Hoe zorg ik dat ik mijn huidige baan weer leuk vind?

Zie je op tegen het begin van je werkweek? Kruipt de tijd voorbij als je op je werk bent? Ervaar je geen plezier meer in je werk? Wanneer je het niet meer naar je zin hebt op je werk, kun je op zoek gaan naar een nieuwe werkgever. Maar helaas is het niet altijd eenvoudig om een overstap te maken; er zijn geen interessante vacatures, je leeftijd speelt je parten of je vindt nergens anders zulke goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden als bij je huidige werkgever. In dit blog geven wij je enkele praktische tips om je arbeidsvreugde te vergroten. 

In ons blog ‘Geen plezier meer in je werk? Herken de signalen’ hebben we stilgestaan bij de signalen die erop kunnen wijzen dat jij geen plezier meer hebt in je werk. Ook beloofden we dat we je laten zien wat jij zélf kunt doen om jouw plezier in je werk te verbeteren. In dit blog laten we zien wat je kunt doen om het plezier terug te krijgen in je huidige baan. 

In dit blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

Jouw werkmotivatie

Voordat we beginnen is het misschien goed om duidelijk te hebben wat jouw motivatie is om te werken en welke plaats het in jouw leven inneemt. Hoe kijk jij naar je werk? Wat motiveert jou om te werken? 

Er zijn drie opties:

  • Het is een broodbaan: bij een broodbaan richt jij je vooral op de financiële beloning van je baan. Het is een manier om brood op de plank te krijgen en het geeft je de mogelijkheid om buiten je werk dingen te doen die je graag doet. De aard van het werk zal je wellicht minder interesseren. Als jij een baan aangeboden krijgt die meer betaalt, is de kans groot dat jij je huidige baan verlaat;
  • Het is een carrière: als jij je werk als een carrière benadert, is de kans groot dat jij geïnteresseerd bent in vooruitgang. Je huidige baan kan een opstap zijn naar je uiteindelijke doel. Het belangrijkste is dat jij als een expert in jouw vakgebied wordt beschouwd. Dat geeft je status en macht;
  • Het is een roeping: als jij je werk als een roeping benadert, focus jij je op het werk zelf. Je bent niet zo geïnteresseerd in financiële beloning of vooruitgang in je carrière; in plaats daarvan geef je de voorkeur aan een gevoel van voldoening.

Door hierbij stil te staan heb je weer even scherp waarvoor je het allemaal doet en realiseer jij je wat het belang is om je huidige baan nieuw leven in te blazen. 

 

Job crafting

Ongeacht wat jouw motivatie is om te werken, zijn er verschillende strategieën om jouw werktevredenheid te verbeteren en je huidige baan nieuw leven in te blazen. Je kunt je baan zo boetseren dat je er weer plezier aan beleeft. Dit wordt ook wel job crafting genoemd. Door middel van job crafting laat je jouw werk beter aansluiten bij jouw kennis, kunde en behoeftes. Hierdoor groeit je tevredenheid, betrokkenheid en motivatie.

Bij job crafting draait het om kleine aanpassingen in je baan, die je op eigen initiatief onderneemt. Je draait als het ware licht aan bepaalde knoppen om je baan beter te laten aansluiten op jouw voorkeuren.

 

Vier vormen van job crafting

We onderscheiden vier vormen van job crafting. Vier niveaus waarop jij aan de knoppen kunt draaien om de juiste afstemming te vinden en je werkplezier te vergroten. 

(1) Taakcraften

Bij taakcraften breng je kleine veranderingen aan in je takenpakket of aanpak. Krijg je van een bepaalde taak veel energie, dan zou je ervoor kunnen kiezen die vaker uit te voeren. Taken die je geen energie geven of waarin jij je talenten niet kwijt kan, kun je doorzetten naar een collega die het wel leuk vindt. Je kunt ook taken op je nemen waarmee je nieuwe vaardigheden kunt oefenen die in verbinding staan met je talenten.

(2) Relationeel craften

Bij relationeel craften verander je de relaties met anderen op je werk. Je kan bijvoorbeeld meer relaties met anderen op het werk aangaan om sociaal contact te verbeteren en daar plezier uit te halen.

(3) Cognitief craften

Bij cognitief craften pas jij jouw kijk op je werk aan. Je geeft er een andere betekenis aan. Op die manier kan het beter aansluiten bij je motivatie en talenten waardoor je weer (positieve) emoties ervaart bij het uitvoeren van je werk.

(4) Contextueel craften

Bij contextueel craften pas jij je werkplek, werkomgeving en/of werktijd aan of je richt je werkplek opnieuw in. Zo kun jij je taken (deels) in een andere werkomgeving uitvoeren, bijvoorbeeld thuis. 

