Wat als re-integreren niet lukt?

Re-integratie in het 2e spoor vraagt veel inspanning van zowel jou als jouw werknemer. Bedenk ook dat er voor jouw werknemer veel vanaf hangt; Als de re-integratie niet lukt kan hij of zij niet bij jouw bedrijf in dienst blijven. Deze gedachte kan spanning opleveren bij jouw medewerker. Als jij oog hebt voor de succesfactoren bij een re-integratie 2e spoor maak jij de kans op een geslaagde re-integratie zo groot mogelijk.

Een bedrijfsarts die een goede inschatting maakt van de mogelijkheden van jouw werknemer vormt daarmee een belangrijke basis voor een succesvol re-integratietraject. Hoe scherper en realistischer het beeld, hoe groter de kans op succes.

In dit blog lees je meer over:

 

Start op tijd en geef een realistisch beeld van passend werk

Op tijd starten met een re-integratietraject 2e Spoor is ook een belangrijke factor. Ook als het 1e Spoor nog niet is afgerond kan jij al starten met het 2e Spoor. Op die manier voorkom je dat jouw werknemer (te) lang thuis zit en mogelijk de aansluiting met de arbeidsmarkt mist.

Geef jouw werknemer verder een realistisch beeld van de passende werkzaamheden binnen jouw bedrijf. Passend werk is niet altijd hetzelfde als de ideale baan die jouw werknemer misschien voor ogen heeft. Met een realistisch beeld voorkom je teleurstelling.

Voorkom teleurstelling met een realistisch beeld.

Persoonlijk contact en dossiervorming

Het is begrijpelijk dat jij jouw zieke medewerker graag zo snel mogelijk weer aan het werk wil hebben. Toch is het belangrijk om te focussen op jouw persoonlijke contact en een goede relatie met je werknemer. Geef hem of haar genoeg ruimte voor terugkeer.

Leg jij teveel druk op, dan kan dat de re-integratie juist belemmeren of zelfs laten mislukken. DeWet verbetering poortwachter stelt strenge eisen aan de vorming van een goed verzuimdossier en het vastleggen van de voortgang van het re-integratietraject. Als u zich daaraan houdt voorkom je eenloonsanctie van het UWV.

Lees ook

Re-integratie subsidies en regelingen voor werkgevers

Nadelen re-integratie tweede spoor

Er bestaat altijd een kans dat een re-integratie tweede spoor niet loopt zoals verwacht. Er bestaan een aantal nadelen welke het proces lastig of tijdrovend maken. We lichten ze kort toe.

  • Wanneer de re-integratie 2e Spoor niet soepel verloopt kan het traject een stuk langer duren dan verwacht. Zo kan jouw werknemer bijvoorbeeld passend werk afwijzen of niet gemakkelijk aan een nieuwe baan komen. Het is daarom belangrijk om op één lijn te zitten met de werknemer als het gaat om realistische kansen.
  • De kosten kunnen toenemen doordat het traject langer duurt of de werknemer meer begeleiding nodig heeft.
  • Als jouw werknemer meer begeleiding nodig heeft is het belangrijk deze wel te geven. Wanneer er te weinig begeleiding wordt ingezet of verkeerde keuzes worden gemaakt, kan het traject nog langer duren of zelfs mislukken.
  • De gezondheid van jouw werknemer kan onverwachts verslechteren waardoor een re-integratie 2e spoor kan mislukken.
  • Als laatste moet je je voldoende inspannen voor de re-integratie. Gebeurt dit niet dan bestaan er kansen op loonsancties vanuit het UWV.

Re-integratie tweede spoor lukt niet

Uit ervaring weten wij dat de meest voorkomende oorzaken van een mislukte re-integratie 2e Spoor in de beginperiode van het re-integratieproces liggen. We zetten ze kort voor je op een rijtje.

  • De bedrijfsarts heeft de mogelijkheden en beperkingen van jouw werknemer niet goed ingeschat. Daardoor heb jij onvoldoende of verkeerde activiteiten ondernomen in het traject.
  • De mogelijkheden in het 1e Spoor zijn onvoldoende onderzocht. Het kan zijn dat daardoor passende werkzaamheden in jouw bedrijf niet in beeld zijn gekomen.
  • Het 2e Spoor is niet binnen 6 weken gestart nadat de bedrijfsarts stelde dat dit noodzakelijk was.
  • Bij een arbeidsconflict tussen jou en de werknemer stelt het UWV dat niet alle kansen onderzocht kunnen worden. Schakel dus tijdig mediation in om het contact te herstellen.

Ontdek hier het verschil tussen een 2e spoor traject en outplacement.

Maak de kans op mislukking zo klein mogelijk

Na 104 weken ziekte beoordeelt het UWV op basis van jouw dossier of jij voldoende hebt gedaan om de re-integratie van jouw werknemer te laten slagen. Een mislukte re-integratie betekent voor jou een loonsanctie van 52 weken. Met een goede en zorgvuldige aanpak heb jij zoveel mogelijk invloed op het traject en maak je de kans op mislukking zo klein mogelijk.

CareerAdvisor ontzorgt jou in re-integratietrajecten. Heb je vragen? Maak dan gebruik van onze kennis en ervaring en neem vrijblijvend contact op. Wij adviseren je graag!

Neem vrijblijvend contact op

Terug naar blog overzicht

 

Download de gratis brochure Uitval vanwege ziekte is voor niemand leuk. Jij wilt natuurlijk dat jouw personeel zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Re-integratie kan de oplossing bieden. Lees er meer over in onze gratis brochure.