Outplacement en begeleiding

Hangt er ontslag boven je hoofd? Omdat je baas niet meer verder wil of jijzelf niet meer verder wil? Vaak kom je dan in aanmerking voor outplacement. Maar wat is outplacement? Bij outplacement krijg je begeleiding bij het zoeken van een nieuwe baan.

Bij outplacement komen jij en je werkgever meestal overeen dat je (betaald) op zoek gaat naar een andere baan, soms zelfs in een andere richting. Je keert dan niet meer terug naar je oude werkplek.

Er wordt vrijwel altijd een termijn gesteld aan outplacement: je wordt geacht binnen een aantal maanden een nieuwe baan gevonden te hebben. Zo niet, dan volgt alsnog ontslag. Outplacement maakt vaak deel uit van het sociaal plan bij een reorganisatie of een vaststellingsovereenkomst. 

Outplacement wordt vaak aangeboden in geval van:

  • een onoplosbaar arbeidsconflict;
  • reorganisatie;
  • vastlopen in je carrière.

Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Download gratis onze brochure.

Geld of outplacement

Wie onvrijwillig moet vertrekken krijgt vaak ook de mogelijkheid te kiezen tussen een geldbedrag of outplacement.

Veel mensen zijn geneigd te kiezen voor het geld, in de veronderstelling dat ze wel weer snel aan een baan zullen komen. We adviseren je om goed te kijken naar de arbeidsmarkt en je arbeidsverleden voordat je deze beslissing neemt.

Wees realistisch en schat je kansen niet te rooskleurig in. Zeker niet als de arbeidsmarkt krap is en je leeftijd een rol speelt. In die gevallen kun je vaak de begeleiding die een outplacementbureau biedt, goed gebruiken. Vraag anderen – die jou in je werk kennen – mee te denken over deze beslissing, juist omdat je emoties je beslissing kunnen vertroebelen.

Een outplacementbureau kiezen

Outplacementbureaus heb je in verschillende soorten en maten. Er zijn grote (gerenommeerde) bureaus, maar er zijn ook veel kleine bedrijven en eenpitters actief.

Je kunt ook te maken hebben met bureaus die gelieerd zijn aan (grote) bedrijven en instellingen.

Werk je bij een bedrijf dat outplacementdiensten afneemt van zo’n gelieerd bureau, dan ben je vaak verplicht om bij dat bureau het outplacementtraject te volgen. Het heeft als voordeel dat zo’n bureau het bedrijf van dichtbij kent en vaak weet wat er speelt, maar het heeft als nadeel dat het misschien niet ‘klikt’ en je toch gebonden zit aan dat bureau.

Heb je een arbeidsconflict, dan kan het bovendien erg bedreigend zijn om met een outplacementbureau zaken te moeten doen dat rechtstreeks verbonden is met je werkgever. In dit soort gevallen is het verstandig met je werkgever te onderhandelen over een alternatief bureau.

Waar moet je op letten als je voor outplacement kiest?

Het moet ‘klikken’

Dat betekent dat het contact tussen jou en de consultant goed moet lopen, maar ook dat de werkwijze van het bureau bij je moet passen. Ben jij een heel nuchter type, dan wil je waarschijnlijk niet allerlei ‘zweverige’ opdrachten hoeven doorwerken. Kamp je juist met grotere levensvragen, dan zal een standaard klik-en-klaar methode wellicht niet werken. Informeer je over de visie en gebruikte methoden en beslis pas na het eerste gesprek of het bureau je wat lijkt.

Omgang met werkgever en werknemer

Een outplacementbureau dient in de meeste gevallen twee partijen: jou en je werkgever. Je werkgever betaalt en zal dus enige terugkoppeling willen over de voortgang van het traject. Anderzijds gaat het om jou in al je facetten en dat is iets heel persoonlijks. Je wilt niet dat je hele hebben en houden aan je werkgever wordt doorgegeven. Stel kritische vragen hoe het bureau met deze spagaat omgaat en welke gegevens ze wel en niet aan je werkgever zullen doorspelen.

Hoe ziet het traject er uit?

Grote bureaus zijn niet per definitie beter dan kleine of andersom. Informeer je over de gehanteerde aanpak, onderzoek wat het traject precies inhoudt en vraag naar de resultaten met andere kandidaten. Kijk ook rond in je netwerk of je iemand kent die met een outplacement te maken heeft gehad. Zo’n ervaringsdeskundige kan je waarschijnlijk goede tips geven. 

Het outplacementtraject

Een outplacementtraject bestaat uit een aantal fasen die je afhankelijk van je situatie meer of minder uitgebreid doorloopt:

  • Wie voor outplacement in aanmerking komt, heeft vaak een onprettige werkervaring achter de rug. Een arbeidsconflict, een reorganisatie, ontslag wegens overtolligheid et cetera. Het vergt vaak tijd om daar overheen te komen. Je woede, vertwijfeling en verdriet over het verlies van je baan of het onrecht dat je in jouw ogen is aangedaan moet je kwijt zijn voordat je verder kunt. In het traject is daarom ruimte voor ontslagverwerking.
  • Wil je effectief kunnen solliciteren, dan je moet goed weten wat je wilt. Zelfonderzoek maakt dus een belangrijk deel uit van het traject. Er komen vragen aan de orde als: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Wat zijn mijn sterke en zwakke punten? Een beroepskeuzetest of assessment kan deel uitmaken van dit zelfonderzoek. Ook breng je met dit zelfonderzoek in kaart op welke gebieden je eventueel scholing nodig hebt.
  • Veel mensen die in aanmerking komen voor outplacement hebben al jaren niet meer gesolliciteerd. Het is meestal zinvol aandacht te besteden aan hoe dat solliciteren ook al weer ging. Tijdens het traject leer jij je cv kritisch te gaan bekijken en aan te passen aan (nieuwe) wensen van mogelijke werkgevers. Ook het schrijven van sollicitatiebrieven en het oefenen van sollicitatiegesprekken komt in het traject vaak aan bod.
  • Als je de voorgaande stappen eenmaal doorlopen hebt, zal je met het echte werk moeten beginnen, namelijk het daadwerkelijk zoeken van een baan. Veel bureaus hebben faciliteiten om het banen zoeken te vergemakkelijken. Informeer hier naar! Tijdens het zoeken zul je regelmatig een begeleidingsgesprek hebben met je coach over de voortgang. Hij/zij zal je van suggesties voorzien en je zo nu en dan een hart onder de riem steken.

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!