Transitievergoeding bij een reorganisatie: waar heeft jouw werknemer recht op?

Een herstructurering is soms onvermijdelijk. Zeker wanneer jouw bedrijf financiële problemen ervaart. Het kan hierbij voorkomen dat functies ophouden te bestaan en er helaas werknemers ontslagen moeten worden. In veel gevallen krijg je dan te maken met de transitievergoeding. Maar hoe zit het met de transitievergoeding bij een reorganisatie? En hoe hoog moet deze dan zijn?

De volgende onderwerpen worden in dit blog besproken:

 

Werknemers ontslaan vanwege een reorganisatie

Het kan zijn dat jouw bedrijf helaas moet reorganiseren vanwege financiële of andere problemen. Hierbij kan het voorkomen dat er functies vervallen en een of meerdere werknemers met een vast contract ontslagen worden. Hiervoor moet je wel aan strikte voorwaarden voldoen. Daarnaast hebben jouw werknemers verschillende rechten. Maar hoe zit het met de transitievergoeding?

 

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding bij ontslag is een vergoeding voor jouw werknemers om hen te helpen bij de overgang naar ander werk. De ontslagen werknemers zijn vrij om het geldbedrag naar eigen wens te besteden. Zo kunnen ze deze vergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor een opleiding of omscholing. 

De transitievergoeding bij de reorganisatie ben jij als werkgever verplicht te betalen aan jouw werknemer. Dit hoeft alleen niet wanneer er sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag van jouw werknemer. Daarnaast hebben zowel werknemers met een vast als tijdelijk contract recht op een transitievergoeding. 

 

Transitie- of ontslagvergoeding bij een reorganisatie?

Vaak worden de termen transitievergoeding en ontslagvergoeding door elkaar heen gebruikt. Ze zijn echter niet hetzelfde. Wanneer jij een werknemer ontslaat, heeft hij of zij recht op een transitievergoeding. Pas wanneer jij samen met de werknemer uit elkaar gaat met wederzijds goedvinden is er sprake van een ontslagvergoeding. Deze neem je op in een vaststellingsovereenkomst

Daarnaast is het gebruikelijk voor grote reorganisaties om een sociaal plan op te stellen. Hierin staan de gevolgen van de reorganisatie voor jouw werknemers. In dit plan staat onder andere vermeld hoe hoog de ontslagvergoeding is. Deze is vaak een hoger bedrag dan de transitievergoeding. 

 

Hoe hoog moet de transitievergoeding zijn?

Wanneer jouw werknemer recht heeft op een transitievergoeding is de hoogte afhankelijk van het aantal dienstjaren en het salaris van de ontslagen werknemer. Je kunt dit zelf berekenen, de transitievergoeding bij ontslag bedraagt namelijk een derde maandsalaris per gewerkt jaar. Hierbij geldt een maximumvergoeding van een bruto jaarsalaris tot € 94.000. Hieronder een voorbeeld voor de berekening van de transitievergoeding;

Stel je voor dat jouw werknemer Anton voor de reorganisatie al 6 jaar in dienst is bij jouw bedrijf. Je rekent voor hem in dat geval 6 * 1/3 = 2 maandsalarissen. Anton verdient per maand € 3.000 bruto. Zijn transitievergoeding bij de reorganisatie bedraagt in dat geval 2 * € 3.000 = € 6.000. 

Pin je echter niet vast op deze berekening. Het kan namelijk voorkomen dat een werknemer wil onderhandelen over een hogere transitievergoeding. Gebruik bovenstaande berekening daarom als een eerste voorstel voor het minimumbedrag.

 

Wanneer heeft mijn werknemer geen recht op een transitievergoeding?

In enkele uitzonderlijke gevallen heeft jouw werknemer geen recht op een transitievergoeding bij ontslag. Zo kan het zijn dat je geen vergoeding beschikbaar kan stellen omdat jouw organisatie zich in financiële moeilijkheden bevindt. Ook bij een faillissement of wanneer jij in de schuldsanering zit krijgen jouw werknemers geen transitievergoeding.

 

Outplacement: geen recht, maar wel verstandig

Het aanbieden van outplacement bij reorganisatie is geen recht. Wanneer je dit echter besluit aan te bieden is dit wel een teken van goed werkgeverschap. Zo biedt een outplacementtraject verschillende voordelen voor werknemers. Ze hebben bijvoorbeeld:

  • Een grotere kans op een nieuwe baan.
  • De mogelijkheid om zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt.
  • Een mogelijkheid om inzicht te krijgen in hun kwaliteiten en meerwaarde.
  • Een prettiger afscheid. 

Wanneer jij een outplacementtraject aan wilt bieden is het goed om een outplacementbureau zoals CareerAdvisor in te schakelen. Deze neemt de zorg van jouw ontslagen werknemers op zich en begeleidt ze naar een nieuwe baan. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of download onze gratis brochure voor werkgevers.

Download brochure Outplacement

Download de gratis brochure Wanneer er binnen jouw organisatie en reorganisatie speelt en er helaas werknemers ontslagen moeten worden, kun jij als werkgever een outplacementtraject aanbieden. Dit is een teken van goed werkgeverschap. Je leest alles over outplacement in onze gratis brochure voor werkgevers.