Re-integratie

Re-integratie is het ondersteunen van werknemers om zo snel mogelijk (geheel of deels) weer aan het werk te gaan. Dit verloopt via een re-integratietraject.

Wat is een re-integratietraject?

Een re-integratietraject is een verplicht traject dat bestaat uit meerdere stappen, waarbij werkgever en werknemer er samen alles aan doen om de werknemer weer aan het werk te laten gaan. Dit kan op twee manieren gebeuren:

  1. Via re-integratie 1e spoor: hierbij gaat de werknemer weer aan het werk bij de huidige werkgever.

  2. Via re-integratie 2e spoor: hierbij wordt er een nieuwe passende baan bij een andere werkgever gevonden.

 

1e spoor en 2e spoor re-integratie

Bij langdurige ziekte wordt in eerste instantie gekeken of re-integratie binnen het eigen bedrijf mogelijk is, dit noemen we re-integratie 1e spoor. 

In het 1e spoor kan worden gekeken naar:

  • -   Het aanpassen van de werkplek

  • -   Andere werktijden

  • -   Gedeeltelijke werkhervatting

  • -   Het aanpassen van de functie

  • -   Andere beschikbare functie bij dezelfde werkgever

Blijkt dat re-integratie bij de huidige werkgever niet mogelijk is, dan wordt op advies van de bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige het 2de spoor gestart. Hierbij komt de focus te liggen op het vinden van een geschikte baan bij een andere werkgever.

Zowel het 1e spoor als 2e spoor maakt onderdeel uit van de Wet Verbetering Poortwachter.

 

Hoelang duurt een re-integratietraject?

De duur van een re-integratietraject is afhankelijk van een aantal factoren zoals:

  • - De ernst van de ziekte

  • - De beschikbaarheid van passend werk en ondersteuning

  • - De motivatie van de werknemer

  • - De naleving van wettelijke termijnen,  - De samenwerking tussen werknemer en werkgever 

Het 1e spoor traject duurt maximaal een jaar. Als blijkt dat de werknemer niet kan re-integreren binnen het eigen bedrijf start het 2e spoor traject. Deze duurt ongeveer negen tot twaalf maanden met een maximum van twee jaar. 

 

59942ffb-0d93-4696-b6ce-ad85fb8a48d6

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor re-integratie?

Zowel werkgever als werknemer zijn verantwoordelijk voor de re-integratie. Beide partijen moeten minimaal iedere zes weken de voortgang van de re-integratie bespreken. Daarnaast moeten ze hun visie geven op het re-integratietraject bij het opstellen van het plan van aanpak.

Verder heeft de werkgever als re-integratieverplichting een zorgplicht voor de werknemer. Ondersteund door de bedrijfsarts of arbodienst is hij of zij eindverantwoordelijk voor zowel verzuimbegeleiding als de re-integratie. Dit betekent dat een werkgever de werknemer een kans moet geven om weer aan de slag te gaan in de eigen functie. Daarnaast moet er gezocht worden naar passend werk binnen het bedrijf wanneer de werknemer niet terug kan keren in hun eigen werk.

De belangrijkste re-integratieverplichting van de werknemer is de plicht om actief bij te dragen aan de re-integratie. Onvoldoende meewerken kan een reden zijn voor ontslag op staande voet. 

Re-integratie met behulp van een re-integratiecoach

Een re-integratiecoach kan zowel tijdens het eerste spoor als het tweede spoor ondersteuning bieden. 

Tijdens het eerste spoor ondersteunt een coach de werknemer zodat ze hun eigen werk weer op kunnen pakken of ander passend werk kunnen doen. Zo wordt er samen met de bedrijfsarts een plan van aanpak opgesteld en de belastbaarheid van de werknemer beoordeeld. Vervolgens helpt de coach met het vinden van passend en duurzaam werk binnen het eigen bedrijf door gesprekken te voeren, competentietesten en persoonlijkheidstesten af te nemen en door tranigen te geven aan de medewerker.

Bij het tweede spoor helpt een re-integratiecoach de werknemer te re-integreren bij een nieuwe werkgever. Dit gebeurt aan de hand van een plan van aanpak. De werknemer wordt actief gemotiveerd, geholpen en begeleid zodat deze vervolgens zelfstandig kan solliciteren. De coach levert daarnaast geschikte vacatures aan vanuit hun netwerk.

Ontslag tijdens re-integratie

Wanneer je ziek bent, geldt er een opzegverbod. Je werkgever mag je dan ook niet ontslaan in de eerste 2 jaar van de arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat een werkgever jou niet mag ontslaan tijdens een re-integratie traject. Na twee jaar mag een werkgever een ontslagvergunning indienen bij het UWV als verwacht wordt dat een werknemer niet binnen 26 weken hersteld, de wettelijke termijn van de loondoorbetalingverplichting voorbij is en de medewerker niet binnen de redelijke herplaatsingstermijn herplaatst kan worden in een andere passende functie binnen de onderneming of groep. Ook moet er dan voldoende re-integratie inspanningen zijn geleverd.

