Welk beroep past bij mij? Het bepalen van je vertrekpunt

Twijfel je of je huidige baan wel écht bij je past? Of ben je op zoek naar een nieuwe baan maar kom je er niet uit welke kant je op wil? Dit is een veelvoorkomend probleem. Je vindt allemaal verschillende dingen leuk, maar kan het niet aan een specifieke baan koppelen. In dit blog leggen we je uit hoe je werk vindt dat bij je past en hoe het vertrekpunt wordt bepaald.

Deze punten komen in dit blog aan bod:

Zelfanalyse

Het is belangrijk om een helder profiel van jezelf te hebben voordat je begint met solliciteren. Om te beginnen is het handig om jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Wie ben ik?

Als je hier eens goed over gaat nadenken is het best lastig om tot een duidelijk antwoord te komen. Om er echt achter te komen wat je persoonlijke eigenschappen zijn, kun je aan verschillende personen, die jou goed kennen, vragen een lijstje op te stellen. Vraag ze om vijf positieve en vijf negatieve eigenschappen van jou op te schrijven. Je zult zien dat er meestal dingen uitkomen die je zelf in eerste instantie niet bedacht had. Door dit te doen krijg je een completer beeld van wie je echt bent.

Wat kan ik?

Om hierachter te komen kun je het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman inzetten. Dit geeft jou inzicht in je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en de allergieën die hierbij horen. Ik hoor je denken; de kernkwadranten van Daniel Ofman? Ik leg het je uit.

Iedereen heeft kwaliteiten waar ook weer valkuilen en allergieën aan verbonden zijn. Je kernkwaliteit kan gemakkelijk naar een valkuil vervormen als je uitdaging niet voldoende is ontwikkeld. Dit kan zich uiten in een flinke ergernis; jouw allergie. Maar in deze, wat jou betreft, negatieve eigenschap zit een kwaliteit verborgen. Deze verborgen kwaliteit kan voor jou een belangrijk ontwikkelpunt zijn; jouw uitdaging. In deze afbeelding kan je goed zien hoe dit in zijn werk gaat.

Kernkwaliteit_voorbeeld

Wat wil ik?

En dan de laatste vraag die je jezelf kan stellen; wat wil ik precies? Hier kun je achter komen door simpelweg je eigen vacaturetekst te gaan schrijven. Wat vind ik allemaal belangrijk bij het zoeken van een nieuwe baan? Wat zijn aspecten waar ik het meest op let? Door dit te doen, creëer je een concrete vacature met specifieke werkzaamheden en eisen. Ga dan eens met je eigen gemaakte vacature naast je, op zoek naar een soortgelijke. Je zult zien dat je zo bij vacatures terecht komt die veel beter bij je passen.

Lees ook: Hoe zorg ik dat ik mijn huidige baan weer leuk vind?

Arbeidsmarktoriëntatie

Bij deze stap ga je dieper in op wat je echt wilt en wat voor soort werk het beste bij jou past. Hier ga je kijken naar:

  • Het bedrijfsprofiel: welke sectoren, regio’s en soorten bedrijven
  • Het functieprofiel: de beroepsgroepen, taken en verantwoordelijkheden
  • De werkomgeving: collega’s, werksfeer, werktijden en arbeidsomstandigheden 

Als het goed is ben je al achter een hoop van deze aspecten gekomen tijdens de zelfanalyse. Nu is het tijd om te finetunen en dit daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. Dus, ga eens opzoek naar bedrijven die aansluiten bij jouw wensen en behoeften, de taken en verantwoordelijkheden die jij op je wilt nemen en wat jij belangrijk vindt wat betreft de gehele werkomgeving. Sla de vacatures op die het meest hiermee overeenkomen, en maak uiteindelijk een ‘favorietenlijstje’. Zo kom je steeds dichterbij de baan waar jij naar opzoek bent.

Andere tips die je helpen een passende baan te vinden

Uiteraard zijn er meerdere dingen die je kunt doen om een passend beroep te vinden. Hier lees je een paar andere tips die je kan toepassen in de zoektocht.

1. Leg online een beroepskeuzetest af

Er zijn talloze websites die een beroepskeuzetest aanbieden. Het is verstandig om op zoek te gaan naar de site waar je de meest specifieke uitkomst krijgt. Een voorbeeld van een site waar je een gratis beroepskeuzetest kunt doen is testlokaal.nl. Een beroepskeuzetest kan jou helpen een stap verder te komen in het zoekproces.

2. Vraag of je mag meelopen of doe vrijwilligerswerk

Niets geeft je een beter beeld van een bepaalde functie dan het fysiek uitproberen. Trek je stoute schoenen aan en vraag een meeloopdag- of week aan bij het bedrijf dat jou interesseert. Als je geen specifiek bedrijf in je hoofd hebt, heb je altijd nog als optie om bij verschillende bedrijven vrijwilligerswerk uit te voeren. Een win-win voor beiden: En je draagt een steentje bij, én het is behulpzaam voor jouw eigen ontwikkeling.

3. Vergroot en gebruik je netwerk

Je kan de kans op het vinden van een passende baan vergroten door simpelweg eens met anderen in gesprek te gaan. Dit kun je doen door een conferentie te bezoeken of je familie en kennissen te benaderen. Maak in zo’n gesprek goed duidelijk waar jij naar op zoek bent en wat jij graag wilt. Je weet nooit wat voor connecties zij hebben die eventueel nuttig zijn voor jouw zoektocht.

Het loopbaantraject

Het zoeken naar een nieuwe passende baan is een heel traject. We snappen dat je niet weet waar je moet beginnen en je hier hulp bij nodig hebt. Bij CareerAdvisor bieden wij je verschillende loopbaantraject pakketten aan. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte baan. Meer informatie over het loopbaantraject? Neem contact op met één van onze coaches!

Lees ook: Geen plezier meer in je werk? Herken de signalen!

Kom in contact met een coach

 

Terug naar blog overzicht

Download de routekaart Wil je meer informatie over loopbaanadvies? Download onze routekaart!