Coaches aan het woord: Sascha Fokker

In onze blogrubriek 'Coaches aan het woord' krijg je meer inzicht in de coaches van CareerAdvisor. Ze vertellen hoe ze in het coachvak zijn gerold, wat hun drijft en geven een inkijkje in hun werkwijze. Dit keer is het woord aan coach Sascha. Het begeleiden en coachen van mensen is haar grote passie. Iets wat zij ontdekte tijdens haar eigen loopbaantraject. Dit heeft ertoe geleid dat Sascha inmiddels het werk doet wat zij het liefste doet, namelijk mensen begeleiden in hun loopbaan en leven! Meer weten over Sascha? Lees dan snel verder.

Hoe het begon...

Ik ben mijn loopbaan ooit bij de NS als Secretaresse begonnen. Daarbij ondersteunde ik de financiële- en personele afdeling. Al gauw merkte ik in de praktijk dat ik een voorkeur had voor de personele afdeling. Mensen vind ik leuker dan cijfers.

Ik kreeg de kans om HR-medewerker te worden bij inmiddels ProRail. Mijn werkzaamheden waren gericht op de in-, door- en uitstroom van met name technisch personeel. Het proces van werven en selecteren heb ik altijd leuk gevonden: het bleek de basis voor mijn verdere loopbaan.

'Die afwijzing is het beste wat mij is overkomen'

Nadat ik mijn deeltijd opleiding HBO Personeel & Arbeid had afgerond mocht ik intern een loopbaanpad volgen om HR-adviseur te worden. Het beste wat me is overkomen, is dat ik destijds afgewezen ben voor die baan. Pas toen ik mezelf een spiegel durfde voor te houden met de vraag of ik van een beleidsfunctie echt gelukkig zou worden, kon ik de afwijzing accepteren. Maar hoe verder?

Ik wist van mezelf dat ik sociaal ben en dat ik makkelijk praat. Maar om dat te vertalen naar een betaalde baan viel nog niet mee. Als mensen mij vroegen: “Wat wil jij gaan doen qua werk?” wist ik alleen maar dat het “iets met mensen” moest zijn, maar wat? Ik zag voor me dat ik op een fijne plek goede en zinvolle gesprekken voerde met lekkere koffie erbij, maar waar ging ik het dan over hebben?

Mijn persoonlijke ervaring

Dat antwoord kwam voor mij toen ik mij mocht ontwikkelen bij ProRail. Ik kwam erachter dat een grote passie van mij het begeleiden en coachen van mensen is. Toen ik in aanraking kwam met loopbaanadvies vielen de puzzelstukjes voor mij op zijn plek: dit is wat ik wilde doen. Ik volgde de opleiding tot loopbaanadviseur en middels een employability traject ben ik in 2008 gestart als de eerste loopbaanadviseur binnen ProRail.

Nu lijkt het wellicht dat mijn proces heel makkelijk ging, maar niets is minder waar. Bij mij ging dit gepaard met de gebruikelijke ups en downs. Ook ik vond het heel spannend om me te ontwikkelen en te bewegen in mijn loopbaan. Maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb!

Wat mij als coach drijft

Er is in de loop van de jaren veel verandert op de arbeidsmarkt. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven. Dat betekent dat je je persoonlijk moet blijven ontwikkelen. Maar dat is best lastig als je al langer bij één werkgever werkt. Als het dan zover komt dat je boventallig wordt verklaard ben je vaak niet meer op de hoogte hoe je moet solliciteren. En dat is spannend! Als loopbaanadviseur help ik mensen graag om de spanning bij ze weg te nemen. Door aandacht te hebben voor de rouwverwerking van een baan. Door mensen in hun kracht te zetten waardoor ze met vertrouwen de arbeidsmarkt weer kunnen benaderen.

'Vanuit ontspanning weten wat je werkelijk wilt'

Ik ben altijd nieuwsgierig naar de verhalen van de mensen. Ik luister, adviseer, coach en moedig ze aan tijdens het traject met als doel het vinden van een nieuwe baan. Tijdens de persoonlijke coachingsgesprekken krijgen mensen vanuit ontspanning inzichten in wat ze werkelijk willen. In de waan van de dag lukt dat meestal niet, maar door samen hier tijd en aandacht voor te hebben lukt het wel. Mensen vinden zelf die nieuwe baan, dat doe ik niet voor ze. Maar ze tijdens dat proces begeleiden, coachen en aanmoedigen vind ik het leukste wat er is!

Handen vormen een hart

Opleidingen

Zelf vind ik het ook super belangrijk om mij te blijven ontwikkelen. Zo heb ik in 2011 mijn registratie voltooid als NOLOC Register Loopbaanprofessional. Daarnaast heb ik in 2013 de opleiding tot Vitaliteitscoach afgerond en sinds 2020 ben ik een geregistreerde VESB Stress en Burn-out Coach. 

Mijn persoonlijke coachstijl

Mijn begeleiding kenmerkt zich door focus aan te brengen op bewustwording. Deze is met name gericht op kwaliteiten, passies, kansen en mogelijkheden in loopbaan en leven. Ik maak daarbij gebruik van ‘De Loopbaantrechter’.

De Loopbaantrechter is een werkmethode waarmee ik mensen help antwoord te geven op de vragen ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Welke mogelijkheden zijn er voor mij op de arbeidsmarkt?’. Mijn aanpak daarbij is praktisch, resultaatgericht en arbeidsmarktgericht. Deze methode helpt niet alleen om concrete en realistische beroepsrichtingen te vinden, maar gaat vaak gepaard met het hervinden van energie en perspectief. Dat komt omdat deze aanpak zich vooral richt op waar iemand plezier aan beleeft. Zelf werk ik nu met veel plezier en doe ik het werk wat ik het liefste doe: mensen begeleiden in hun loopbaan en leven!

Wat ik jou gun!

En dat is wat ik jou ook gun: het werk vinden en het leven leiden waarbij je jouw talenten, waarden en interesses kan inzetten zodat je vanuit zin en vertrouwen kan werken aan jouw toekomst waarin ruimte is gekomen voor meer rust en plezier.

Als je het zelf lastig vindt om die stap te zetten, help ik je graag die spanning weg te nemen! Ik nodig je van harte uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wellicht tot snel!

Auteur: Sascha Fokker

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

Bekijk ook het verhaal van:

Terug naar blog overzicht

 

Download onze pakketten Benieuwd wat Sascha of één van onze andere coaches voor jou kunnen betekenen? Bekijk onze pakketten of bel voor een vrijblijvende intake.