Er zijn een aantal uitzonderingen op het opzegverbod

  • - ontslag op staande voet

  • - ontslag wegens werkweigering

  • - ontslag wegens reorganisatie

  • - ontslag wegens bedrijfbeëindiging

Uit elkaar gaan met wederzijds goedvinden tijdens een re-integratietraject

Tijdens het re-integratieproces kan het voorkomen dat werkgever en werknemer gezamenlijk tot de conclusie komen dat het beter is om uit elkaar te gaan. Dit besluit wordt genomen met wederzijds begrip en goedkeuring, vaak krijg je als werknemer een vaststellingsovereenkomst aangeboden. 

Re-integratie subsidies en regelingen

Werkgevers die een arbeidsbeperkte werknemer in dienst nemen of houden kunnen via het UWV, de gemeente of de Belastingdienst aanspraak maken op enkele re-integratie subsidies en regelingen. Dit kan variëren van een subsidie voor de werkgever tot diverse kortingsregelingen en vergoedingen. 

Succesvolle re-integratie met CareerAdvisor

Tijdens een re-integratietraject van CareerAdvisor gaan wij met jouw werknemer op zoek naar passend en (nieuw) duurzaam werk. Wij werken altijd aan de hand van een op maat gemaakte plan van aanpak voor het beste resultaat! Door de hoge mate van flexibiliteit en ervaring is CareerAdvisor uniek in de markt. Ons re-integratietraject garandeert succes vanwege de meerdere contactmomenten met een persoonlijke re-integratiecoach, korte communicatielijnen en onze Poortwachtersgarantie.

Veel gestelde vragen 

Is re-integreren verplicht?

Ja, re-integreren is verplicht. Zowel de werkgever als de werknemer hebben wettelijke verplichtingen om zich in te spannen voor een succesvolle terugkeer naar werk. Als een werknemer niet meewerkt, kan dat gevolgen hebben voor de loondoorbetaling en uitkeringsrechten.

Kun je tijdens re-integratie ontslag nemen?

Ja, je kunt tijdens een re-integratietraject ontslag nemen. Echter, het is belangrijk om te overwegen wat de gevolgen zijn voor je uitkering en de voortzetting van je re-integratietraject.

Wie betaalt het re-integratietraject?

De werkgever betaalt doorgaans het re-integratietraject. Soms kan er gebruik worden gemaakt van subsidies of regelingen vanuit de overheid of verzekeraars.

Wie schakelt een arbeidsdeskundige in?

De werkgever schakelt een arbeidsdeskundige in als dit nodig is voor het re-integratietraject. Dit kan bijvoorbeeld zijn om te beoordelen wat voor werk een werknemer nog kan doen of om advies te geven over aanpassingen in de werkplek.

Wat is een re-integratieplan?

Een re-integratieplan, ook wel plan van aanpak genoemd, is een document waarin de afspraken en stappen staan die nodig zijn om een werknemer weer aan het werk te krijgen. Dit plan wordt samen opgesteld door de werkgever en werknemer, vaak met input van een bedrijfsarts. Het bevat onder andere doelen, termijnen, verantwoordelijkheden en evaluatiemomenten.

Wat is een arbeidskunidg onderzoek

In een haalbaarheidsonderzoek wordt onderzocht of de inzet van re-integratie 2e spoor zinvol is.

Meer over het haalbaarheidsonderzoek weten? Bekijk onze haalbaarheidsonderzoek pagina

Wat is een arbeidskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een onderzoek naar de belastbaarheid en mogelijkheden van een werknemer die langdurig niet in staat is om te werken. 

Meer over het arbeidskundig onderzoek weten? Bekijk onze pagina over het arbeidskundig onderzoek

Offerte aanvragen
Wij helpen bij

  • focus op wat werknemer wel kan
  • hervinden van zichzelf
  • vinden van een passende baan
  • Poortwachter-proof maken

Heading goes here! 

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500.

Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een

9.2

Bron: Klantenvertellen.nl

Waarom jij bij ons een streepje voor hebt

Flexibiliteit

  • Wij spelen in op jouw wensen en behoeften
  • Kies de coach die het beste bij je past
  • Wij kunnen ook trainingen op individueel niveau of in groepsverband geven
  • Grote mate van keuzevrijheid door het kiezen van modules
Group 27

Professionaliteit

  • Wij gebruiken moderne en innovatieve platformen zoals LDC
  • Online coaching via Teams mogelijk
  • Wij leren jou moderne middelen in te zetten bij jouw zoektocht naar nieuw werk
  • Wij werken met gecertificeerde coaches
Group 29

Regionale focus

  • Landelijke dekking met vestigingen in elke provincie
  • Onze focus is regionaal

  • Onze coaches zijn bekend met hun regio en hebben daar een groot netwerk
  • Altijd een coach bij jou in de buurt!
Group 31

Klantentevredenheid

  • De tevredenheid van onze klanten is onze drijfveer
  • Cedeo-erkenning

  • Klanten beschrijven ons als klantgericht, inspirerend, betrokken, flexibel en persoonlijk
  • Wij bieden maatwerk zodat onze dienstverlening ook écht bij jou past.

Ondersteuning nodig tijdens een re-integratie traject?

Neem vrijblijvend contact op