireert anderen om een andere weg in te slaan en veranderingen te omarmen
 • is een goede luisteraar en heeft altijd een goede oplossing paraat
 • is professioneel en gebruikt uiteenlopende hulpmiddelen en materialen voor loopbaancoaching

6 - De kosten

Outplacementkosten zijn sterk afhankelijk van de outplacementprogramma's en het niveau van outplacementbegeleiding. Als je een outplacementbureau kiest moet je op zoek naar outplacementaanbieders die zowel kwaliteit als betaalbaarheid bieden. Met betaalbaarheid, bedoelen we niet de laagste prijs, maar diensten die de kosten echt waard zijn.

7 - Moderne middelen

Het is van groot belang dat het outplacementbureau gebruik maakt van innovatieve technologie om uitgaande medewerkers door het hele outplacementproces te loodsen. Het gebruik van verouderde technologie en traditionele methoden kan nadelige gevolgen hebben voor het proces.

Het outplacementbureau:

 • gebruikt een overgangsbeheersysteem?
 • heeft online leermiddelen?
 • gebruikt digitale netwerkhulpprogramma's?
 • heeft toegang tot online werkzoekplatforms?

8 - Kwaliteit

Evalueer altijd de kwaliteit van het outplacementbureau voordat je kiest.

Is het bureau gespecialiseerd in outplacementdiensten voor het herplaatsen van werknemers of bieden zij outplacementprogramma's aan als een nevenactiviteit? Het is bovenal belangrijk dat een outplacementaanbieder zich heeft gespecialiseerd in outplacementtrajecten. Bestudeer de website van verschillende aanbieders en lees reviews van klanten uit het verleden om de beste te vinden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Terug naar blog overzicht

Download het Outplacement e-book Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.