Geen plezier meer in je werk? Herken de signalen!

We brengen ongeveer een derde van ons leven door met werken en het is begrijpelijk dat werk voor iedereen belangrijk is. Werk brengt namelijk brood op de plank. Als je geen plezier meer hebt in je werk, ongemotiveerd, teleurgesteld, gefrustreerd of boos bent, kan dit dus een behoorlijke impact hebben, want feitelijk verlies je daarmee een belangrijk deel van jezelf. Wie te weinig werkplezier ervaart loopt meer kans om in een burn-out terecht te komen. Het is dus belangrijk dat je op tijd de signalen herkent en actie onderneemt.

Welke signalen jij kunt herkennen en wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van jouw verminderende werkplezier lees je in onderstaand blog. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Zes signalen dat jij je werk niet meer leuk vindt

Mensen die weinig plezier meer hebben in hun werk of in een burn-out terecht zijn gekomen, herkennen zich in meerdere van onderstaande signalen:

1. Met tegenzin naar je werk

Het is zondagavond en je krijgt een vervelend gevoel in je buik als je aan het werk denkt. Maar daar blijft het vaak niet bij. Je merkt ook dat je humeurig of emotioneel bent. Wanneer het maandagochtend is, wil je het liefst in bed blijven en je bent moe bij het opstaan. Je bent chagrijnig of huilerig en met lood in de schoenen ga je naar je werk. Na je werk ben je doodop en heb je geen energie meer om iets anders te doen. Je voelt je lekkerder en meer jezelf als het weekend is of wanneer je op vakantie bent. Maar daarna komt dat vervelende gevoel weer.

2. Je stelt werkzaamheden uit

Je laat je makkelijk afleiden om niet met je werk bezig te zijn. Je neemt regelmatig de tijd om even met een collega te kletsen of wanneer je thuis aan het werk bent pak je tussendoor steeds vaker huishoudelijke klusjes op. Je bent ongemotiveerd en raffelt je werk af. De tijd kruipt voor je gevoel voorbij.

3. Werken voelt als een sleur

Je werkdagen verlopen volgens een vaste routine en je werk doe je met het grootste gemak. Er is geen enkele uitdaging in je werk te vinden en je hebt al tijden niets nieuws meer geleerd. Je hebt het gevoel vastgeroest te zitten.

4. Je voelt je niet thuis op je werk

Je begrijpt je leidinggevende en/of collega’s niet meer. Je hebt geen ‘klik’ meer en je voelt je steeds vaker onbegrepen en alleen. De samenwerking met je collega’s verloopt steeds moeizamer en je merkt dat jij je steeds meer terugtrekt en in je schulp kruipt. Je gaat je ook steeds meer ergeren aan je collega’s of leidinggevende en steeds vaker lopen discussies hoog op. De waarden en normen van de organisatie blijken niet meer te passen bij die van jou.

5. Je kunt niet met je leidinggevende opschieten

Je hebt te maken met een leidinggevende waarmee je geen klik hebt. Je voelt je niet gesteund terwijl je wel van hem of haar afhankelijk bent. Dit alles leidt tot de nodige frustraties en je merkt dat je zelfs een hekel begint te krijgen aan je leidinggevende. De situatie met je leidinggevende kost je zoveel energie dat het lastig is om met succes en plezier aan het werk te zijn.

6. Je ervaart veel stress

Je hebt het gevoel dat je de hele dag op je tenen loopt. Bijvoorbeeld omdat je mensen niet tegen je in het harnas wilt jagen of omdat je werkzaamheden te moeilijk en/of te veel voor je zijn. Wellicht is de baan te hoog gegrepen voor je of benut je jouw talenten te weinig en verricht je vooral werkzaamheden waarin je geen kei bent of die je saai vindt.

Verliezen van werkplezier

Je kunt ook stress ervaren van werkzaamheden waarin je wel goed bent, maar die je niet interessant of uitdagend genoeg vindt. Je zit kortom in een baan die simpelweg niet bij je past. Blijf je doorploeteren, dan is de kans dat jij je werkt niet meer leuk vindt en in een burn-out terechtkomt aannemelijk.

