Ben jij langdurig arbeidsongeschikt – bijvoorbeeld door ziekte of burn-out – en is terugkeren naar je eigen functie of een andere functie binnen je organisatie niet mogelijk? Dan kunnen wij je helpen bij het vinden van een nieuwe baan met behulp van ons 2e Spoor traject. Maar wat is een 2e spoor traject precies en hoe ziet dat er dan uit?
In dit blog lees je alles over een 2e spoortraject en komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat is 2e spoor re-integratie?
- De Wet Poortwachter
- Wanneer start het 2e spoor?
- Hoe ziet een 2e spoor traject eruit?
- Voordelen van een 2e spoor traject
- Slagingskans
Wat is 2e spoor re-integratie?
Bij (langdurige) ziekte wordt in eerste instantie gekeken of re-integratie bij je huidige werkgever mogelijk is. Dit kan zijn in je huidige functie of in een andere beschikbare functie. Als re-integratie bij je huidige werkgever niet lukt, is deze verplicht je te helpen bij het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie. Dit wordt 2e spoor re-integratie genoemd.
Ontdek hier wat het verschil is tussen het 2e spoor re-integratie proces en outplacement.
De Wet Poortwachter
Het inzetten van een2e spoortraject is een wettelijke verplichting en valt onder de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet is ontwikkeld om re-integratie te bevorderen en zo langdurig verzuim en instroom in de WIA te beperken. In de Wet Poortwachter staan de stappen beschreven die de werkgever en de werknemer moeten volgen bij ziekte en re-integratie.
Hoewel de volledige verantwoordelijkheid voor de re-integratie en de ziekteverzuimbegeleiding bij de werkgever ligt, heb je als werknemer de verplichting om constructief mee te werken aan de re-integratie. Wanneer één van de partijen onvoldoende meewerkt, kan dit stevige sancties tot gevolg hebben.
Een re-integratietraject in het kader van de Wet Poortwachter kent twee sporen:
- 1ste Spoor: hierbij wordt ingezet op terugkeer bij de huidige werkgever;
- 2e Spoor: hierbij wordt ingezet op een baan bij een andere werkgever.
Wanneer 2e spoor?
Het starten van een 2e spoor traject gebeurt op zijn vroegst na de 8e week en op zijn laatst in de 52e week van de arbeidsongeschiktheid. Als het 2e spoor traject start moet dit duidelijk terugkomen in het re-integratiedossier. Meestal brengt een arbeidsdeskundige in kaart wat je functiemogelijkheden zijn en geeft een helder advies over de mogelijke inzet van een 2e spoor traject.
Hoe ziet een 2e spoor traject eruit?
Een 2e spoor traject kan uit uiteenlopende activiteiten bestaan, maar hoe het traject er exact uit gaat zien is altijd maatwerk en afhankelijk van de kandidaat en situatie.
Een 2e spoor re-integratietraject bij CareerAdvisor begint altijd met een intakegesprek waarbij jouw functie en je beperkingen worden besproken. Vervolgens wordt op basis daarvan een plan van aanpak opgesteld. Op die manier starten wij de zoektocht naar een passende en duurzame functie voor jou. Daarbij kijken we vooral naar wat jij wél kan en gaan we nieuwe competenties aanboren.
Samen met jouwcoach werk jij aan je cv, sollicitatiebrieven en gesprekstechnieken. Met deze solide basis beginnen de eerste sollicitatieprocedures, waarbij je wordt begeleid door jouw persoonlijke coach. Vinden wij samen een passende functie bij een geschikte werkgever? Dan begeleiden wij jou net zo lang, tot jij je draai hebt gevonden.
Bekijk hier het 2e spoor re-integratie traject direct.
Voordelen van een 2e spoor traject
Voor jou als werknemer zitten verschillende voordelen aan een 2e spoor re-integratie traject, die je misschien in eerste instantie niet ziet.
- Het biedt je de mogelijkheid een nieuwe start te maken in een nieuwe baan met perspectief voor de lange termijn;
- Je krijgt inzicht in wie je bent als persoon en waar je sterke kanten liggen;
- Je krijgt de kans om op zoek te gaan naar werk dat écht bij je past, ondanks eventuele beperkingen;
- Je kunt gebruik maken van de expertise en kennis van ervaren coaches en bemiddelaars;
- Je kunt tevens gebruik maken van omscholingsprojecten en subsidiemogelijkheden.
Slagingskans
De slagingskans van een 2e spoor traject kan aanzienlijk worden vergroot, wanneer er tijdig een capabel re-integratiebureau wordt ingeschakeld. Re-integratiebureaus beschikken namelijk over ervaring, actuele kennis van re-integratieregelgeving en hebben coaches in huis die beschikken over de vereiste competenties om je te begeleiden naar nieuw en duurzaam werk.
Ontdek hier wat er gebeurt als een re-integratie van een 2e spoor traject mislukt.
Hulp inschakelen van CareerAdvisor
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee!