Hoe jij je gekozen of gedwongen ontslag kunt accepteren. Zeven tips!

Heb je onverwacht ontslag gekregen of heb je zelf spontaan je baan opgezegd? Dan gaat er vast van alles door je heen. "Hoe moet ik nu verder? Waar vind ik snel ander werk?" Dit zijn logische vragen die als eerste bij je opkomen. Maar eigenlijk sla je dan een gedeelte van het proces over. Voordat je verder kunt, is het namelijk belangrijk om eerst je ontslag te accepteren. Hoe je dit doet? Dat leggen we je uit in dit blog. 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

“Ik neem nu ontslag.” Zou jij dat ook weleens willen zeggen tegen je baas? Je bent echt niet de enige, maar niet iedereen durft die woorden hardop uit te spreken. Zo’n spontaan besluit heeft namelijk gevolgen, dat weet je natuurlijk al. Maar ‘in the heat of the moment’ luister je even niet naar dat waarschuwende stemmetje. Je laat je leiden door je emoties.

Als je niet zelf de keuze maakt om weg te gaan maar ontslagen wordt, is de situatie anders. Je wilde helemaal niet weg, want je had het prima naar je zin. Toch zijn het ook dan als eerste je emoties die de overhand nemen.

Op het moment dat je de deur – letterlijk ­– achter je sluit, begint het pas. Allerlei gedachten vliegen door je hoofd.

 

Emoties bij ontslag zijn niet raar

Iedere werknemer die ooit ontslagen is, of zelf ontslag heeft genomen, zal het herkennen. Je bent boos, verdrietig, teleurgesteld, angstig of juist blij omdat je ‘verlost’ bent van die vervelende baan. Laat die emoties bij jezelf vooral toe! Het heeft geen zin ze weg te stoppen of op te kroppen, want dan komen ze later dubbel en dwars terug. Ontslag wordt door sommige mensen zelfs ervaren als een rouwproces.

 

Je ontslag verwerken kost tijd

Bij de één duurt dat langer dan bij de ander, want ieder mens is uniek. Ook is elke ontslagsituatie immers anders. Als je zelf spontaan ontslag neemt, heb je zelf de stap gezet. Maar ook dan kan het zijn dat het eigenlijk onverwachts voelt en was je er niet of nauwelijks op voorbereid.

Krijg je ontslag? En zag je dat totaal niet aankomen? Dan kan het zijn dat je eerst in een soort 'shock' verkeert. Je kunt niet geloven dat jou dit overkomt.

 

Zeven tips die jou helpen je ontslag te accepteren

Uiteraard zijn er meerdere dingen die je kunt doen om een passend beroep te vinden. Hier lees je een paar andere tips die je kan toepassen in de zoektocht.

1. Geef jezelf tijd

Je baan verliezen of zelf opzeggen is niet niks. Het is je vertrouwde omgeving waar je meestal veel tijd doorbrengt. Je bent gewend aan je werkplek, weet wat je elke dag moet doen en je kent je collega’s. Al die zekerheden raak je kwijt. En of je er nu wel of niet zelf voor gekozen hebt, dat idee moet even indalen. Je moet eerst leren omgaan met je ontslag.

2. Jezelf alles verwijten heeft geen zin 

“Hoe kon ik zo stom zijn om zélf ontslag te nemen? Nu heb ik geen werk meer!”

Probeer niet in de paniekstand te schieten. Je hebt niet voor niets dat besluit genomen. Je voelt nu misschien angst of onzekerheid, want je weet even niet hoe je verder moet. Je ontslag verwerken betekent ook: realistisch nadenken. Met zelfverwijt schiet je niets op.

Wat was ook weer ‘de druppel’ om deze baan vaarwel te zeggen?

