Coaches aan het woord: Ronald Smulders

Na een carrière als semi-profvolleyballer en leidinggevende in het bankwezen, stond Ronald Smulders meerdere keren op een kruispunt in zijn leven. Tijdens zijn gehele loopbaan was er echter één rode draad: kijken naar wat mensen nodig hebben. Zowel op het volleybalveld als in zijn functie als leidinggevende: ‘Het proces is hetzelfde, het is alleen steeds een ander spelletje.’ Inmiddels helpt Ronald mensen om goed naar zichzelf te kijken en nieuwe stappen te zetten op de arbeidsmarkt.

Wat heeft iemand nodig om verder te kunnen komen

Als ik terugkijk op mijn loopbaan tot nu toe, dan ben ik eigenlijk al vanaf mijn 16de bezig met loopbaancoaching. Ik deed een opleiding, waar ik van mijn ouders naartoe moest. Ondertussen was ik bezig met volleybal en daar was ik best goed in. Uiteindelijk stopte ik met mijn opleiding om professioneel volleyballer te worden. Op het volleybalveld keek ik altijd al naar de mensen om mij heen: wat hebben zij nodig, zodat ze verder kunnen komen.

 

Toen het volleybal stopte, stond ik op een kruising in mijn leven. Ik was 26 en vroeg mij af wat ik nu moest gaan doen. Ondertussen was ik gaan beleggen en hoewel ik twijfels had, ben ik daarmee verder gegaan. Ik kon toen bij de SNS-bank beginnen en werd daar al snel leidinggevende. Op dat moment was ik eigenlijk weer terug op dat volleybalveld. Ik keek naar mijn team en vroeg mij opnieuw af: wat hebben zij nodig om verder te komen? Het was een ander spelletje, maar het proces was precies hetzelfde. Op een gegeven moment stopte SNS Bank met beleggen en ben ik gaan kijken wat ik met die menselijke kant kon gaan doen. Uiteindelijk ben ik gestart als loopbaancoach. En nu doe ik eigenlijk nog steeds hetzelfde als toen ik op het volleybalveld stond: ik kijk naar de mens en vraag mij af wat ze nodig hebben en hoe ik daarbij kan helpen.

 

Door mijn eigen ervaring kan ik mij goed verplaatsen in cliënten

Dat ik zelf ook meerdere keren op een kruispunt in mijn leven heb gestaan en daardoor de klappen van de zweep ken, weet je wat een cliënt doormaakt. Als je op zo’n kruising staat dat het werk stopt, zowel bij het volleyballen als bij de SNS-bank, dan heb je veel vragen en twijfels. Hoe nu verder? Wat kan ik eigenlijk? Wie ben ik eigenlijk? Wat voor kwaliteiten heb ik? En zit er wel iemand op mij te wachten op de arbeidsmarkt? Al dat soort vraagstukken komen natuurlijk continu langs bij de mensen, die ik begeleid. Dat helpt mij zeker in mijn werk als loopbaancoach. Ik heb al die processen doorleefd, dus ik kan mij heel goed verplaatsten in wat mensen voelen en denken.’

  

Werkwijze Ronald
In mijn trajecten laat ik mensen heel erg naar zichzelf kijken en draag ik oefeningen aan, die ervoor zorgen dat mensen over dingen na gaan denken.
Die oefeningen zijn vaak een ingang tot een gesprek, waardoor er bewustwording ontstaat. Daarbij vind ik het erg belangrijk om de sociale omgeving van mensen erbij te betrekken. Zo ervaren zij hoe de omgeving hen ziet. Dat is vaak veel positiever dan zij denken en dat geeft vaak een enorme boost.

Zelfbeeld

Daarnaast laat ik mensen naar hun successen kijken. Welk succes heb je het laatste halfjaar behaald en welke kwaliteiten heb je hiervoor benut? Als je die energie weer voelt, kun je dat ook meenemen naar een sollicitatiegesprek. Dat zorgt ervoor dat je met een gevoel van gelijkwaardigheid het gesprek ingaat en vanuit je hart een keuze kunt maken. Als sollicitant mag je namelijk ook kijken of jij blij wordt van je potentiële werkgever en wat zij jóu te bieden hebben. Dat kan alleen als je in zelf gelooft. Daar probeer ik mensen naartoe te bewegen.

 

Persoonlijk profiel
In mijn trajecten besteed ik veel aandacht aan het persoonlijk profiel van cliënten. Ik vind het namelijk belangrijk dat mensen zichzelf echt goed kennen, zowel hun positieve kanten als ontwikkelpunten. 
Als je daar goed over hebt nagedacht, kun je ook rustiger een sollicitatiegesprek ingaan. Je weet dan bijvoorbeeld dat je heel veel kunt, waardoor je ook de overtuiging hebt dat je veel te bieden hebt. Daarnaast heb je al nagedacht over alle vragen, die zij jou kunnen stellen. En als je goed weet hoe je in elkaar zit, kun je ook beter verwoorden waarom bepaalde taken en verantwoordelijkheden goed bij jou passen. Dat persoonlijk profiel zie ik dus als een startpunt en het helpt je om de juiste energie uit te stralen bij een sollicitatie. 

 

Geloof in jezelf!
Geloof in jezelf! Dat is mijn motto. Het is niet altijd makkelijk, maar als je in jezelf gelooft, kun je veel meer dan je denkt. Niet alles is maakbaar, maar je hebt vaak wel een keuze. Je kunt jezelf bijvoorbeeld elke dag afvragen welke film jij die dag over jezelf gaat afspelen. Is dat de zwartwit film of de kleurenfilm? En als jij ervoor kiest om die kleurenfilm af te spelen, dan zul je zien dat je een stuk verder komt.

 

Auteur: Ronald Smulders

 

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

Bekijk ook eens het verhaal van:

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd wat Ronald of één van onze andere coaches voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.