Hoe zoek ik naar de juiste vacatures?

Het vinden van de juiste vacatures kan nogal een tijdrovende klus zijn. Soms zit hier, door bijvoorbeeld ontslag, nog haast achter ook. Maar, geen reden voor stress! Tegenwoordig zijn er genoeg platforms en tools, zoals online vacaturebanken, die je kunnen helpen bij deze zoektocht. In dit blog leggen we je uit hoe jij de juiste vacatures voorgeschoteld kan krijgen en jij de perfecte baan vindt.

Deze punten komen in dit blog aan bod:

  • De voorbereiding: waar ben ik naar op zoek?
  • De uitvoering: de zoektocht is gestart
  • En dan: wachten

De voorbereiding: waar ben ik naar op zoek?

Voordat je begint met zoeken en je op gegeven moment de bomen door het bos niet meer ziet; neem eerst een stapje terug. Ga bij jezelf eens na naar wat voor baan je precies op zoek bent. Hierbij kun je denken aan de volgende aspecten:

-   Waar liggen mijn interesses?

-   Waar ben ik goed in?

-   In welke branche zoeken ze veel mensen?

-   In welke regio/stad wil ik graag aan het werk?

-   Hoe heet mijn ideale functie en wat voor synoniemen gebruiken ze voor deze functietitel?

De reden waarom je eerst moet onderzoeken of de functie waarnaar je op zoek bent ook andere benamingen heeft, is dat je dan geen goeie vacatures misloopt. Het kan namelijk maar zo zijn dat ze jouw perfecte vacature net anders hebben genoemd. Het zou natuurlijk zonde zijn als je die hierdoor mis zou lopen!

Daarnaast is het ook zeer belangrijk dat je je CV goed op orde hebt voordat je op zoek gaat naar vacatures. Dit maakt het sollicitatieproces voor jou een stuk gemakkelijker.

Weet je nog niet helemaal zeker welk beroep bij jou past en waar je precies naar op zoek bent?Ontdek hier welk beroep bij jou past. De uitvoering: de zoektocht is gestart

Als het goed is heb je nu alle informatie op een rijtje die je nodig hebt voor het zoeken naar de juiste vacatures. Je hebt verschillende manieren om deze te kunnen vinden:

Online vacaturebanken

Je typt de ideale functie in en krijgt gelijk ontzettend veel online vacaturebanken voorgeschoteld. Maak het jezelf niet te moeilijk en kies er niet meer dan drie die jou verder gaan helpen bij de zoektocht. Een aantal vacaturebanken waar je gebruik van kan maken zijn bijvoorbeeld:

-   Indeed

-   Werkzoeken

-   Nationale Vacaturebank

-   Jobbird

Het fijne aan online vacaturebanken is dat je precies kan filteren in welke branche en regio/stad je een baan zoekt. Op sommige websites kun je zelfs het dienstverband, de salarisindicatie en opleidingsniveau aangeven. Ook is het handig om je CV online te uploaden zodat je sneller op vacatures kunt reageren.

Weet je precies wat je wilt maar zijn er op dit moment niet de juiste vacatures beschikbaar? Maak dan gebruik van ‘job-alerts’. Bij veel online vacaturebanken kun je precies aangeven waar jij naar op zoek bent. Zodra de juiste vacature online komt te staan, ben jij de eerste die hier een melding van krijgt.

Lees ook: Hoe begin je een sollicitatiegesprek? Tips om sterk het gesprek aan te gaan

Netwerken

Niet alleen online vacaturebanken kunnen je helpen bij de zoektocht naar de juiste vacatures. Informeer bijvoorbeeld eens in je kenniskring. Als jij precies laat weten waarnaar je op zoek bent, kunnen daar misschien wel de meest verrassende vacatures uitkomen. En nog een hele belangrijke: vergeet LinkedIn niet. Stel een berichtje op waarin je duidelijk maakt wie je bent en waar je naar op zoek bent. Wie weet! Niet geschoten is altijd mis.

 

En dan: wachten

Je hebt op een aantal vacatures gereageerd, en nu? Het zou natuurlijk ontzettend fijn als je gelijk reactie krijgt, maar dat is helaas niet altijd zo. Blijf je, tijdens het wachten op een antwoord, altijd oriënteren. Je kan beter meerdere sollicitaties tegelijk hebben lopen, dan één of geen.

 

Outplacementtraject 

Is de reden dat je op zoek bent naar een nieuwe baan dat er een ontslag aan zit te komen? Het is dan zo dat je in aanmerking kan komen voor een outplacementtraject. Bij zo’n traject krijg je begeleiding bij het zoeken naar de juiste vacatures.

Wij van CareerAdvisor helpen je graag bij het vinden van de perfecte baan. Meer informatie over het outplacementtraject? Neem contact op met één van onze coaches of lees hier meer over op onze pagina over ons outplacementtraject.

Kom in contact met een coach

 

Terug naar blog overzicht

Vraag de gratis brochure aan! Benieuwd hoe ons outplacementtraject eruit ziet en hoe wij jouw begeleiden naar een nieuwe baan? Vraag dan onze gratis brochure aan.