Ik wil omscholen, hoe doe ik dat? Hier moet je aan denken

Mis je de uitdaging in je huidige baan en droom je stiekem van een carrièreswitch? Hier kun je wat aan doen! Je kan er namelijk voor kiezen om je te laten omscholen, wat je leeftijd ook is. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je allemaal aan denken en wat komt hier allemaal bij kijken? In dit blog lees je wat omscholen precies is en geven we je tips hoe je dit het beste kan aanpakken.

In onze nieuwe blog komen de volgende punten aan bod: 

Wat is omscholen?

Als je besloten hebt om je te laten omscholen betekent dit dat je een ander soort beroep wil gaan uitoefenen. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor. Je kan bijvoorbeeld een volledige, deeltijd of thuis studie gaan volgen, of je kunt ervoor kiezen om een training of cursus te doen om de nodige vaardigheden te leren.

Waarom omscholen?

 Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich laten omscholen. Soms is dit noodgedwongen, maar het kan ook zijn dat mensen geen uitdaging of toekomstperspectief meer in hun huidige baan zien. Het kan ook het geval zijn dat je werkloos bent en je wil laten omscholen omdat de baankansen in een andere branche hoger zijn.

Tips voor het laten omscholen

Je laten omscholen kan een heel proces zijn, vooral als je al een lange tijd in dezelfde branche werkt. Wij geven je een aantal tips die het proces een stuk makkelijker voor je maken.

1. Bekijk wat je al kan en wat je leuk vindt

Ga eens na waar jouw kwaliteiten liggen en wat je leuk vindt om te doen. Kijk hierbij simpelweg eens naar al je hobby’s. Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd? Misschien is er wel een mogelijkheid om van je hobby je werk te maken. Wat vond je als kind leuk om te doen en ging je helemaal in op? Ook daar kunnen interessante antwoorden liggen.

Daarnaast is het ook goed om je kwaliteiten op een rijtje te zetten. Werk je graag met mensen? Misschien is een baan in de zorg wel wat voor jou. Of kan je bijvoorbeeld goed tekenen? Dan kan je eens kijken naar een baan als Product Designer. Door dit allemaal te noteren voor jezelf, wordt de zoektocht al een stuk makkelijker.

2. Onderzoek welke opleidingen de grootste kans op werk hebben

Nadat je gekeken hebt naar je kwaliteiten en wat je leuk lijkt om te doen, is het belangrijk om te kijken naar opleidingen waar je de grootste kans op werk hebt. Niets is zo vervelend als je investeert in een opleiding en je uiteindelijk geen werk kan vinden. Studies die je omscholen tot een kansrijk beroep zijn bijvoorbeeld:

  • Verpleegkundige
  • Programmeur
  • Docent
  • (Online) Marketeer
  • Loodgieter

Het kan zelfs zijn dat ze je een baangarantie of subsidie geven.

Daarnaast zijn er ook steeds meer studies die je deeltijd of vanuit huis kunt volgen. Sommige deeltijdopleidingen kun je zelfs in combinatie met je werk doen. Kijk dus goed wat het beste bij jouw leefstijl past. Een fulltime studie volgen terwijl je bijvoorbeeld een gezin hebt is immers niet realistisch. Bovendien steltHet Sociaal Cultureel Planbureau en onderzoeksbureau Multiscope dat oudere mensen graag de nieuwe kennis en vaardigheden gelijk willen toepassen in hun werk, ze willen namelijk gelijk het nut ervan inzien wat ze geleerd wordt. Onderzoek dus goed wat het beste bij jouw leven past en blijf altijd realistisch als je een keuze gaat maken.

3. Plan een afspraak met een studieadviseur

Als het goed is heb je nu alle informatie die je nodig hebt om een afspraak te maken met een studieadviseur bij scholen en opleidingen die jij het interessantst vindt. Het is erg belangrijk om dat te doen zodat je een goed beeld krijgt van de opleidingen. Het kan namelijk ook het geval zijn dat je misschien, omdat je ouder bent en wellicht al meer ervaring hebt op een bepaald gebied, wel ergens vrijstelling voor kunt krijgen gedurende opleiding. Maak dus optimaal gebruik van alle docenten, leerlingen en studieadviseurs die je tot je beschikking hebt en vraag maar raak! Je moet elke afspraak verlaten met gevoel dat je alles weet wat je wilde weten.

4. Aanmelden maar!

Hopelijk heb je nu alle informatie om een weloverwogen keuze te maken. Onderzoek goed hoe het gesteld is met de kosten van de opleiding of cursus die je wilt gaan volgen. En ook niet geheel onbelangrijk; als je nog ergens in dienst bent, geef dan ruim van tevoren aan wat je plannen zijn. Dan kun je met een gerust hart de nieuwe fase van je leven starten. Blijf altijd onthouden dat je nooit te oud bent om je te laten omscholen.

 

Omscholen met behulp van CareerAdvisor

Het kan een hele stap zijn om je te laten omscholen. Wil je er met coach over praten of heb je ergens anders hulp bij nodig? Bij CareerAdvisor hebben we verschillende gecertificeerde coaches die voor je klaarstaan om je hiermee te helpen. Neemhier contact met ze op!

Kom in contact met een coach

 

Download de gratis brochure Wil je meer informatie over loopbaanadvies? Neem contact op met één van onze coaches of download de routekaart!