Ontslag een kans?

Het is voor een buitenstaander zo makkelijk: Een ontslag is ook een kans! “Ja ja” zeggen ze dan in mijn geboortestreek Twente. Daarmee bedoelen ze “jij hebt mooi kletsen maar ik voel het heel anders”. En een ontslag is ook nooit mooi. Het maakt onzeker. Waarom ik? Ben ik wel goed genoeg? Had ik misschien toen toch naar dat feestje moeten gaan? Ben ik nu (ook..) een ‘loser’? Kom ik nog wel weer aan de slag? Kan ik mijn hypotheek nog wel betalen?

En dat allemaal omdat jouw loopbaanontwikkeling anders ging dan je gehoopt of verwacht had. Zelf ken ik geen mensen van 50 die nog nooit in het ziekenhuis hebben gelegen of nog nooit een onverwachte en onprettige loopbaanontwikkeling hebben meegemaakt. Daarmee wil ik zeggen: Het is normaal, houd er maar rekening mee.

> Ontslag bij vast contract! Wat nu?

Wijze woorden

Eén van mijn leermeesters in het loopbaanvak was Han Jung Oei, een Chinees van geboorte. Hij vertelde me dat het denken in termen van tegenstellingen, van winnaars en verliezers, van goed en slecht typisch westerse waarden zijn. Er moet altijd worden bepaald of iets positief of negatief is “terwijl het vaak beide is”, zo meende hij. Hij vertaalde het Chinees voor ‘crisis’ alsvolgt: Een situatie van onthecht zijn. Ik heb het nog even nagezocht: 危机 betekent ‘crisis’. Dat is een situatie waarin je niet door kunt gaan op de ingeslagen weg. Het woord is opgebouwd uit twee karakters. ‘危’, de ‘wei’ in het Chinees betekent ‘gevaar’ of ‘bedreiging’. ‘机’, de ‘Ji’ betekent ‘kans’ of ‘mogelijkheid’.

En, Herman, wat heb je hier nou aan? Welnu: Een ex-cliënt van me werd ontslagen bij een groot IT-bedrijf. Hij was daardoor nogal in de war: “hoe moet het nu verder met de hypotheek, de kinderen” vroeg hij zich af. Hij ervoer zijn ontslag als een verstoring die zo snel mogelijk moest worden opgelost. Mensen zien en reageren op het ‘gevaar’, de 危. Ik vroeg hem om gedurende enkele weken de zorgen opzij te zetten, de balans op te maken en te zoeken naar wensen en verlangens. Ik gaf hem daarvoor oefeningen mee om het denkproces te stimuleren, de 机. Na enig sputteren, het ging ook om een geboren Twentenaar (…) kreeg ik hem mee. Wat blijkt? Hij had een lang gekoesterde wens om mensen te genezen, om arts te worden. Zijn vader was juist in kommervolle omstandigheden gestorven en dat maakte hem, zoals hij het formuleerde, duidelijk wat in het leven écht telt. Hij werd zich bewust van zijn sluimerende wens. Door zijn leeftijd lukte het niet om nog arts te worden. Maar hij werd wel applicatieontwikkelaar ten behoeve van medisch specialisten in een groot ziekenhuis. Onlangs sprak ik hem nog. Hij vertelde me bij die gelegenheid dat hij weliswaar nog altijd spijt heeft dat hij geen arts of paramedicus geworden is, maar dat hij vrede heeft met zijn huidige baan. Daarin kan hij zíjn specifieke deskundigheid gebruiken om bij te dragen aan het verlichten van lijden. “En dat is toch wel erg zinvol”, zo meent hij. Een echte 机. 

Auteur: Herman Leusman

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

Ook interessant voor jou: 

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of neem vrijblijvend contact op.