Het belang van outplacement bij reorganisatie

Wanneer jij helaas afscheid moet nemen van één of meerdere werknemers als gevolg van een herstructurering is dat nooit leuk. Het liefste wil je ze vanuit goed werkgeverschap helpen aan een nieuwe baan. Dit is waar outplacement bij reorganisatie kan helpen. Hierbij krijgen werknemers professionele ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Daarnaast neemt het ook stress en onzekerheden bij hun weg. In dit blog gaan we dieper in op het belang van een outplacementtraject bij ontslag.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 

Outplacement bij reorganisatie

Naast het wegnemen van stress en onzekerheden, helpt outplacement bij reorganisatie jouw werknemers bij het omgaan met de emotionele gevolgen van een ontslag. Dit kan namelijk veel doen. Zo kan een ontslag gepaard gaan met het verliezen van het vertrouwen en de eigenwaarde. Outplacement na ontslag helpt onder andere bij het terugwinnen hiervan. Zo krijgen werknemers inzicht in wat ze kunnen en waar hun krachten en talenten liggen. Daarnaast zorgt outplacement bij ontslag voor een soepele overgang naar een nieuwe en passende baan. 

Wanneer jij een outplacementtraject na ontslag aan wil bieden, kan je hiervoor een outplacementbureau inschakelen. De kosten hiervoor komen bij jou terecht, maar in samenspraak met jouw werknemer kan je een deel van de transitievergoeding inzetten voor outplacement. Wanneer je dit voor wil stellen bij jouw werknemer is het goed om de mogelijkheden van outplacement duidelijk te maken aan hem of haar. Benoem bijvoorbeeld de voordelen van outplacement zodat jouw werknemer een weloverwogen besluit kan maken. 

 

Groepsoutplacement bij collectief ontslag

Worden er bij een reorganisatie helaas meerdere werknemers ontslagen? Dan spreken we van collectief ontslag. Als werkgever kan je in dat geval kiezen om groepsoutplacement aan te bieden. Hierbij kunnen werknemers samen het ontslag verwerken, elkaar ondersteunen en motiveren bij het vinden van een nieuwe baan. Daarnaast kunnen ze profiteren van elkaars kennis, vaardigheden en netwerk. 

Bij groepsoutplacement zijn de trainingen veelal in groepsverband en de coachingsgesprekken individueel. Op deze manier krijgt elke werknemer de juiste aandacht en hulp bij het vinden van een nieuwe baan. 

Groepsoutplacement bij reorganisatie heeft verschillende voordelen zoals:

  • Minder kosten voor jou als werkgever.
  • Tijdens de groepssessies kunnen meer werknemers in hetzelfde aantal uren begeleid worden.
  • Het leidt tot onderlinge verbondenheid onder de ontslagen werknemers.

 

Hoe outplacement bij reorganisatie werkt

Een outplacementtraject na ontslag bestaat uit verschillende fases die jouw werknemer(s) helpt bij het vinden van een nieuwe en passende baan. Hierbij wordt er eerst een inventarisatie gemaakt van de persoonlijke kwaliteiten, interesses en vaardigheden. Daarna wordt er gekeken naar de mogelijkheden en krijgt jouw werknemer sollicitatietrainingen en ondersteuning bij het opstellen van een cv en sollicitatiebrieven. Uiteindelijk heeft jouw werknemer een nieuwe baan gevonden. Vaak wordt er hierna nog nazorg geboden door de coach.

 

Outplacement bij reorganisatie door CareerAdvisor

CareerAdvisor is een outplacementbureau die het geluk en succes van jouw werknemers centraal stelt. Onze coaches zetten zich vol enthousiasme in bij het vinden van een passende baan voor jouw werknemers. Hierbij zijn er ook mogelijkheden voor groepsoutplacement. Samen met jou stellen we een plan op waarbij er collectieve afspraken over het project gemaakt worden. Nieuwsgierig naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of download onze gratis outplacement brochure voor werkgevers.

Download brochure Outplacement

Download de gratis brochure Afscheid nemen van werknemers als gevolg van een reorganisatie is nooit leuk. Graag help je ze dan ook aan een nieuwe baan. Dat is waar outplacement bij reorganisatie kan helpen. Meer weten? Download onze gratis outplacement brochure voor werkgevers!