Coaches aan het woord: Carolien Wynia

In onze blogrubriek 'Coaches aan het woord' krijg je meer inzicht in de coaches van CareerAdvisor. Ze vertellen hoe ze in het coachvak zijn gerold, wat hun drijft en geven een inkijkje in hun werkwijze. Dit keer geven we het woord aan coach Carolien. Het werken met mensen heeft altijd haar bijzondere interesse gehad. Dat is terug te zien in haar hele carrière. Haar werkwijze is te typeren als 'heerlijk Rotterdams': doelgericht, met diepgang, humor, ondernemerschap en lef!

Werken met mensen

Het werken met mensen heeft altijd mijn bijzondere interesse gehad. Al tijdens mijn studie Economie aan de Erasmus Universiteit heb ik de keuze gemaakt om voor een aantal maanden een humanitaire stage in Maleisië te doen. In deze periode begeleidde ik drugsverslaafden tijdens het afkicken en het opnieuw inrichten van hun leven na vaak een zeer dynamische periode. Toen nog zonder enige ervaring of vakinhoudelijke opleiding zette ik mij in, in de volle overtuiging iets te kunnen bijdragen. Een prachtige tijd, vol betekenis en persoonlijke groei.

 

Wat heeft iemand nodig om zijn vak goed te doen

Na mijn studie heb ik bewust gekozen om te gaan werken in de energiesector. Ook met de wens te willen werken in een sector met enige maatschappelijke betekenis. Na mijn traineeprogramma startte ik in mijn eerste leidinggevende functie en bijna 9 jaar heb ik diverse managementfuncties mogen bekleden. Afdelingen waar veranderingen noodzakelijk waren en waarbij ik mij graag richtte op de menskant van het werk. Wat hadden zij nodig om hun vak goed uit te kunnen voeren en van daaruit het bedrijfsbelang te dienen? Fascinerend om vanuit die blik diverse afdelingen te mogen leiden.

Na deze periode wilde ik wat anders en heb ik mij gespecialiseerd in het vak van programmamanager. In deze rol heb ik grote strategische programma’s mogen begeleiden. En ook daar merkte ik dat mijn grote passie bij de mensen lag, wat dreef hen en wat hadden zij nodig om te doen wat zij het liefste wilden doen? Hoog tijd om mijn bijzondere interesse in mensen extra kracht bij te zetten en mijzelf verder te bekwamen in het vak van coach.

 

Het coachvak

Ik heb diverse gerenommeerde opleidingen gevolgd en beschik over certificeringen die wereldwijd benut worden in ons vakgebied. Inmiddels werk ik al jaren als coach en train ik mensen om te groeien als professional en hun persoonlijk leiderschap te verder ontwikkelen. Ik hou van mijn vak, ook nu in deze bijzondere periode is het waardevol en dankbaar om met een diversiteit aan mensen samen te mogen werken. Ik geloof in mensen, in ieders unieke talenten en kwaliteiten en geniet ervan om deze samen te (her)ontdekken tijdens een coachtraject. Prachtig om mensen terug naar hun basis te kunnen brengen, te laten ervaren wie ze zijn, wat daadwerkelijk van waarde is om van daaruit de next steps te maken.

Next Steps


Mijn werkwijze

Tijdens het coachtraject besteed ik veel tijd aan vragen zoals: wie wil je zijn, wat past bij je in deze fase van je leven en wat heb je nodig om daar invulling aan te geven? Essentiële vragen die helpen om uiteindelijk datgene te gaan doen waarbij je de beste versie van jezelf kan zijn. En als dat lukt, vaak gericht op de werksituatie, ervaar ik elke keer weer voldoening. En soms gaat het helemaal niet over werk, er is altijd ruimte om alle stukjes die ook zo relevant zijn te bekijken. Soms deze te herijken, zodat iemand echt een eigen pad kan gaan lopen. Het mag er allemaal zijn, zonder oordeel, vol aandacht en met het besef dat er altijd een keuze te maken valt. Hoe lastig die soms ook kan voelen…

De Rotterdamse manier

Er zijn dagen bij die vanaf start tot einde dag vol zitten met 1-op-1 gesprekken, nu vaak online maar soms ook face-to-face of tijdens een heerlijke wandeling in de buitenlucht. We praten, denken, bevragen, ervaren, voelen, zijn soms stil, lachen, huilen en delen samen. Alles met het doel om inzicht te krijgen en van daaruit weer verder te kunnen. Soms met een extra zetje in de rug, het kan allemaal. En alles mag besproken worden, zeker als het bijdraagt aan die volgende stap. Daarbij heb ik een praktische instelling en help ik ook mee met CV’s, brieven, het voorbereiden van gesprekken en zet ik graag mijn brede netwerk in om mijn klanten goed te kunnen dienen. Het is echt belangrijk om te weten wat je wilt en dat ook te toetsen aan de mogelijkheden binnen een bedrijf, zowel qua invulling van een rol als qua cultuur en omgeving. Ik ga confrontaties niet uit de weg, hou focus op mijn klanten, altijd met respect en een positieve energie. Een heerlijke Rotterdamse manier van werken; doelgericht, met diepgang, humor, ondernemerschap en lef!

Trainingen die mensen raken

Naast 1-op-1 gesprekken geef ik ook trainingen; persoonlijke leiderschapstrainingen op maat, intervisie, inhoudelijke trainingsmodules voor verdere persoonlijke groei. Prachtig om van daaruit mensen te raken, zich te laten beseffen wat ze allemaal kunnen, wie ze zijn en wat ze daarmee willen doen. Elke dag weer! En natuurlijk ben ik blij als een klant zijn of haar ideale next step maakt, die droombaan vindt of juist beter voor zichzelf weet wat passend is. En tegelijk is het niet aan mij om te bepalen welk resultaat het beste is, dat bepaalt de klant. En soms ogenschijnlijk kleine stapjes kunnen al een wereld van verschil maken. Prachtig om dat te mogen zien.

Opladen en er weer volop tegenaan!

En om dat goed te kunnen blijven doen is het verstandig om soms even afstand te nemen. Zelf te reflecteren, lekker de natuur in te gaan en tot rust te komen. Of juist leuke dingen te doen, erop uit met mijn gezin of vrienden. Gek doen, genieten, lekker eten of de wereld over reizen. Het geeft me het gevoel dat ik leef! Dan laad ik op en kan ik er weer volop tegenaan!

Auteur: Carolien Wynia

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

Bekijk ook eens het verhaal van:

Terug naar blog overzicht

 

Download de gratis brochure Benieuwd wat Carolien of één van onze andere coaches voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.