Ontslag bij vast contract! Wat nu?

Jouw werkgever heeft je ontslag aangezegd terwijl jij een vast contract hebt. Zo’n mededeling gaat je niet in de koude kleren zitten en waarschijnlijk lopen de emoties hoog op. Het is nu echter zaak rustig te blijven en te bekijken wat jij kunt doen om deze vervelende situatie het hoofd te kunnen bieden. In deze blog geven wij je hierover waardevolle informatie en tips. 

In dit blog komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 

Kan je met een vast contract worden ontslagen?

Een vast contract is een arbeidsovereenkomst waarin je geen einddatum afspreekt. Je contractduur is dus voor onbepaalde tijd en stopt pas wanneer één van jullie het arbeidscontract opzegt. Het beëindigen van een arbeidscontract kan niet zomaar. Zowel jij als je werkgever zijn gebonden aan eenopzegtermijn en de andere regels die gelden bij eenontslagprocedure. En in het geval van een vast contract, moet je werkgever met een goede reden over de brug komen, want anders mag hij je niet ontslaan. 

 

Gegronde redenen voor ontslag bij een vast contract

Om jou te mogen ontslaan moet jouw werkgever een gegronde reden hebben. Redenen die door het UWV of de kantonrechter als gegrond worden gezien zijn:

  • Er is een dringende reden voor ontslag. Bijvoorbeeld omdat je steelt van je werkgever, je anderen in gevaar brengt, bedrijfsgeheimen deelt of je werk weigert te doen;
  • Het bedrijf waarvoor je werkt er financieel slecht voorstaat. In dat geval krijg je ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of een reorganisatie;
  • Je langer dan 2 jaar ziek bent;
  • Je vaak ziek bent;
  • Jij je werk niet goed doet;
  • Je iets heel ergs hebt gedaan of juist belangrijke zaken niet hebt gedaan;
  • De relatie tussen jou en je werkgever verstoord is. Jullie gaan al lange tijd slecht met elkaar om en de onderlinge relatie komt ook niet meer goed.

Heb jij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan mag jouw werkgever je zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter ontslaan. Is er sprake van een opzegverbod, bijvoorbeeld in het geval van een zwangerschap of een ziekteperiode korter dan 2 jaar, dan mag jouw werkgever je niet ontslaan.

Lees ook: Onterecht ontslag op staande voet! Wat nu?

Het beëindigen van een vast contract

Het beëindigen van een vast contract kan op drie manieren:
1. Ontslag met wederzijds goedvinden
2. Ontslag via het UWV
3. Ontslag via de kantonrechter

Alle drie de manieren komen uitgebreid aan bod in aparte blogs. Maar hieronder volgt per manier alvast een korte toelichting:

1. Ontslag met wederzijds goedvinden

Uitgangspunt bij ontslag met wederzijds goedvinden is dat jij en je werkgever er samen wel uit gaan komen. Je kunt dit toepassen bij elke reden van ontslag. Omdat deze manier van ontslaan jouw werkgever tijd en geld bespaart, heb jij goede kaarten in je hand om te onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding en kun je afspraken maken over andere zaken die voor jou van belang kunnen zijn. De duur van deze wijze van ontslag is 2 tot 4 weken.

> Meer informatie over ontslag met wederzijds goedvinden vind je in ons blog 'Wat is een vaststellingsovereenkomst?'.

2. Ontslag via het UWV

Wil jouw werkgever je ontslaan, maar jullie komen er niet gezamenlijk uit? En er is sprake van een reorganisatie of langdurige ziekte? Dan kan jouw werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Je werkgever moet dan wel aantonen dat hij genoeg heeft gedaan om jouw ontslag te voorkomen. Deze procedure duurt gemiddeld genomen 4 tot 6 weken.

> Wat jij allemaal moet weten over ontslag via het UWV.

3. Ontslag via de kantonrechter

Uitgangspunt voor deze manier is ook dat jullie er gezamenlijk niet uit gaan komen. Bovendien is de reden van ontslag anders dan vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen. In dat geval kan je werkgever ontslag aanvragen bij de kantonrechter, door een verzoekschrift in te dienen waarin ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt gevraagd. Deze procedure duurt ongeveer 6 tot 9 weken.

> Ontslag via de kantonrechter: alles wat jij moet weten.

Kantonrechter

Wat te doen bij ontslag met een vast contract? 4 tips!

Wordt jouw vast contract voor onbepaalde tijd beëindigd dan volgen hier een aantal tips die je zou kunnen volgen:

  • Rustig blijven: waarschijnlijk ben je erg boos en verdrietig, maar wij willen je adviseren vooral rustig te blijven en niet in discussie te gaan met je werkgever. Het is goed te weten dat je rechten hebt. Wees je daarvan bewust;
  • Schriftelijke bevestiging: vraag om een schriftelijke bevestiging van je ontslag en vraag ook naar de reden voor je ontslag. Je werkgever is namelijk verplicht dit mede te delen. Vraag je werkgever ook om een bedenktijd van één of twee weken voordat jij met jouw reactie komt;
  • Onderteken niets! Ga niet meteen akkoord met je ontslag en onderteken niets. Zeker geen vaststellingsovereenkomst. Heb je toch getekend, dan kun je binnen twee weken dit ongedaan maken. Je hebt namelijk een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.
  • Maak bezwaar: maak altijd bezwaar tegen je ontslag en geef aan dat je beschikbaar bent voor werk. Op die manier houd je namelijk het recht op doorbetaling van je salaris of een WW-uitkering.

 

Bezwaarbrief tegen ontslaan bij een vast contract

Om bezwaar te maken tegen jouw ontslag adviseren wij je een bezwaarbrief te versturen naar jouw werkgever. In deze brief laat je weten het niet eens te zijn met jouw ontslag. Laat in de brief ook weten dat je beschikbaar bent voor werk. Hou de toon van de brief positief en laat zien dat je graag weer aan de slag wilt.

We raden je aan de brief aangetekend te versturen. Om die manier kun je altijd bewijzen dat jij jouw bezwaarbrief hebt verstuurd. Om je op weg te helpen, hebben wij voor jou een voorbeeld van een bezwaarbrief gemaakt. Deze kun je hieronder gratis downloaden:

 

Download een voorbeeld bezwaarbrief bij ontslag

 

Hulp inschakelen van CareerAdvisor

Wil je advies inwinnen over de beëindiging van jouw vaste contract? Of wil je weten hoe jij na je ontslag zo snel mogelijk een nieuwe baan vindt? Wij kunnen je verder helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

 

Download onze pakketten Wil je meer weten over onze pakketten? Download dan ons handige overzicht. Bekijk, vergelijk en kies het pakket dat het beste bij jou past!