Geüpdatet op: 24 juni 2025

Kan je ontslagen worden met een vast contract?

Ja, je kunt met een vast contract worden ontslagen, maar dat mag niet zomaar. Je werkgever moet een gegronde reden hebben, zoals slecht functioneren. Daarnaast gelden er regels bij deontslagprocedure zoals een opzegtermijn en moet het ontslag vaak via het UWV of de kantonrechter worden goedgekeurd. 

Download een voorbeeld bezwaarbrief bij ontslag

Gegronde redenen voor ontslag bij een vast contract

Om jou te mogen ontslaan moet jouw werkgever een gegronde reden hebben, deze zijn opgenomen in de wet. We hebben ze voor je samengevat:

  • Er is een dringende reden voor ontslag op staande voet. Bijvoorbeeld omdat je steelt van je werkgever, je anderen in gevaar brengt, bedrijfsgeheimen deelt of je werk weigert te doen;
  • Het bedrijf waarvoor je werkt er financieel slecht voorstaat. In dat geval krijg je ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of een reorganisatie. Hier moet jouw werkgever wel toestemming van het UWV voor krijgen. 
  • In jouw arbeidsovereenkomst staan ontbindende voorwaarden
  • Je langdurig ziek bent en er is weinig kans dat je binnen 26 weken (of 6 weken als je AOW-leeftijd hebt) herstelt.
  • Je bent vaak ziek en dat zorgt voor te veel problemen op het werk, terwijl herstel binnen korte tijd niet te verwachten is.
  • Je doet je werk niet goed genoeg, ook al heeft je werkgever je de kans gegeven om je te verbeteren.
  • Je iets heel ergs hebt gedaan of juist belangrijke zaken niet hebt gedaan;
  • Je weigert je werk te doen vanwege een ernstig gewetensbezwaar, en het werk kan niet worden aangepast.
  • De relatie tussen jou en je werkgever verstoord is. Jullie gaan al lange tijd slecht met elkaar om en de onderlinge relatie komt ook niet meer goed.

Is er sprake van een opzegverbod, bijvoorbeeld in het geval van een zwangerschap of een ziekteperiode korter dan 2 jaar, dan mag jouw werkgever je niet ontslaan.

Lees ook: Onterecht ontslag op staande voet! Wat nu?

 

4 tips bij ontslag met een vast contract

Wordt jouw vast contract voor onbepaalde tijd beëindigd dan volgen hier een aantal tips die je zou kunnen volgen:

  1. Rustig blijven: waarschijnlijk ben je erg boos en verdrietig, maar wij willen je adviseren vooral rustig te blijven en niet in discussie te gaan met je werkgever. Het is goed te weten dat je rechten hebt. Wees je daarvan bewust;
  2. Schriftelijke bevestiging: vraag om een schriftelijke bevestiging van je ontslag en vraag ook naar de reden voor je ontslag. Je werkgever is namelijk verplicht dit mede te delen. Vraag je werkgever ook om een bedenktijd van één of twee weken voordat jij met jouw reactie komt;
  3. Onderteken niets! Ga niet meteen akkoord met je ontslag en onderteken niets. Zeker geen vaststellingsovereenkomst. Heb je toch getekend, dan kun je binnen twee weken dit ongedaan maken. Je hebt namelijk een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.
  4. Maak bezwaar: maak altijd bezwaar tegen je ontslag en geef aan dat je beschikbaar bent voor werk. Op die manier houd je namelijk het recht op doorbetaling van je salaris of een WW-uitkering.

 

Bezwaarbrief tegen ontslaan bij een vast contract

Om bezwaar te maken tegen jouw ontslag adviseren wij je een bezwaarbrief te versturen naar jouw werkgever. In deze brief laat je weten het niet eens te zijn met jouw ontslag. Laat in de brief ook weten dat je beschikbaar bent voor werk. Hou de toon van de brief positief en laat zien dat je graag weer aan de slag wilt.

