Hoe vergroot ik mijn netwerk?

Netwerken is het leggen van nieuwe contacten en deze goed te onderhouden. Door te netwerken en de juiste contacten te leggen, zowel online als offline, komen er vaak functies en banen voorbij die jou normaal gesproken wellicht niet bereiken. Het is dé manier om een nieuwe baan te vinden en goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen om je heen. Lees in dit blog meer over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Deze punten komen in dit blog aan bod:

Waarom netwerken? De voordelen

Waarom is het zo belangrijk om te netwerken, vooral als je opzoek bent naar een nieuwe baan?  

 1. Het bied je meer kansen:
  Veel vacatures lopen via via en zijn in eerste instantie niet te vinden op vacaturesites. Het is namelijk vaak zo dat als er een vacature vrijkomt binnen een bedrijf, ze dit eerst aan hun netwerk laten weten voordat ze een vacature plaatsen. Is niemand in hun nabije omgeving de juiste fit? Dan pas breiden ze hun zoektocht uit. Erg belangrijk dus dat jij in dat netwerk zit!
 2. Opgemerkt worden
  Als jij begint met netwerken bij de juiste personen zal jij sneller zichtbaar zijn bij het zoeken van een nieuwe baan. Je wilt natuurlijk dat jij de eerste persoon bent waar ze aan denken als een functie vrijkomt waar jij wellicht interesse in hebt. 
 3. Advies geven en krijgen
  Hoe meer connecties jij hebt, des te meer mensen jij om hulp en advies kan vragen. Maar, dit wordt dan ook van je terug verwacht, het moet namelijk wel in balans zijn. Als jij alleen maar advies vraagt en verder niks voor je connecties terug doet, zijn zij op gegeven moment niet meer bereid om je te helpen. 
 4. Verbreed je kennis
  Door jouw netwerk en je connecties zal je sneller toegang tot nieuwe perspectieven en ideeën krijgen. Netwerken biedt een goede mogelijkheid voor het uitwisselen van informatie en best practices over de sector waar jij je in bevindt of interesse in hebt. 
 5. Opbouwen van vriendschappen
  Niet alleen is het functioneel om een breed netwerk te creëren om de bovenstaande zakelijke redenen, ook bouw je er vriendschappen mee op. Het is belangrijk dat je netwerk bestaat uit mensen die jou begrijpen, waar je op kunt vertrouwen en die achter jou staan. 


Netwerken, hoe doe je dat? Een aantal tips

Hoe begin je dan met netwerken? Hoe breid je je netwerk uit? Veel mensen denken dat je een extravert persoon moet zijn om goed te kunnen netwerken. Dat is niet zo. Laat me je een aantal tips geven die je goed op weg helpen als je hiermee wilt beginnen. 

 1. Begin met je eigen netwerk
  Ten eerste is het belangrijk om rond te kijken in je eigen omgeving. Denk hierbij aan buren, familie, vrienden, kennissen, (oud)collega’s en ga zo maar verder. Zoek ze eens op op social media, onderzoek wat zij nu allemaal doen en wat voor functie zij hebben. Sluit niet gelijk personen uit waarbij je in eerste instantie denkt dat zij geen goede connectie zijn. Tijdens een gesprek kan iemand je namelijk erg verrassen. 
 2. Waarom wil je netwerken?
  Bepaal dan je netwerkdoel. Waarom wil je precies gaan netwerken? Is dat omdat je een nieuwe baan zoekt of advies nodig hebt? Als jij je netwerkdoel duidelijk voor ogen hebt, weet je ook welke mensen je moet benaderen.
 3. LinkedIN
  LinkedIn is HET netwerkplatform, vooral als jij een persoon van weinig woorden bent. Mensen kunnen jou toevoegen, maar zelf kun je ook een netwerk opbouwen. Dus voordat je fysiek gaat netwerken, is het belangrijk om je LinkedIn profiel tip top in orde te hebben. 
 4. Stel jezelf open

  Het is belangrijk om, vooral op beurzen of events, een open houding aan te nemen. Vermijd staan met je armen over elkaar, de hele tijd wegkijken tijdens een gesprek en niet rechtop staan. Als je graag wilt netwerken, moet je dat ook uitstralen. 

 5. Goed luisteren

  Als je met iemand in gesprek bent, is het enorm belangrijk om goed te luisteren. Focus je op je gesprekspartner en laat je niet afleiden door de dingen die om je heen gebeuren. Niets is zo vervelend als je iets twee keer moet vragen en het overkomt dat je geen interesse hebt. Zo raak je je potentiële connectie kwijt. 

Loopbaanadvies

Wij van CareerAdvisor helpen je graag bij het vinden van de perfecte baan. Meer informatie over ons loopbaanadviestraject? Neem contact op met ons op of kijk voor meer informatie op onzeloopbaanadviespagina.

LinkedIn Profiel Check

 

 

Loopbaan Trainingen Zit jij vast in je baan? Dan kan een loopbaantraject of training jou helpen! Wil jij weten hoe ons loopbaantraject eruit ziet? Download dan ons stappenplan.

Onze meest recente blog-artikelen