Hoe begin je een sollicitatiegesprek? Tips om sterk het gesprek aan te gaan

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Je merkt, hoe dichterbij het gesprek komt, hoe nerveuzer je wordt. Dit komt vaak voor. Veel mensen ervaren nerveusheid voor een sollicitatiegesprek. Wat kun je doen om zelfverzekerd het gesprek in te gaan? In dit blog lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken en geven we je tips om sterk het gesprek aan te gaan.

In dit blog komen de volgende punten aan bod:

Hoe bereid je een sollicitatie voor?

Verdiepen in het bedrijf

Eén van de belangrijkste dingen is dat je je voor het gesprek verdiept in het bedrijf. Ga eens op onderzoek uit. Wat is de missie en visie van het bedrijf? Wat kun je allemaal van ze vinden op social media? Daarnaast is het ook handig om degene waar je het gesprek mee hebt van te voren op te zoeken op LinkedIn. Wat voor functie heeft deze persoon in het bedrijf? Bovendien is het nooit verkeerd om het bedrijf eens op te bellen als je nog met vragen zit. Misschien kan je wel even kletsen met je toekomstige collega. Je toont interesse in het bedrijf én je gaat nog beter voorbereid het gesprek in. Het is belangrijk dat je een zo compleet mogelijk beeld van het bedrijf krijgt. Bedenk hier vervolgens ook vragen bij, voor tijdens het gesprek, zodat het bedrijf ziet dat je interesse hebt en je hebt verdiept in het bedrijf.

Ga de vacaturetekst nog eens na

Vervolgens is het belangrijk om de vacaturetekst nog eens door te lezen. Waar waren ze precies naar op zoek? Wat waren de functie-eisen? Stamp deze goed in je hoofd en ga eens na hoe je deze zelf beheerst. Bereid, samen met al deze informatie, een goed lopend verhaal voor. Hier voeg je dan bijvoorbeeld al je werk- en schoolervaringen, hobby’s en cursussen aan toe. Zorg ervoor dat je ze alles verteld wat toepasselijk is voor de vacature. Vind je het heel spannend? Oefen je verhaal desnoods met de mensen om je heen.

Herken je zwakke punten

Hoogstwaarschijnlijk gaan ze je ook vragen naar je zwakke punten/slechte eigenschappen. Zorg ervoor dat je dit weet en ze in het gesprek weet om te buigen naar iets positiefs. Dat is wat ze uiteindelijk willen horen. Vraag jezelf eens af: hoe ga je met je zwakke punten om?

Dit neem je mee naar het gesprek

Je kan het sollicitatiegesprek niet met lege handen ingaan. Het bedrijf heeft je cv en motivatiebrief natuurlijk ontvangen, maar het is nooit verkeerd om deze zelf nog eens mee te nemen. Ook kun je je lijstje met vragen meenemen, het is niet erg als je dit niet uit je hoofd weet. Zorg ervoor dat je het bedrijf laat zien dat je goed voorbereid bent.

Lees ook: Welk beroep past bij mij? Het bepalen van je vertrekpunt

Hoe begin je een sollicitatiegesprek?

Het is zover, de dag van je sollicitatiegesprek is aangebroken. Wat nu?

De juiste kleding

Begin eerst eens met het uitzoeken van de juiste kleding. Wat typeert jou en wat past bij het bedrijf? Zorg voor een goede mix tussen de twee. Als je het gesprek vroeg in de ochtend hebt is het handig om dit een avond van tevoren al klaar te leggen.

Weet hoe je er komt

Hetzelfde geldt voor de route naar het bedrijf toe. Bekijk, voordat je weggaat, goed waar je heen moet, hoe je er komt en of er eventueel wegwerkzaamheden zijn waar je rekening mee moet houden. Niets is zo vervelend als dat je te laat aankomt bij je gesprek.

Het sollicitatiegesprek beginnen

De persoon waarmee je het gesprek hebt komt naar je toe gelopen. Zorg ervoor dat je je netjes voorstelt en deze persoon aankijkt. Praat rustig en duidelijk en heb een open en actieve houding. De eerste indruk die je bij iemand overbrengt kun je immers nooit meer opnieuw doen. Toon, terwijl je naar de plek loopt waar je het gesprek hebt, interesse in deze persoon. Vraag hoe het met hem/haar gaat en bijvoorbeeld hoe lang die gene al bij het bedrijf werkt. Daarnaast is het ook nooit verkeerd om hem/haar een complimentje te geven.

En dan, het sollicitatiegesprek begint en hij/zij vraagt je jezelf voor te stellen. Hang hier niet veel gewicht aan en vertel zelfverzekerd wie jij bent, waar je vandaan komt, wat je hobby’s zijn en wat je werk- schoolervaringen zijn. Als degene waar je het gesprek mee hebt informatie mist, wordt dat wel aan je gevraagd.

 

Hoe gaat een sollicitatiegesprek?

De voorstelronde is geweest en de kern van het sollicitatiegesprek begint. Er worden je vragen gesteld als waarom jij geschikt bent voor deze functie, wat je slechte eigenschappen zijn of hoe je in bepaalde situaties zal handelen.

Als het goed is heb je veel van deze vragen voorbereid en heb je het gesprek meerdere malen geoefend met iemand in jouw omgeving. Toch komt het voor dat je vragen krijgt waar je in eerste instantie geen antwoord op hebt. Raak niet in paniek! Zeg niet zomaar dat je het niet weet en ga vooral niet liegen. Dit gaat uiteindelijk alleen maar tegen je werken. Op zo’n moment kun je dingen zeggen als:

  • Kunt u dit voor mij verduidelijken?
  • Ik wil hier even over nadenken, kan ik hier straks op terugkomen?
  • Ik heb hier niet 100% ervaring mee, maar dit weet ik wel

Daarna is het van groot belang dat je het gesprek goed afsluit. Mocht het niet aan de orde zijn geweest, is het handig om naar het vervolg van het proces te vragen. Bedank daarna degene voor zijn/haar tijd, zeg dat je hoopt snel van ze te horen en wens ze een fijne dag. Als je eventueel langs een secretaresse loopt, wens haar ook een fijne dag. Zorg ervoor dat je, niet alleen bij je gesprekspartner maar ook bij de rest van het team, blijft hangen.

Lees ook: Hoe zoek ik naar de juiste vacatures?

4 extra tips voor een succesvol sollicitatiegesprek 

Wij geven je nog wat extra tips om je sollicitatiegesprek zo succesvol mogelijk te laten lopen.

  • Bereid een salarisindicatie voor, vooral als deze er bij de vacature niet bijstond. Er zijn verschillende online tools om een passend salaris te berekenen
  • Zet je mobiele telefoon op stil of uit. Het is erg storend als je tijdens het gesprek merkt dat je gebeld wordt of berichtjes krijgt
  • Zorg tijdens het gesprek voor tweerichtingsverkeer. Luister goed en stel je gesprekspartner ook vragen, niet alleen andersom
  • En één van de belangrijkste dingen: wees zelfverzekerd, blijf kalm en vriendelijk. That is the key to success!

Als het goed is ben je er nu helemaal klaar voor. Wil je er toch met een coach over praten of heb je ergens anders hulp bij nodig? Bij CareerAdvisor hebben we verschillende gecertificeerde coaches die staan te popelen om je hiermee te helpen. Neem contact met ze op!

Kom in contact met een coach

 

Terug naar blog overzicht

Download de routekaart Wil je meer informatie over loopbaanadvies? Download onze routekaart!