We raden je aan de brief aangetekend te versturen. Om die manier kun je altijd bewijzen dat jij jouw bezwaarbrief hebt verstuurd. Om je op weg te helpen, hebben wij voor jou een voorbeeld van een bezwaarbrief gemaakt. Deze kun je hieronder gratis downloaden:

 

Download een voorbeeld bezwaarbrief bij ontslag

 

Wat zijn mijn rechten?

Heeft je werknemer een grondige reden en is het ontslag geldig heb je recht op een aantal zaken, namelijk:

  • Loon tot aan de opzegtermijn
    Dit betekent dat je werkgever jou niet van de ene op de andere dag mag laten gaan. Tijdens deze periode blijf je gewoon werken en ontvang je loon. Alleen in specifieke situaties – zoals ontslag op staande voet, tijdens je proeftijd of via de kantonrechter – mag je werkgever direct het contract beëindigen.
  • Een transitievergoeding
    Deze vergoeding is bedoeld om jou te helpen bij omscholing of het starten van een eigen bedrijf. Je krijgt deze alleen als het initiatief tot ontslag bij je werkgever ligt, niet als je zelf ontslag neemt of bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst. In dat laatste geval kun je wel onderhandelen over een ontslagvergoeding die minstens even hoog is.
  • WW-uitkering
    ot slot kun je na ontslag aanspraak maken op een WW-uitkering, die tijdelijk een deel van je inkomen vervangt. Ook bij ontslag met wederzijds goedvinden is dit mogelijk. Je moet de WW-uitkering zelf aanvragen bij het UWV, en de hoogte en duur hangen af van je werkverleden en persoonlijke situatie.

 

Het beëindigen van een vast contract

Het beëindigen van een vast contract kan op drie manieren:
1. Ontslag met wederzijds goedvinden
2. Ontslag via het UWV
3. Ontslag via de kantonrechter

Alle drie de manieren komen uitgebreid aan bod in aparte blogs. Maar hieronder volgt per manier alvast een korte toelichting:

1. Ontslag met wederzijds goedvinden

Uitgangspunt bij ontslag met wederzijds goedvinden is dat jij en je werkgever er samen wel uit gaan komen. Je kunt dit toepassen bij elke reden van ontslag. Omdat deze manier van ontslaan jouw werkgever tijd en geld bespaart, heb jij goede kaarten in je hand om te onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding en kun je afspraken maken over andere zaken die voor jou van belang kunnen zijn. De duur van deze wijze van ontslag is 2 tot 4 weken.

> Meer informatie over ontslag met wederzijds goedvinden vind je in ons blog 'Wat is een vaststellingsovereenkomst?'.

2. Ontslag via het UWV

Wil jouw werkgever je ontslaan, maar jullie komen er niet gezamenlijk uit? En er is sprake van een reorganisatie of langdurige ziekte? Dan kan jouw werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Je werkgever moet dan wel aantonen dat hij genoeg heeft gedaan om jouw ontslag te voorkomen. Deze procedure duurt gemiddeld genomen 4 tot 6 weken.

> Wat jij allemaal moet weten over ontslag via het UWV.

3. Ontslag via de kantonrechter

Uitgangspunt voor deze manier is ook dat jullie er gezamenlijk niet uit gaan komen. Bovendien is de reden van ontslag anders dan vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen. In dat geval kan je werkgever ontslag aanvragen bij de kantonrechter, door een verzoekschrift in te dienen waarin ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt gevraagd. Deze procedure duurt ongeveer 6 tot 9 weken.

> Ontslag via de kantonrechter: alles wat jij moet weten.


Waar heb ik recht op na ontlsag met ee

Kantonrechter

 

Hulp inschakelen van CareerAdvisor

Wil je advies inwinnen over de beëindiging van jouw vaste contract? Of wil je weten hoe jij na je ontslag zo snel mogelijk een nieuwe baan vindt? Wij kunnen je verder helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wil je meer weten over onze pakketten? Download dan ons handige overzicht. Bekijk, vergelijk en kies het pakket dat het beste bij jou past!