Een ‘Leven Lang Ontwikkelen’: je bent nooit te oud om te leren.

Wist jij dat de overheid mogelijkheden biedt om jezelf te blijven ontwikkelen? De overheid wil dat het voor iedereen mogelijk is om, op deze snel veranderende arbeidsmarkt goed inzetbaar te blijven. Om dat voor elkaar te krijgen hebben ze een ‘Leven Lang Ontwikkelen’ platform opgezet. Wat dat precies inhoudt leggen wij je in deze blog uit. 

Deze punten komen in dit blog aan bod:

Waarom heeft de overheid het leven lang ontwikkelen platform opgezet?

Het antwoord op de vraag is eigenlijk simpel. De overheid wil dat de Nederlandse bevolking zich blijft ontwikkelen zodat zij zo goed mogelijk inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Voor de werknemer is het daarom belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen. Voor bedrijven is het voordeel van leven lang ontwikkelen dat zij daardoor wendbaarder en concurrerend blijven. 

De overheid richt zich met ‘Leven Lang Ontwikkelen’ op vier aspecten:

 • Het verder versterken van de ontwikkelvraag bij individuen
 • Het stimuleren van werkgevers en sociale partners 
 • De flexibilisering van het aanbod voor leren en ontwikkelen
 • Het stimuleren van een leercultuur

Het belang van een 'Leven Lang Ontwikkelen'

We kunnen concluderen dat in de afgelopen tientallen jaren de wereld sterk veranderd is. Waar mensen rond de jaren 2000 niet op een mobiele telefoon zaten te wachten, heeft tegenwoordig bijna iedereen een smartphone. De wereld is sterk gedigitaliseerd. Op de arbeidsmarkt is dit ook te merken. 

Dit is een van de redenen waarom de overheid een ‘leven lang ontwikkelen’ heeft gerealiseerd. Door (snelle) ontwikkelingen verandert de arbeidsmarkt continu. Door bijvoorbeeld de corona-crisis wordt er vaker op afstand gewerkt. Vooral de wat oudere werkenden zijn digitaal minder goed onderlegd, voor hen kan het dan ook moeilijker zijn om zich daarin aan te passen.

Daarnaast zijn er op dit moment in verschillende sectoren (zorg, onderwijs, ICT en de techniek) tekorten aan personeel. De overheid wil volwassenen stimuleren om in deze sectoren te gaan werken. 

Misschien vraag je jezelf nu wel af, op welke manier gaat de overheid het voor elkaar krijgen dat mensen daadwerkelijk ook zichzelf gaan ontwikkelen? Om de leergierigen te ondersteunen en anderen extra te motiveren hebben ze enkele subsidiepotjes gecreëerd. 

Verschillende subsidies van ‘Leven Lang Ontwikkelen’: 

 • SLIM-regeling: Vaak hebben mkb-ondernemingen niet de tijd, kennis en middelen om hun personeel op te leiden. Met de ‘Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-onderneming’ (SLIM) kunnen werkgevers binnen het mkb hun werknemers de kans bieden om zichzelf te blijven ontwikkelen.
 • Levenlanglerenkrediet: ben je tussen de 18 jaar en 56 jaar oud en heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dan is er toch een mogelijkheid om vanuit de overheid financieel ondersteunt te worden. Met het levenlanglerenkrediet kan je een bedrag ter hoogte van het wettelijk collegegeld lenen. Deze lening moet binnen 15 jaar terugbetaald worden. 
 • Nederland leert door: met deze subsidieregeling is het mogelijk om gratis een training of een cursus te volgen. Er zijn 800 trainingen beschikbaar, van veiligheidstraining tot een taalcursus. Let op: dit is anders dan het STAP-budget.  
 • STAP-budget: werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Wist je dat wij ook trainingen aanbieden die vergoed kunnen worden door het STAP-budget? Later daarover meer in deze blog, ben je al benieuwd? Bekijk dan alvast ons trainingsaanbod!
 • Expeditie regeling: Partijen in een samenwerkingsverband kunnen vanaf 23 mei 2022 subsidie aanvragen uit de expeditie-regeling. Dit geld kunnen zij gebruiken voor Duurzame Inzetbaarheid (DI) van medewerkers en voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO).

Onze trainingen voor een 'Leven Lang Ontwikkelen'

In het belang van een Leven Lang Ontwikkelen en om bij te dragen aan de ontwikkeling van de maatschappij bieden wij (op dit moment) zeven trainingen aan! Al onze trainingen kunnen (deels) gesubsidieerd worden middels het STAP-budget. 

 • Training Regie over je loopbaan: het is belangrijk dat je plezier hebt in je werk, maar loop jij hierin vast? Dan is deze training wat voor jou. Het is tijd om de regie je eigen loopbaan in handen te nemen
 • Training Personal branding: ondanks het feit dat er op dit moment veel personeelstekort is, bestaat de concurrentie van andere sollicitanten of freelancers nog steeds. Leer hoe je je kan onderscheiden van de rest!
 • Training Ambities Waarmaken: soms worden we door omstandigheden onze ambities niet altijd op de eerste plek. Wil jij je ambities weer najagen en waarmaken? Volg dan deze training.
 • Training Ontdek jouw drijfveren: Wil jij ontdekken wat jouw drijfveren zijn? Wil jij meer plezier in je werk ervaren? Wil je meer leven volgens je eigen waarden? Wil je makkelijker beslissingen nemen en minder afhankelijk zijn van je omgeving? Dan is deze training wat jij nodig hebt!
 • Training Presenteren: Presenteren voor een groep is lang niet altijd even makkelijk voor iedereen. Wil jij een ster worden in het spreken voor een groep? Dan kan deze training je daarbij helpen!
 • Training Jouw Impact vergroten: Vind jij het lastig om jouw goede ideeën en voorstellen onder de aandacht te brengen en anderen daarin mee te krijgen? Dan is deze training geschikt voor jou!
 • Training Ontketen je talenten: Talent is het vermogen om iets te doen waar je goed in bent en wat je met plezier doet. Als jij in staat bent jouw talenten in te zetten, dan ben jij gemotiveerder, succesvoller en ervaar je plezier en energie. 
 • Training Bewust Vitaal: Een vitaal persoon heeft een duidelijke wilskracht, beschikt over energie, lichamelijke kracht en weerbaarheid. Wil jij aan de slag met jouw vitaliteit, meld je dan aan voor deze training.
 • Training Het Sollicitatiegesprek: Vind je het spannend om een sollicitatiegesprek te voeren? Breekt het zweet je uit als je er alleen maar aan denkt? Kom je telkens niet uit je woorden door de lastige vragen die gesteld worden? Dan is deze training wat voor jou!

Heb je vragen over een training of het STAP-budget? Neem gerust contact met ons op!

Blijf jezelf ontwikkelen! 

Via het ‘Leven Lang Ontwikkelen’ platform is er eigenlijk voor alles en iedereen wel een mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen. Of je nou een gehele studie wilt volgen of jezelf wilt bijscholen met een training. Wil je meer weten over onze STAP-budget trainingen? Neem dancontact op. Samen kijken we naar wij naar de mogelijkheden.

Bekijk al onze trainingen

Bekijk onze trainingen Wij bieden diverse trainingen aan om de vaardigheden van jouw medewerkers te vergroten. Bied jouw medewerkers de kans om zichzelf blijvend te ontwikkelen!