4 voordelen van outplacement voor de werknemer

Outplacement is een middel dat je als werkgever inzet als een werknemer uw bedrijf, al dan niet gedwongen, moet verlaten. Verplaats jij je eens in die werknemer, want dan zul je zien dat het ook voor een werknemer de beste manier is om te vertrekken. Overtuig jouw medewerker(s) ook van de voordelen van outplacement.

In een eerder blog gaven wij je al vijf redenen om voor outplacement te kiezen. Maar ook voor jouw medewerkers heeft outplacement zo zijn voordelen. Eigenlijk is het een win-win situatie voor de twee partijen.

Ontdek de 4 voordelen van outplacement voor de werknemer:

  1. Grotere kans op een nieuwe baan
  2. Betaalde heroriëntatie op de arbeidsmarkt
  3. Inzicht in kwaliteiten en meerwaarde
  4. Een prettig afscheid

1. Grotere kans op een nieuwe baan

Op het moment dat jij een werknemer outplacement aanbiedt geef jij hem/haar de kans om een goede doorstart naar een volgende baan te maken. De kans bestaat dat jouw medewerker al enige tijd niet meer heeft gesolliciteerd naar een andere baan of functie. In die situaties kan het heel lastig zijn om fris een sollicitatieprocedure in te gaan.

Outplacement voor werknemer.

Met behulp van outplacement krijgt de medewerker professionele begeleiding, hulp en tips voor het sollicitatieproces. Zo krijgt de medewerker hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief en worden sollicitatiegesprekken geoefend. De medewerker zal steviger in zijn schoenen staan en zo meer kans maken op een nieuwe baan.

Dit geldt niet alleen voor jouw jongere medewerkers, ook50 plussers maken meer kans op het vinden van een nieuwe baan! Een belangrijk voordeel van outplacement dus.

> Het belang van outplacement bij reorganisatie

2. Betaalde heroriëntatie op de arbeidsmarkt

Sommige medewerkers zien een ontslag ofreorganisatie als een nieuw begin om dat te gaan doen wat ze altijd al hebben willen doen. Anderen zullen misschien helemaal geen idee hebben van dat wat ze graag willen doen. Het voordeel van outplacement is dat het deze medewerkers op weg helpt naar een nieuwe baan of carrièreswitch.

Doordat je als werkgever outplacement voor jouw medewerkers betaalt, hebben zij de unieke mogelijkheid om zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt. Wie weet vinden zij een baan die veel beter bij hun persoonlijkheid blijkt te passen!

3. Inzicht in kwaliteiten en meerwaarde

Outplacement kan jouw medewerkers helpen bij het geven van inzicht in de eigen kwaliteiten en de meerwaarde die zij een bedrijf of organisatie te bieden hebben. Door te weten wat de sterke en zwakke punten van een medewerker zijn, kan hij of zij hier veel beter op inspelen tijdens het sollicitatieproces. Je medewerker leert zichzelf echt te verkopen.

4. Een prettig afscheid

Bij outplacement wordt de medewerker deskundig begeleid door een loopbaancoach. Deze kan helpen om eventuele negatieve gevoelens of een wrok tussen u en uw medewerker op te lossen of te verminderen. Dit zorgt ervoor dat uw medewerker op een prettigere manier afscheid kan nemen van uw organisatie.

Ervaringsdeskundige aan het woord

We hebben bij CareerAdvisor een ervaringsdeskundige in huis. Loopbaanadviseur Vincent Heinink vond het na 30 jaar in de financiële wereld tijd voor een nieuwe uitdaging.

Vincent:

“Ik ben met mijn werkgever in gesprek gegaan en kwam erachter dat ik er met een mooie regeling en een outplacement traject uit kon. Die kans heb ik aangegrepen. Vervolgens heb ik een paar maanden even niks gedaan, gewoon om te ‘landen’ en mezelf opnieuw uit te vinden. Dat adviseer ik mijn cliënten nu ook. Neem even de tijd om goed te onderzoeken waar je staat en wat je wilt. Daarmee voorkom je dat je overhaast in een volgende ‘logische’ baan stapt en later wellicht tot de conclusie komt dat je er niet gelukkig van wordt.”

“Tijdens die bezinningsperiode kwam ik via een netwerkclub in contact met iemand die voor CareerAdvisor werkte. Hij introduceerde mij bij CareerAdvisor. Blijkbaar zag hij iets in mij dat bij deze baan past. En dat klopte. Inmiddels werk ik anderhalf jaar als ZZP’er voor CareerAdvisor en ik voel me er als een vis in het water.”

Outplacement aanbieden

Zo blijkt maar dat outplacement voor zowel werkgever als werknemer een mooie manier is om afscheid van elkaar te nemen. We adviseren beide partijen en kunnen vervolgensverschillende trajecten aanbieden.

CareerAdvisor kan zowel op individueel niveau of ingroepsverband outplacement trajecten begeleiden. Wij ervaren dagelijks in de praktijk dat het om een win-win situatie voor alle betrokkenen is! Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op! Klik op onderstaande button.

Terug naar blog overzicht

Download het Outplacement e-book Wil jij je medewerker op weg helpen naar hun nieuwe baan? Lees meer over outplacement in onze brochure. Download hem gratis!