Lees ook: Welk beroep past bij mij? Het bepalen van je vertrekpunt

Fijne werkplek

Aanpassingsmanieren

Hierboven hebben we al gezien dat er vier verschillende niveaus zijn waarop jij aan de knoppen kan draaien. Daarbinnen heb je echter vier manieren om te reageren:

  • Afstoten: in dit geval snijd je de rotte plekken uit je werk. Je besteedt minder tijd aan taken die je energie kosten en vervelende collega’s ga je uit de weg;
  • Aanpassen: je past je takenpakket aan door meer tijd te besteden aan taken die je energie geven, je voert dezelfde taken uit doet dit met collega’s met wie je fijn samenwerkt en die je inspireren, je let meer op de positieve kanten die een taak of jouw werk voor je heeft of je gaat je werkzaamheden op een ander moment of andere plek uitvoeren;
  • Oplossen: in dit geval verandert er niet zoveel in je takenpakket, maar je weet beter om te gaan met de vervelende aspecten van je werk. Bijvoorbeeld omdat je een training hebt gevolgd waarin jij jezelf verbetert, je hebt geleerd om te gaan met bepaalde collega’s, je geaccepteerd hebt dat bepaalde taken bij je werk horen of omdat je bepaalde ongemakken in je werkomgeving hebt weggenomen;
  • Aanvullen: het aanvullen of verbreden van het takenpakket door het doen van extra taken die het werk leuker of betekenisvoller maken.

    Lees ook: Hoe zoek ik naar de juiste vacatures?

Stappenplan

Je weet nu wat job craften is, welke vormen er zijn en hoe je kan reageren. Maar hoe ga je nu precies te werk?

Stap 1: Kijk naar je belangrijkste taken en vergelijk deze met je drijfveren en talenten

Beoordeel welke taken je energie geven (energiewinst) en welke taken je energie kosten (energieverlies). Stel vast welke hindernissen er nog meer gelden voor je. Denk daarbij aan werkomstandigheden, persoonlijke eigenschappen of privéomstandigheden. Ook dit soort zaken kunnen namelijk van invloed zijn op je energie.

Stap 2: Bepaal wat jij wilt veranderen in je werk

Zit het in je takenpakket, in de mensen met wie je werkt, in de manier waarop je naar je werk kijkt of heeft het te maken met de omgeving waarin je je werk moet doen? Of wellicht is er sprake van een combinatie van factoren. Kies vervolgens de strategie die daarbij past: afstoten, aanpassen, oplossen of aanvullen.

Stap 3: Bespreek je plan met je leidinggevende of manager

Communicatie is key. Ook in dit geval. Een ander kan immers ook niet ruiken waar jij mee zit. De ‘ik-boodschap’ werkt daarbij het meest effectief. Je formuleert wat jíj wilt en waar jij behoefte aan hebt. Leg eens uit dat je graag wat meer uitdaging zou hebben in je werk. Leg ook uit welke aspecten van het werk je erg leuk vindt, en waar je graag meer van zou willen doen. Leg ook uit van welke aspecten je minder zou willen ervaren. Er zijn niet altijd mogelijkheden om je werkzaamheden aan te passen, maar vaak wel.

Stap 4: Voer je plan uit, evalueer en stel desnoods bij

Kom in actie en voer je plan uit. Geef jezelf zes weken de tijd en kijk daarna hoe het gaat. Werkt iets niet, dan is er geen man over boord. Kijk dan goed naar waar het fout ging en probeer hier lering uit te trekken. Ga in ieder geval niet bij de pakken neerzitten. Probeer je vooral ook te focussen op wat wél goed gaat en zie waar je kansen liggen. Vier je successen, groot en klein! Op die manier krijg jij je plezier in je werk weer terug.

 

Hulp inschakelen van CareerAdvisor

In dit blog heb je geleerd wat jij zélf kan doen om je werkplezier in je huidige baan te vergroten, maar wij kunnen ons ook voorstellen dat je hierbij wel wat hulp kan gebruiken. Veel mensen hebben bijvoorbeeld onvoldoende scherp wat hun kwaliteiten, drijfveren en talenten zijn? Onze loopbaancoaches kunnen jou hierbij helpen. Benieuwd wat zij voor jou kunnen betekenen? Kijk op onze pagina over hetloopbaanadviestraject of neem vrijblijvend vrijblijvend contact met ons op door op onderstaande button te klikken.

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

 

Terug naar blog overzicht

Vrijblijvende intake Wil jij je werkplezier in je huidige baan terugvinden? En kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek in met één van onze coaches.