Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Je bent ziek en je werkgever wil je ontslaan. Hij biedt je een vaststellingsovereenkomst aan waarmee jouw arbeidscontract met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. Maar mag het aanbieden van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte eigenlijk wel? 

In dit blog geven wij antwoord op deze vraag en vertellen wij je ook waar je op moet letten. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Ziek (minder dan 2 jaar)

Bij ziekte ben je gedurende twee jaar wettelijk beschermt tegen ontslag. Gedurende deze periode bestaat er een zogenoemd ontslagverbod en is je werkgever verplicht jouw loon door te betalen. Zowel je werkgever als jij zijn verplicht om tijdens deze twee jaar inspanningen te leveren die ervoor zorgen dat jij weer (gedeeltelijk) aan de slag kunt en kuntre-integreren in het arbeidsproces.

Vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte

Ben je twee jaar of langer ziek dan vervalt het ontslagverbod en kan je werkgever je op verschillende manieren ontslaan. De meest voorkomende is dat je werkgever een ontslagvergunning aanvraagt bij het UWV. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat jouw ontslag redelijk is. Is het dienstverband beëindigd dan heb je recht op een transitievergoeding en kom je in aanmerking voor een uitkering. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden voor de desbetreffende uitkering. Denk bijvoorbeeld aan eenZiektewetuitkering of een WW-uitkering.

Een andere manier om na twee jaar ziekte uit elkaar te gaan is via een vaststellingsovereenkomst, ook wel ontslag met wederzijds goedvinden. In een vaststellingsovereenkomst zijn jij en je werkgever vrij om te bepalen wat jullie willen afspreken. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal dezelfde rechten krijgt als met een ontslagvergunning van het UWV. Het voordeel van een vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte is dat deze vaak gunstiger uitvalt en sneller geregeld is, hetgeen alle betrokken partijen tijd en energie bespaart.

Lees ook: Transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Bij ziekte ben je tot 2 jaar wettelijk goed beschermd. In de meeste gevallen is het daarom ook niet verstandig om gedurende die periode akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Doe je dit wel, dan geef je een stuk sociale zekerheid op.

Om een WW-uitkering te kunnen verkrijgen, moet je beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en de sollicitatieverplichting. Als je ziek of arbeidsongeschikt bent en hier niet aan kunt voldoen, zal dit tot afwijzing door UWV kunnen leiden. Voor de Ziektewet (ZW) moet je echter verweer tegen je ontslag gevoerd hebben en volstaat ondertekening van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte niet. 

Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst kan er dus voor zorgen dat je straks zonder inkomsten komt te zitten.

Voordelen vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Toch kan het in jouw eigen voordeel zijn om binnen die periode van 2 jaar afscheid te nemen van je werkgever en een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Houdt jouw ziek zijn verband met omstandigheden op het werk en zou je wel bij een andere werkgever kunnen werken, dan is sprake van een ‘situatieve’ ziekte. Dit is vaak het geval is bij burn-out of werkgerelateerde spanningsklachten.

Nieuwe startIn dit soort situaties kan het zijn dat je zelf ook niet meer terug wilt naar je werkgever en het liefst een nieuwe start maakt. Het aangaan van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte kan dan een belangrijke stap in jouw herstel zijn. Een nieuwe frisse start kan veel betekenen voor je gezondheid. Een ander voordeel is dat het je zekerheid en rust geeft. Je weet hoe en wanneer je arbeidsovereenkomst zal eindigen.

Bijkomend voordeel van ontslag met een vaststellingsovereenkomst is dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de voorwaarden waarop je ontslag geregeld wordt. Als er een opzegverbod geldt omdat je ziek bent, heb je namelijk een sterke troef in handen.

Waar je op moet letten

Voordat je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst bij ziekte, is het echter wel van belang na te gaan of je in staat bent om aan de sollicitatieplicht te voldoen en of je beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt. Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering is het daarnaast van belang om je minimaal 28 dagen voordat je uit dienst gaat hersteld te melden. Je wordt in dat geval niet langer meer door het UWV als ziek aangemerkt. Tot slot moet de vaststellingsovereenkomst juridisch kloppen en WW-proof zijn.

Lees ook: Een vaststellingsovereenkomst controleren: onze tips

Advies CareerAdvisor

Een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte vraagt bijzondere aandacht. Ga nooit zomaar akkoord en zeker niet met het eerste voorstel dat je gepresenteerd krijgt. Laat je niet onder druk zetten door je werkgever. Zet alles goed op een rijtje en schakel desnoods een (juridisch) expert in.

Hulp inschakelen van CareerAdvisor

Hulp nodig met het zoeken naar een passende oplossing? Wij helpen je graag! Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op. 

Wil je nóg meer weten hoe een vaststellingsovereenkomst werkt? Bekijk dan onze pagina waarin we antwoord geven op al je vragen over vaststellingsovereenkomsten

Neem vrijblijvend contact op

Terug naar blog overzicht

Gratis VSO voorbeeld Het beëindigen van een arbeidscontract is nooit leuk. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure Outplacement.