“Waarom ik? Wat heb ik fout gedaan? Ik werkte er al zó lang en kreeg alleen maar positieve beoordelingen”. Het klinkt logisch dat je jezelf dit afvraagt. Maar vooral bij een reorganisatie of inkrimping is een ontslag niet persoonlijk. Als jouw functie vervalt, vanwege bedrijfseconomische redenen of doordat er bijvoorbeeld meer taken geautomatiseerd zijn, heeft je ontslag niets met jouw functioneren te maken. Je wordt dan simpelweg boventallig verklaard.

3. Sluit jezelf niet af

Vooral als je ontslag onverwacht is, wil je jezelf misschien het liefst een tijdje terugtrekken en niet te veel mensen zien of spreken. Wel begrijpelijk, maar niet zo goed voor je.

Hoe boos, verdrietig of teleurgesteld je ook bent, sluit jezelf niet af voor de mensen in je directe omgeving. Praten over je emoties bij ontslag is belangrijk. Laat maar zien en horen wat het ontslag met je doet en waar je bang voor bent, erover praten helpt. Je familie of vrienden kunnen je steunen en helpen de situatie te relativeren.

4. Doe iets wat je leuk vindt

Omgaan met ontslag en ontslag verwerken vergt nogal wat energie. Je voelt je onzeker en piekeren ligt op de loer. Zorg daarom voor de nodige ontspanning en doe iets waar je weer energie van krijgt! Ga met je hond naar het strand en maak daar een heerlijke wandeling. Of pak je fiets eens uit de schuur voor een mooi rondje in de buurt. Dat was je al langer van plan, maar het kwam er steeds niet van. Wat je ook doet, probeer er echt van te genieten. Des te meer energie en positiviteit voel je daarna.

5. Denk aan je gezondheid

Als je (werk)structuur wegvalt, ben je misschien geneigd om ook andere dingen wat minder gestructureerd te doen, zoals slapen en eten. Voor de meeste mensen geldt echter dat regelmaat het beste is. Dus ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta ook op de normale tijd op. Eet zo gebalanceerd mogelijk en vergeet je portie broodnodige beweging niet!

6. Doe een stapje terug

Ben jij iemand die heel onrustig wordt van het idee om zonder werk te zitten en wil je direct weer aan de slag? Sta eens even stil of doe een stapje terug.

Ga voor jezelf eens na welke baan je achter je laat. Had je het echt zo goed naar je zin? En kwam dat door het werk wat je deed, of door je gezellige collega’s? Keek je stiekem wel eens naar andere vacatures? Allemaal vragen waar je nu over kunt nadenken. En het beantwoorden ervan helpt je om je ontslag te accepteren.

7. En, kijk weer vooruit

Hoeveel tijd er verstrijkt tussen de dag van je ontslag en het verwerken en accepteren ervan, is niet van tevoren te zeggen. Het duurt net zo lang als jij nodig hebt. Gebruik die tijd om voor jezelf eens op een rijtje te zetten wat je zou willen. Je kunt nu immers opnieuw kiezen. Vond je je werk leuk en wil je weer een soortgelijke functie bij een ander bedrijf? Of droom je allang van iets heel anders? Misschien had je dit duwtje wel nodig om over die denkbeeldige drempel te kunnen stappen!

De weg ligt open 

Niemand kan voor jou bepalen welke weg je moet bewandelen. Jij bent degene die aan het stuur zit (of de wandelschoenen aan hebt). Als je jezelf toestaat de tijd te nemen om – letterlijk en figuurlijk – eerst afscheid te nemen van je oude baan, ligt de weg weer open voor iets nieuws.

We leven in een tijd dat er ontzettend veel vacatures zijn en veel bedrijven ‘schreeuwen’ om personeel. Wees dus niet te bang dat je geen ander werk zult vinden. Alles is mogelijk, zolang je er zelf maar in gelooft.

We helpen je graag om jouw route verder uit te stippelen. Zet de eerste stap en download vrijblijvend ons stappenplan of plan een intakegesprek.

Download brochure Outplacement

 

Terug naar blog overzicht

Download de routekaart Wil je meer informatie over loopbaanadvies? Download onze routekaart!