Coaches aan het woord: René van Saane

Deze week in onze rubriek 'Coaches aan het woord' is de beurt aan coach René van Saane. Hij vertelt in onderstaand blog onder meer over hoe hij op 50 jarige leeftijd een grote ommezwaai heeft gemaakt in zijn carrière. ‘De beste keuze ever!’, aldus René. Inspirerend om te lezen dat trouw blijven aan je eigen kernwaarden en je hart volgen, altijd wordt beloond en dat het ongeacht je leeftijd nooit te laat is om dat pad te kiezen.

Achtergrond

Na ruim 20 jaar als accountmanager gewerkt te hebben bij grote verzekeraars, heb ik op mijn 50e een carrière switch gemaakt. Ik merkte dat de manier van werken van verzekeraars steeds verder van mijn eigen kernwaarden af kwam te staan. Na de zoveelste reorganisatie heb ik dan ook het besluit genomen, om mijn hart te volgen en dié dingen te gaan doen die dicht bij mijzelf staan. En ik kan je vertellen, dit was mijn beste keuze ever!

Maar wat wil je gaan doen op je 50e?!?

Die vraag heb ik uiteraard mijzelf gesteld, maar kreeg ik ook vaak terug uit mijn omgeving. ‘Iets met mensen’, dat stond wel vast. Ik haal mijn energie ècht uit het contact met mensen. Na een korte zoektocht in andere beroepen en een outplacementtraject, stond voor mij de keuze vast. Ik wil loopbaanadviseur worden! En zo liet ik mij op mijn 50ste omscholen en volgde ik de HBO opleiding tot Loopbaanadviseur en ben ik inmiddels alweer negen jaar werkzaam in dit mooie vak.

Volg je passie

Ik vind het fijn om mensen te enthousiasmeren en te stimuleren, maar ook te motiveren. Mijn motto is: benut je talenten, haal het beste uit jezelf en word gelukkig! Dat is waar ik energie van krijg als ik met mensen in een traject aan het werk ben. Uit mijn ervaring met diverse kandidaten is gebleken, dat het aanspreken van iemand zijn passie, een scala aan verborgen talenten en vaardigheden bloot legt. Wanneer je vervolgens vanuit die passie aan het werk gaat, zie je mensen veranderen en ‘in beweging’ komen. Het verschaft nieuwe inzichten in iemand zijn kwaliteiten, vaardigheden en competenties. Maar ook het zelfvertrouwen groeit als diegene ontdekt waar hij eigenlijk heel goed in is. Ik gebruik mijzelf vaak als voorbeeld om je dromen en passie na te jagen en te ervaren wat voor moois je daarvoor terug krijgt. Je hebt er wel lef, moed en doorzettingsvermogen voor nodig om die stap te zetten, maar de beloning die je er voor terug krijgt is het meer dan waard.

Oprechte interesse en oplossingsgericht

Mijn werkwijze kenmerkt zich door oprechte interesse in de mens te tonen en oplossingsgericht met de kandidaat aan de slag te gaan. Mijn kandidaten komen uit diverse branches ( zorg, techniek, overheid, financiële dienstverlening, midden en hoger kader) en hebben een opleidingsniveau variërend van MBO+, HBO en WO. In een 5-stappen plan ga ik opzoek naar de antwoorden op de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Het herwinnen van het zelfvertrouwen en het profileren van iemand zijn specifieke kerncompetenties, leiden heel vaak tot een succesvolle plaatsing bij bedrijven.

De blauwe banaan

Ik gebruik vaak de metafoor van de ‘blauwe banaan’.

Blauwe banaan valt op tussen de gele bananen.Alle bananen zijn geel en die vallen dan onderling niet op. Maar als er nu een blauwe banaan tussen ligt, valt die op. Ik vraag dan ook aan mijn kandidaten: ‘Wat maakt jou nou die blauwe banaan?’. Als je dat goed kunt benoemen, breng je iets extra’s mee voor een bedrijf.

De stijl van René

Bedrijven zijn op zoek naar mensen die weten wat ze kunnen en willen, maar vooral mensen die gemotiveerd zijn. Om dit te onderzoeken maak ik gebruik van een aantal instrumenten. Door tijdens het coachgesprek scherpe en goede vragen te stellen en te letten op de non-verbale reacties die iemand teruggeeft, herken ik of ik op het juiste spoor zit met een kandidaat. Die kwaliteit die ik meegenomen heb vanuit de sales, waarbij het ging om het duiden van koopsignalen, gebruik ik nu om iemand snel te kunnen ‘lezen’. Dat leidt heel vaak tot ‘rake’ conclusies, opvallende ideeën en een aanzet om na te denken over toekomstige functies, die soms 'out of the box' zijn. Dit kan variëren van een carrière switch tot aan het opstarten van een eigen bedrijf.

Optimale voorbereiding

Tot slot laat ik iemand een top-10 maken van bedrijven waar hij of zij graag zou willen werken. Maar dan vooral waarom hij daar wil werken. Sluit de cultuur van het bedrijf aan bij de kernwaarden van die persoon? Komt hij daar tot zijn recht? Als je dat helder hebt, voorkom je mismatches en teleurstellingen. Vanuit mijn (waardevolle) netwerk breng ik mensen en bedrijven graag in contact met elkaar. In korte workshops help ik mijn kandidaten met het maken van hun CV, Elevator Pitch, sollicitatiebrief en hun persoonlijke presentatie. Op deze manier bereid ik mijn kandidaten optimaal voor op de arbeidsmarkt.

Auteur: René van Saane

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

Bekijk ook eens het verhaal van:

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd wat René of één van onze andere coaches voor jou kan betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.