Een vaststellingsovereenkomst controleren: onze tips

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen en maak jij je zorgen of de overeenkomst niet nadelig voor je is opgesteld, of je WW-rechten wel zijn gewaarborgd of dat je ontslagvergoeding hoog genoeg is? Logisch want bij een ontslag komen veel dingen op je af, waardoor je al gauw zaken over het hoofd ziet. Het is daarom van belang dat jij je vaststellingsovereenkomst laat controleren. 

In dit blog vertellen wij je meer over hoe jij je vaststellingsovereenkomst kan (laten) checken. Daarbij bespreken wij de volgende onderwerpen:


Nooit gelijk tekenen

Het kan zijn dat je werkgever veel haast heeft om jou devaststellingsovereenkomst te laten tekenen. Laat je echter nooit onder druk zetten om bijvoorbeeld ter plekke je handtekening te zetten. Neem de vaststellingsovereenkomst in ontvangst en vertel je werkgever dat je de vaststellingsovereenkomst rustig wilt doornemen en dat je erop terugkomt. Een goede werkgever, zal je afhankelijk van de situatie van het ontslag, één tot twee weken bedenktijd geven. 

 

Help ik heb toch getekend, wat nu?

Heb jij je vaststellingsovereenkomst getekend zonder deze te laten controleren? Dan kun je hierop terugkomen, maar dan moet je die beslissing wel snel nemen. Je hebt het recht om de ondertekening te herroepen, maar dit herroepingsrecht geldt maar voor 14 dagen.

Binnen deze termijn dien je aan te geven dat je de vaststellingsovereenkomst wilt ontbinden. Het is niet nodig hiervoor een reden op te geven. Het is wel aan te raden om de mededeling via een aangetekende brief te doen. Let er wel op dat je maximaal één keer per zes maanden gebruik mag maken van het recht op ontbinding.

 

Waarom vaststellingsovereenkomst controleren?

De belangen bij een vaststellingsovereenkomst zijn groot. Zowel voor jou als voor je werkgever. Op het moment dat jij en je werkgever het eens worden en met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan, dan bespaart dit de werkgever tijd en geld. Jouw werkgever hoeft dan namelijk niet naar het UWV of de kantonrechter om toestemming te vragen voor het ontslag.

Jouw belang is dat de vaststellingsovereenkomst juridisch correct is. Het is erg belangrijk om te weten of de vaststellingsovereenkomst wel WW-proof is en of de opzegtermijn in acht wordt genomen. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat je geen WW-uitkering ontvangt of pas later krijgt, waardoor je een tijd zonder inkomen kan komen te zitten.

Lees ook: Hoe onderhandel je over een vaststellingsovereenkomst?

 

Controleren van vaststellingsovereekomst

Belangrijkste punten bij een vaststellingsovereenkomst controleren

Als jij je vaststellingsovereenkomst checkt, controleer dan of alle verplichte onderdelen in de overeenkomst staan, of je rechten ten aanzien van een WW-uitkering en de opzegtermijn wel goed staan vermeld. Maar ook zaken zoals een concurrentie- of relatiebeding kunnen van belang zijn om te checken. Tot slot zijn financiële eindafspraken ook belangrijk om te controleren in je vaststellingsovereenkomst. Die gaan vaak over bijvoorbeeld vakantiedagen, vakantietoeslag, 13e maand, bonus, finale kwijting.

 

Stap voor stap je vaststellingsovereenkomst controleren

Doe een eerste controle van jouw vaststellingsovereenkomst aan de hand van dit handige lijstje:

  • in de vaststellingsovereenkomst staat dat jouw werkgever het initiatief tot ontslag neemt;
  • in de vaststellingsovereenkomst staat de reden van ontslag neutraal geformuleerd, waaruit blijkt dat het ontslag niet jouw schuld is;
  • in de vaststellingsovereenkomst is de opzegtermijn correct weergegeven. Bekijk hier wat de wettelijke opzegtermijn is;
  • in de vaststellingsovereenkomst is een ontslagvergoeding opgenomen van minimaal de transitievergoeding;
  • in de vaststellingsovereenkomst staan de financiële eindafspraken conform afspraak correct weergegeven.

Lees ook: Wanneer je een vaststellingsovereenkomst beter niet kan tekenen

 

Voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst

Wil jij controleren of jouw vaststellingsovereenkomst voldoet aan alle belangrijke voorwaarden, dan kun je deze ook vergelijken met ons voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst. Ons voorbeeld kun je hier downloaden:

Gratis voorbeeld vaststellingsovereenkomst

Hulp inschakelen van CareerAdvisor

Daarnaast is het mogelijk om een eerste controle van jouw vaststellingsovereenkomst gratis en vrijblijvend door ons te laten doen. Indien nodig kunnen wij jouw vaststellingsovereenkomst uitgebreider laten beoordelen door een jurist. Neem contact met ons op en dan bespreken wij gezamenlijk de mogelijkheden.

Wil je nóg meer weten hoe een vaststellingsovereenkomst werkt? Bekijk dan onze pagina waarin we antwoord geven op al je vragen over vaststellingsovereenkomsten

 

Terug naar blog overzicht

Vaststellingsovereenkomst eBook Alles over de vastellingsovereenkomst in één handig en gratis document