8 voordelen voor werkgevers om een 55 plusser in dienst te nemen

Oudere werknemers zijn duurder, trager, ouderwets, vergeetachtig, ongemotiveerd en tellen de dagen af tot hun pensioen. Tot zover de hardnekkige vooroordelen die in de praktijk niet blijken te kloppen. Wij vertellen je graag hoe het echt zit. Oudere medewerkers voegen namelijk grote waarde toe aan jouw bedrijf. Wat brengt het jou als jij bij een vacature bewust kiest voor een medewerker van vijfenvijftig jaar of ouder?

In dit blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

De vooroordelen over oudere werknemers

Voor oudere werknemers (lees 55+) kan het lastiger zijn om nieuw werk te vinden. Er bestaan veel vooroordelen over oudere werknemers. Zo zouden oudere werknemers:

 • Vaker ziek zijn:

  Dit verschilt natuurlijk per persoon en wat voor werk diegene doet. Het is natuurlijk wel zo dat een bouwvakker sneller fysieke lasten op oudere leeftijd krijgt dan iemand met een kantoorbaan. Oudere werknemers zijn over het algemeen niet vaker ziek dan jongere werknemers. Ze zijn zelf psychisch sterker dan jongere werknemers.

 • Niet meer snel wat bijleren: 

  Dit is niet waar. Het verschil is dat jongere werknemers en oudere werknemers op compleet andere manieren nieuwe dingen leren. Zo hebben oudere werknemers meer baat bij trainingen of cursussen die aansluiten op de praktijk.

 • Niet mee willen veranderen: 

  Vaak wordt er gedacht van oudere werknemers dat zij wat eigenwijzer zijn, als het gaat om het willen veranderen en mee willen gaan met de tijd. Echter blijkt in de praktijk dat dit niet standaard zo is. De kennis en ervaring van oudere werknemers kan juist goed gebruikt worden bij veranderingen.

Over het algemeen worden oudere werknemers vergeleken met jonge werknemers, echter is het belangrijk om niet negatief naar de verschillen te kijken. De verschillen tussen jonge en oude werknemers kunnen juist kansen bieden voor het bedrijf.

8 Voordelen van een oudere werknemer

Kort maar krachtig vatten wij de meerwaarde van oudere medewerkers voor jou samen.

 • Minder vaak ziek

  Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat de psychische gezondheid van oudere werknemers vaak beter is dan die van jongere werknemers. Bovendien nemen oudere werknemers meestal minder onnodige risico’s, zowel in hun werk als privé.

Psychische gezondheid van oudere werknemers is vaak beter.

 • Zeer gemotiveerd

  Oudere werknemers halen voldoening uit hun werk, het geeft inhoud aan hun leven. Ze zitten niet graag thuis en zijn zeer gemotiveerd.
 • Zeer loyaal

  Voor ouderen aan het einde van hun loopbaan is carrièreplanning niet echt belangrijk meer. Daarom zijn ze loyaal en wisselen niet snel van baan.
 • Betrouwbaar

  De kinderen uit huis, niet tot laat uitgaan in de weekenden en niet continu bezig met hun telefoon. Ouderen kunnen hun volle aandacht richten op hun werk. Met hun levenservaring hebben zij daarnaast een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Verder leiden ze een minder inspannend leven dan jongeren waardoor vroeg opstaan een stuk makkelijker is.
 • Sociaal vaardig

  Ouderen zijn vaak sociaal vaardiger dankzij hun ervaring in het omgaan met collega’s en klanten. Ze zijn toleranter, diplomatieker en hoeven zichzelf niet meer te bewijzen.
 • Schat aan kennis en ervaring

  Oudere werknemers zijn vaak wat duurder vanwege hun kennis en ervaring. Daar weegt tegenop dat zij meer vaardigheden hebben, hun afspraken nakomen en goed communiceren als er iets aan de hand is. Bedenk dat onervarenheid veel geld kan kosten terwijl ervaring juist geld bespaart of zelfs oplevert.
 • Proefplaatsing

  Een proefplaatsing is bedoeld voor verschillende doelgroepen die moeilijk werk kunnen vinden en een uitkering ontvangen. Weet je als werkgever niet zeker of een persoon geschikt is voor een bepaalde functie? Dan kan je in overleg met het UWV een proefplaatsing aanvragen. De werknemer mag 2 maanden, met behoud van de uitkering, bij het bedrijf werken. In deze periode hoeft de werkgever geen loon te betalen. Hierdoor vervalt de 'standaard' proefperiode die normaal wordt afgegeven, aangezien deze niet meer nodig is na twee maanden proefplaatsing.

 • Loonkostenvoordeel

  Het loonkostenvoordeel wordt ook wel LKV genoemd. Dit is de vervanger van de premiekorting voor oudere werknemers. Dit is een tegemoetkoming voor werkgevers die één of meerdere personen in dienst heeft uit de doelgroep die lastiger werk kunnen vinden. Dit zijn oudere werknemers met een uitkering, werknemers met een arbeidsongeschikt uitkering en werknemers met een arbeidsbeperking.

 

Subsidie oudere werknemer

Afhankelijk bij welke doelgroep de werknemer hoort, ontvang jij als werkgever een maximaal bedrag per jaar. Voor oudere werknemers bedraagt dit € 3,05 per verloond uur met een maximum van € 6.000 per jaar. Daarnaast kun je maximaal 3 jaar lang per werknemer loonkostenvoordeel ontvangen.

Veelzijdig en divers team

De combinatie van de kwaliteiten van jongeren en ouderen maakt jouw team veelzijdiger en het vormt een betere afspiegeling van de samenleving. Met het aannemen van ouderen lever jij een bijdrage aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat geeft jouw bedrijf een beter imago.

Oudere werknemer in dienst nemen

Het aannemen van 55-plussers is minder uitdagend dan dat de meeste mensen denken. Oudere werknemers brengen veel voordelen met zich mee, waaronder financiële voordelen. Een goede balans van jong en oud, waarbij verschillende generaties van elkaar kunnen leren zou perfect zijn. Wij zien eigenlijk geen excuus om 55-plussers af te wijzen enkel op basis van hun leeftijd.

Hulp nodig bij re-integratie van één van jouw werknemers? Wij helpen je graag, ook als je nog aanvullende informatie of vragen hebt. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Uitval vanwege ziekte is voor niemand leuk. Jij wilt natuurlijk dat jouw personeel zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Re-integratie kan de oplossing bieden. Lees er meer over in onze gratis brochure.