Wat als een re-integratie traject niet lukt?

Een re-integratie 2e spoor traject vraagt veel inspanningen van zowel de werkgever als werknemer. Ondanks deze inspanningen kan het voorkomen dat een re-integratie traject onsuccesvol is. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zo kan de ziekte langer duren dan verwacht of is er nog geen passende baan gevonden. In dit blog gaan we hier dieper op in en vertellen we welke mogelijkheden er zijn na een onsuccesvol re-integratie traject.

In dit blog lees je meer over:

 

Re-integratie 1e spoor lukt niet

Bij (langdurige) ziekte zal er eerst gekeken worden of re-integratie binnen het eigen bedrijf mogelijk is. Hierbij kan de werknemer teruggaan naar de huidige functie of een andere beschikbare functie.

Als blijkt dat re-integratie bij de huidige werkgever niet mogelijk is, wordt er op advies van de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige het 2e spoor gestart.

 

Re-integratie 2e spoor is onsuccesvol

Een re-integratie 2e spoor is onsuccesvol wanneer de werknemer, ondanks alle inspanningen, niet in staat is om passend werk te vinden bij een andere werkgever.

Het is belangrijk om in dat geval goed te onderbouwen en documenteren dat het traject niet gelukt is en waarom niet. Dit is belangrijk zodat het UWV de re-integratie inspanningen kan beoordelen. Wanneer zowel de werknemer als werkgever zich voldoende hebben ingespannen, kan de werknemer een WIA-uitkering aanvragen.

 

Veel voorkomende redenen waarom een re-integratie traject onsuccesvol kan zijn

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een re-integratietraject onsuccesvol is. Hieronder benoemen we de belangrijkste redenen:

  • Er is geen passend werk gevonden: Er kon geen geschikte functie gevonden worden die past bij de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer.
  • Medische redenen: De gezondheid van de werknemer is niet voldoende verbetert om te kunnen werken, ook niet in een aangepaste functie.
  • Onvoldoende inspanningen van de werknemer: Het kan voorkomen dat een werknemer niet voldoende meewerkt aan het traject. Er wordt bijvoorbeeld niet voldoende gesolliciteerd of afspraken worden niet nagekomen. Dit kan leiden tot een loonsanctie van het UWV.
  • Onvoldoende inspanningen van de werkgever: Ook de werkgever kan zich onvoldoende inspannen voor de re-integratie van de werknemer. Zo kan deze de werknemer onvoldoende hebben ondersteund bij het vinden van passend werk bij een andere werkgever. Dit zal leiden tot een loonsanctie van het UWV.
  • Objectieve belemmeringen: Als laatste kunnen er externe factoren zijn die een re-integratie traject onsuccesvol maken. Bijvoorbeeld economische omstandigheden waardoor er geen geschikte vacatures beschikbaar zijn.

 

Tips voor een succesvol re-integratie traject

  1. Start op tijd met een re-integratietraject: Er kan al met het 2e spoor traject gestart worden als het 1e spoor nog loopt. Zo wordt er voorkomen dat een werknemer (te) lang thuis zit en mogelijk de aansluiting met de arbeidsmarkt mist.
  2. Zorg voor een realistisch beeld van passende werkzaamheden: Passend werk is niet altijd hetzelfde als de ideale baan die de werknemer misschien voor ogen heeft. Met een realistisch beeld worden teleurstellingen voorkomen.
  3. Persoonlijk contact en dossiervorming: Het is begrijpelijk dat de werkgever een zieke werknemer graag zo snel mogelijk weer aan het werk wil hebben. Toch is het belangrijk om te focussen op het persoonlijke contact en een goede relatie met de werknemer. De werknemer moet genoeg ruimte worden geboden voor terugkeer.
  4. Leg niet een te hoge druk op: Legt de werkgever te veel druk op? Dan kan dit de re-integratie belemmeren of ervoor zorgen dat deze onsuccesvol is. De Wet Verbetering Poortwachter stelt strenge eisen aan de vorming van een goed verzuimdossier en het vastleggen van de voortgang van het re-integratie traject. Als de werkgever zich daaraan houdt, worden loonsancties van het UWV voorkomen.
  5. Schakel een re-integratiebureau in: De kans op succes wordt aanzienlijk vergroot wanneer de hulp van een re-integratiebureau wordt gebruikt. Het re-integratie traject van CareerAdvisor garandeert succes vanwege de meerdere contactmomenten met een persoonlijke re-integratiecoach, korte communicatielijnen en onze Poortwachtersgarantie.

Heb je vragen? Maak dan gebruik van onze kennis en ervaring en neem vrijblijvend contact op. Wij adviseren je graag!

Nadelen re-integratie tweede spoor

Er bestaat altijd een kans dat een re-integratie tweede spoor niet loopt zoals verwacht. Er bestaan een aantal nadelen welke het proces lastig of tijdrovend maken. We lichten ze kort toe.

  • Psychologische en Emotionele Belasting
    Het 2e spoor traject kan emotioneel en psychologisch erg zwaar zijn voor werknemers. Het betekent afscheid nemen van een vertrouwde omgeving en een nieuwe weg inslaan. De verandering kan leiden tot gevoelens van angst, onzekerheid en verlies van eigenwaarde.
  • Verlies van sociale banden
    Het verlaten van de vertrouwde bedrijfscultuur en het verbreken van sociale banden binnen de organisatie kan een groot verlies zijn voor werknemers. Het opbouwen van nieuwe relaties en het vinden van hun plek in een nieuwe omgeving kan een uitdagend proces zijn.
  • Financiële gevolgen
    Zowel werknemers als werkgevers kunnen te maken krijgen met financiële uitdagingen tijdens het re-integratieproces. Werknemers kunnen te maken krijgen met inkomensverlies tijdens de zoektocht naar nieuw werk, terwijl werkgevers mogelijk extra kosten moeten maken voor begeleiding en training.
  • Onzekerheid over Toekomstperspectief
    Voor werknemers die te maken krijgen met re-integratie tweede spoor, is de toekomst vaak onzeker. Ze weten niet zeker of ze geschikt werk zullen vinden buiten de organisatie.
  • Juridische Complexiteit
    Het naleven van wet- en regelgeving met betrekking tot re-integratie tweede spoor kan ingewikkeld zijn. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de eisen van de Wet verbetering Poortwachter om sancties en juridische complicaties te voorkomen.
  • Een tijdrovend traject
    Re-integratie tweede spoor is vaak een langdurig proces dat tijd en geduld vereist van zowel werknemer als werkgever. Het vinden van geschikt werk buiten de organisatie kan langer duren dan verwacht, en het vergt doorzettingsvermogen om het traject succesvol af te ronden. Wanneer er te weinig begeleiding wordt ingezet of verkeerde keuzes worden gemaakt, kan het traject nog langer duren of zelfs mislukken.

Terug naar blog overzicht

 

Download de gratis brochure Uitval vanwege ziekte is voor niemand leuk. Jij wilt natuurlijk dat jouw personeel zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Re-integratie kan de oplossing bieden. Lees er meer over in onze gratis brochure.