Vaststellingsovereenkomst vergoeding

Wanneer je wordt ontslagen krijg je in principe een financiële vergoeding mee van je werkgever. Dit is ter compensatie van het ontslag en om de overstap naar een andere baan te vergemakkelijken. Maar hoe zit dit precies als je met een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gaat? Daarover vertellen wij je meer in deze blog.

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan de orde:

De vaststellingsovereenkomst en een transitievergoeding

Volgens de wet heb je geen recht op een transitievergoeding bij het aangaan van eenvaststellingsovereenkomst. Maar dit betekent niet dat er geen vergoeding mogelijk is. Want waarom zou je instemmen met een vaststellingsovereenkomst als je werkgever niet bereid is om jou minimaal de transitievergoeding uit te keren?

De vergoeding in een VSO

Wanneer er sprake is van een vergoeding bij ontslag met een vaststellingsovereenkomst, spreek je formeel gezien niet van een transitievergoeding, maar van een ontslagvergoeding. Anders dan bij een transitievergoeding staat de hoogte van de ontslagvergoeding niet van tevoren vast. Je werkgever zal eerst met een voorstel komen. In veel gevallen biedt een werkgever in ieder geval wat je als transitievergoeding zou krijgen. Maar het komt ook voor dat een werkgever een lager bedrag biedt.

In beide gevallen adviseren wij je om niet te snel akkoord te gaan met het voorstel. Meestal verwacht je werkgever ook dat je met een tegenvoorstel komt. Wees niet te bang om stevig te onderhandelen als je denkt dat je recht hebt op meer dan het voorstel van je werkgever. Je kunt je hierbij ook laten ondersteunen door een juridisch expert die samen met jou bekijkt wat een passend bedrag is.

> Wanneer je een vaststellingsovereenkomst beter niet kan tekenen.

De hoogte van de ontslagvergoeding

Door de transitievergoeding te berekenen kun je de minimale bruto ontslagvergoeding in een VSO berekenen. In sommige gevallen valt er zelfs meer uit te halen! Bijvoorbeeld als jij niet zelf met het idee tot ontslag bent gekomen. Als jouw werkgever zonder goede reden je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt en uit alles blijkt dat hij ‘hoe dan ook’ van je af wil, dan is dat gunstig voor je onderhandelingspositie. Veel werkgevers willen namelijk bij ontslag liever de officiële weg via hetUWV of de kantonrechter vermijden. Niet alleen kost deze weg vaak veel tijd, maar er bestaat ook een reële kans dat het ontslag wordt afgewezen.

Je werkgever is er dus bij gebaat wanneer jullie met elkaar tot een akkoord komen, want dan weet hij zeker dat het ontslag definitief is. Houd hier dus rekening mee en kijk wat er voor jou mogelijk is in de onderhandelingen. De hoogte van je ontslagvergoeding heb je dus zelf in de hand!

> Lees ook ons blog Hoe onderhandel je over een vaststellingsovereenkomst

Belasting en de ontslagvergoeding

Wees je ervan bewust dat je nooit het volledige bedrag krijgt uitgekeerd zoals dat uit je berekeningen of onderhandelingen is gekomen. Dit komt omdat de genoemde bedragen bruto bedragen zijn, vaak is dit tussen de 37% en 49,5%. De exacte hoogte hiervan is per persoon verschillend, want het is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het totale jaarinkomen en de belastingschijf waar je in zit. Het afdragen loopt via jouw werkgever, die verplicht is om deze belasting al in te houden van jouw vergoeding en dit af te dragen aan de Belastingdienst. 

Hulp inschakelen van CareerAdvisor

Heb je vragen over jouw vaststellingsovereenkomst of over de hoogte van jouw ontslagvergoeding? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder.

Wil je nóg meer weten hoe een vaststellingsovereenkomst werkt? Bekijk dan onze pagina waarin we antwoord geven op al je vragen over vaststellingsovereenkomsten

  •  
Vaststellingsovereenkomst eBook Alles over de vastellingsovereenkomst in één handig en gratis document