Ik wil omscholen, hoe doe ik dat?

Mis je de uitdaging in je huidige baan en droom je stiekem van een carrièreswitch? Hier kun je wat aan doen! Je kan er namelijk voor kiezen om je te laten omscholen, ongeacht jouw leeftijd. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je allemaal aan denken en wat komt hier allemaal bij kijken? In dit blog lees je wat omscholen precies is en geven we je tips hoe je dit het beste kan aanpakken.

In onze nieuwe blog komen de volgende punten aan bod: 

 

Wat is omscholen?

Omscholen betekent dat je nieuwe vaardigheden of kwalificaties gat verwerven om een ander beroep uit te kunnen oefenen. Dit kan noodzakelijk zijn vanwege technologische vooruitgang, veranderingen in de arbeidsmarkt of vanwege persoonlijke interesses. Door omscholing kun jij je aanpassen aan nieuwe sectoren om zo jouw inzetbaarheid en werkzekerheid te vergroten.

Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer jij je wil laten omscholen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een een volledige, deeltijd of thuis studie. Daarnaast kan je ervoor kiezen om een training of cursus re volgen om de gewenste vaardigheden te leren.

 

Waarom omscholen?

Er zijn verschillende redenen waarom je kan besluiten je te laten omscholen. Soms is dit noodgedwongen door technologische ontwikkelingen, maar het kan ook zijn dat je geen uitdaging of toekomstperspectief meer in je huidige baan ziet. Het kan ook voorkomen dat je werkloos bent en jij je wil laten omscholen omdat de baankansen in een andere branche hoger zijn. Een laatste optie is dat jij je wil laten omscholen om je passie te volgen en werk te doen dat je echt leuk vindt.

 

Mogelijkheden omscholen

Er zijn verschillende manieren waarop jij je kan laten omscholen. De meest voorkomende benoemen we hieronder.

 

Omscholen met salaris en baangarantie

Een opkomende manier van omscholen is het omscholen met salaris en baangarantie. Dit houdt in dat je bij een organisatie gaat werken en leren tegelijk. Hierbij heb je garantie dat je na afronding van de omscholing de baan behoudt.

 

Omscholen met een transitievergoeding

Heb je ontslag genomen of ben je ontslagen? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een vaststellingsovereenkomst. Hierin wordt vaak een transitievergoeding of ontslagvergoeding opgenomen. Deze vergoeding kun je gebruiken om de kosten voor een omscholing te betalen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om te onderhandelen over een apart budget voor outplacement en scholing. Een omscholing kan je namelijk helpen om de kans op de arbeidsmarkt te vergroten.

 

Omscholen voor 50 plussers

Omscholen op een latere leeftijd kan spannend lijken. Maar ook voor ouderen kan omscholen de oplossing zijn in verschillende situaties, variërend van veranderingen in de arbeidsmarkt tot persoonlijke groei en veranderende leefomstandigheden. Het stelt ouderen in staat om de carrière opnieuw uit te vinden, nieuwe vaardigheden te verwerven en de werkzekerheid te vergroten.

 

Omscholen met een deeltijd opleiding

Een populaire manier van omscholen is door een deeltijd opleiding te volgen. Zo kun je zonder te stoppen met werken nieuwe vaardigheden leren. Omdat een deeltijd opleiding flexibeler is qua schema dan een voltijd opleiding, kun je ook 's avonds, in het weekend of online studeren. Wel duren deze opleidingen langer omdat je minder tijd per week aan de studie kan besteden.

Tips voor het laten omscholen

Je laten omscholen kan een heel proces zijn, vooral als je al een lange tijd in dezelfde branche werkt. Wij geven je een aantal tips die het proces een stuk makkelijker voor je maken.

 

1. Bekijk wat je al kan en wat je leuk vindt

Ga eens na waar jouw kwaliteiten liggen en wat je leuk vindt om te doen. Kijk hierbij simpelweg eens naar al je hobby’s. Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd? Misschien is er wel een mogelijkheid om van je hobby je werk te maken. Wat vond je als kind leuk om te doen en ging je helemaal in op? Ook daar kunnen interessante antwoorden liggen.

Daarnaast is het ook goed om je kwaliteiten op een rijtje te zetten. Werk je graag met mensen? Misschien is een baan in de zorg wel wat voor jou. Of kan je bijvoorbeeld goed tekenen? Dan kan je eens kijken naar een baan als product designer. Door dit allemaal te noteren voor jezelf, wordt de zoektocht al een stuk makkelijker.

 

2. Onderzoek welke opleidingen de grootste kans op werk hebben

Nadat je gekeken hebt naar je kwaliteiten en wat je leuk lijkt om te doen, is het belangrijk om te kijken naar opleidingen waar je de grootste kans op werk hebt. Niets is zo vervelend als je investeert in een opleiding en je uiteindelijk geen werk kan vinden. Volgens Indeed zijn de top 3 branches met de meeste baanzekerheid:

  • Banen in de productie, montage en reparatie
  • Banen in software en informatietechnologie (IT)
  • Banen in retail

 

3. Kies een optie die past bij jouw leefstijl

Een fulltime studie volgen terwijl je bijvoorbeeld een gezin hebt is immers niet realistisch. Bovendien stelt Het Sociaal Cultureel Planbureau en onderzoeksbureau Multiscope dat oudere mensen graag de nieuwe kennis en vaardigheden gelijk willen toepassen in hun werk, ze willen namelijk gelijk het nut ervan inzien wat ze geleerd wordt. Onderzoek dus goed wat het beste bij jouw leven past en blijf altijd realistisch als je een keuze gaat maken.

 

4. Plan een afspraak met een studieadviseur

Als het goed is heb je nu alle informatie die je nodig hebt om een afspraak te maken met een studieadviseur bij scholen en opleidingen die jij het interessantst vindt. Het is erg belangrijk om dat te doen zodat je een goed beeld krijgt van de opleidingen. Het kan namelijk ook het geval zijn dat je misschien, omdat je ouder bent en wellicht al meer ervaring hebt op een bepaald gebied, wel ergens vrijstelling voor kunt krijgen gedurende opleiding. Maak dus optimaal gebruik van alle docenten, leerlingen en studieadviseurs die je tot je beschikking hebt en vraag maar raak! Je moet elke afspraak verlaten met gevoel dat je alles weet wat je wilde weten.

 

5. Aanmelden maar!

Hopelijk heb je nu alle informatie om een weloverwogen keuze te maken. Onderzoek goed hoe het gesteld is met de kosten van de opleiding of cursus die je wilt gaan volgen. En ook niet geheel onbelangrijk; als je nog ergens in dienst bent, geef dan ruim van tevoren aan wat je plannen zijn. Dan kun je met een gerust hart de nieuwe fase van je leven starten. Blijf altijd onthouden dat je nooit te oud bent om je te laten omscholen.

 

Omscholen met behulp van CareerAdvisor

Wanneer jij je wil laten omscholen is het belangrijk om als eerste te onderzoeken wat je nu echt wil gaan doen en waar je passie ligt. De coaches van CareerAdvisor helpen je hier graag bij. Zij helpen je erachter te komen wat je nu echt wilt en hoe jij kan komen waar jij wilt. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Download de gratis routekaart Wil je meer informatie over loopbaanadvies? Neem contact op met één van onze coaches of download de routekaart!