>> Herken je een aantal van deze signalen bij jezelf, onderneem dan actie. Er zijn verschillende manieren om je werkplezier te heractiveren en te vergoten.

 

Oorzaken van het verliezen van werkplezier

Voordat we met oplossingen komen, willen we eerst nog even stilstaan bij mogelijke oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij het plezier in je werk aan het verliezen bent. 

Er heeft een overname of reorganisatie plaatsgevonden

Wanneer een bedrijf wordt overgenomen, krijg je te maken met nieuwe directeuren en managers die vaak de koers van het bedrijf wijzigen. Hetzelfde geldt voor een reorganisatie. De normen en waarden van de organisatie veranderen en je merkt dat deze steeds minder aansluiten op die van jou, met als gevolg dat jij het plezier in je werk gaat verliezen.

Je doet werk dat niet overeenkomst met wat je hebt gestudeerd

De banen hebben niet altijd voor het oprapen gelegen. Het kan dus maar zo zijn dat je willekeurig een baan hebt gekozen, omdat deze baan op dat moment voorbijkwam en je wel aansprak. De baan sluit echter niet aan bij je opleiding, waardoor het werk dat je uitvoert niet overeenkomt met je ambities en kwalificaties. Dit maakt dat je op den duur het werk dat je doet niet meer leuk vindt.

Je ervaart te weinig zingeving

Weinig tot geen zingeving ervaren is vooral het geval bij werkzaamheden waar je wél vaardig in bent, maar die niet tot nauwelijks aansluiten bij jouw interesses of wat jij belangrijk vindt. Wanneer dit het geval is, haal je geen voldoening meer uit je werk en zal je werkplezier afnemen.

 

Stilstaan of bewegen?

Realiseer jij je op dit moment dat je geen plezier meer hebt in je werk, dan is het ondernemen van actie van belang. Op die manier voorkom je dat je opbrandt en in een burn-out terechtkomt. Maar we snappen dat het lastig en spannend is om actie te ondernemen. Misschien herken je wel één van onderstaande ‘excuses’:

Ik heb geen plezier meer in mijn werk, maar…
- ik verdien goed
- ik heb het geld nodig
- ik heb het nodig

De redenen waarom jij je werk nodig hebt, anders dan voor het geld, kunnen divers zijn. Je kunt het werk nodig hebben omdat het je status geeft, omdat het definieert wie jij bent of omdat het je een invulling van jouw dag geeft en het je structuur biedt.

Wanneer jij echter je werk niet meer leuk vindt, heb je een probleem en zal je naar een oplossing moeten zoeken die bij jou past. Je zult kortom in beweging moeten komen.

 

Mogelijke oplossingen

Een deel van de schuld voor het ontbreken van jouw werkplezier kun je natuurlijk afschuiven op de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn binnen het bedrijf of organisatie waar jij voor werkt. Denk daarbij aan je directeur, leidinggevende of de HR-manager. Zij kunnen de werkomgeving verbeteren, werknemers motiveren, zorgen voor een betere werk en privébalans, et cetera.

Maar we willen jou juist laten zien wat jij zélf kunt doen om jouw plezier in je werk te verbeteren. Hiervoor heb je drie alternatieven, die elk in onze volgende blogs nader worden toegelicht:

1. Zet in op je huidige baan en zet stappen om je werk weer leuk te vinden
2. Zoek een andere baan die je weer energie geeft
3. Start je eigen bedrijf

Wil je de blogs niet missen? Volg ons dan op social media.

  ICON_CA_Linkedin  ICON_CA_Insta   ICON_CA_Facebook

Hulp inschakelen van CareerAdvisor

Kun je niet wachten om te ontdekken welke route bij jou past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door op onderstaande button te klikken. 

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

 

Terug naar blog overzicht

Vrijblijvende intake Benieuwd hoe wij jouw werkplezier kunnen (her)activeren? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek in met één van onze coaches.