Persoonlijke ontwikkeling faciliteren binnen een groeiende organisatie

Door het personeelstekort is het nu belangrijker dan ooit om je personeel tevreden te houden zodat ze voor je willen blijven werken. Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om dit te doen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van loonsverhoging of bonussen, mogelijkheden te bieden om intern te groeien of bijvoorbeeld leuke personeelsuitjes te organiseren. Een andere manier is om je personeel zich op persoonlijk niveau te laten ontwikkelen. Wat dat precies inhoudt en waarom dat belangrijk is, leggen wij je in deze blog uit. 

In dit blog lees je meer over kosten en financiering van outplacement:

Wat houdt persoonlijke ontwikkeling in?

Bijna iedereen weet wat vakinhoudelijke groei inhoudt, namelijk het opdoen van kennis door middel van cursussen of opleidingen voor een specifieke functie. Maar wat houdt persoonlijke groei dan precies in? 

Persoonlijke ontwikkeling is een breed begrip, eigenlijk komt het erop neer dat een werknemer aan het werk gaat met zichzelf. Je werknemer gaat op zoek naar de beste versie van zichzelf. Het doel is dat de werknemer zich bewust wordt van zijn of haar potentie. Welke eigenschappen en vaardigheden passen bij je werknemer? Vervolgens gaat hij of zij aan de slag om deze eigenschappen en vaardigheden verder te  ontwikkelen of uit te breiden. Samengevat is persoonlijke ontwikkeling het proces om het maximale uit jezelf te halen.

Er zijn veel manieren waarop er met persoonlijke ontwikkeling aan de slag kan worden gegaan. Welke methode het meeste effectief is, verschilt per persoon. Vaak wordt dit gedaan op de volgende vlakken: 

  • Zelfbewustzijn: waarom doe jij dingen op een bepaalde manier? Of waarom reageer jij op bepaalde manier op bepaalde situaties? 

  • Sociale vaardigheden: hoe wil je dat je personeel reageert in bepaalde situaties? Welke (sociale) sfeer hangt er op kantoor? Durft je personeel zichzelf te zijn? Dit zijn allemaal dingen waar je als werkgever op in kan spelen door middel van gezamenlijke of individuele trainingen en of cursussen. 

  • Fysieke- en mentale gezondheid: als bedrijf kan je meehelpen met de fysieke gezondheid van je personeel, door te zorgen voor gezond eten en voldoende beweging. Mentale gezondheid is iets waar je als bedrijf iets minder makkelijk handvatten voor kan aanbieden. Een optie is bijvoorbeeld door vaak bij je personeel in te checken d.m.v. één op één gesprekken met een vertrouwenspersoon. Tijdens deze gesprekken zullen wellicht niet alle problemen op tafel worden gelegd. Als bedrijf zijnde kan je dan ervoor kiezen om externe mogelijkheden aan te bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een gesprek met een coach als daar behoefte aan is.

  • Het financiële plaatje: vaak heb je als werkgever geen idee hoe je personeel met zijn of haar geld omgaat. Misschien hebben sommigen er best wel wat moeite mee, bewust of onbewust. Een training of cursus over hoe je het beste met je financiën om kan gaan, kan bijvoorbeeld al helpen bij de persoonlijke groei van je personeel.

Voordelen van persoonlijke ontwikkeling voor werkgevers

Naast het feit dat persoonlijke groei natuurlijk voornamelijk voor de persoon in kwestie fijn is, biedt het ook veel voordelen voor jou als werkgever.  

Voordelen van persoonlijke groei voor jouw bedrijf:

  • Wanneer je personeel zich fysiek en emotioneel goed voelt dan meldt degene zich minder snel ziek.
  • Als iemand weet waar hij goed in is, kan diegene efficiënter te werk gaan. Wat natuurlijk weer resulteert in betere werkresultaten.
  • De mogelijkheid dat iemand zich kan ontwikkelen zorgt ervoor dat je personeel gemotiveerder aan het werk gaat.
  • De algehele sfeer op het werk wordt positiever wanneer iedereen begrijpt hoe je het beste met elkaar kan omgaan of hoe je sommige situaties het beste kan benaderen. Door een goede sfeer wordt je personeel gaat je personeel gemotiveerder aan het werk.
  • Het belangrijkste voordeel is het feit dat je de kansen überhaupt aanbiedt. Dit maakt hét verschil ten opzichte van concurrerende bedrijven. Het personeel dat je in dienst hebt, zal minder snel vertrekken doordat ze het idee hebben dat er aan hen gedacht wordt en dat ze kunnen groeien.
  • Nieuw personeel zal door de kansen er eerder voor kiezen om bij je in dienst te komen. 

Eigenlijk zijn er geen nadelen op te noemen. Het enige is dat het natuurlijk een investering is en je niet altijd weet hoe groot de persoonlijke ontwikkeling uiteindelijk gaat zijn. De een gaat er actiever mee bezig dan de andere. In ieder geval is het belangrijkste voordeel dat je personeel voelt dat er aan hen gedacht wordt en dat er in hen geïnvesteerd wordt. 

Onze trainingen voor de persoonlijke ontwikkeling van jouw personeel

We kunnen ons voorstellen dat je wellicht twijfelt om je werknemer(s) een training aan te bieden die niet direct iets te maken heeft met hun werk. Het is een investering die uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. 

Er kan op veel verschillende manieren aan persoonlijke ontwikkeling gewerkt worden. Op dit moment bieden wij verschillende trainingen aan waarmee aan de persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerker gewerkt wordt. De prijzen van de trainingen starten vanaf €495,- en kunnen oplopen tot €1.495,-. 

Al onze trainingen haken in op persoonlijke ontwikkeling, maar elke training richt zich op andere behoeftes. 

Weet jouw werknemer bijvoorbeeld niet zo goed wat hem/haar op dit moment gelukkig maakt? En wil hij/zij meer leven volgens diens eigen waarden? Dan is de training ‘Ontdek jouw drijfveren’ een goede optie. 

Wil je werknemer de nadruk van zijn of haar persoonlijke ontwikkeling meer op werkgebied leggen? Dan zijn trainingen zoals ‘Regie over je eigen loopbaan’ of ‘Presenteren’ daar perfect voor

Met ons trainingsaanbod kunnen jouw werknemers alle kanten op! Weet de werknemer niet zo goed welke kant hij of zij precies op wil qua persoonlijke ontwikkeling? Neem dan gerust contact met ons op. Samen kijken wij welke training het beste past.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Het is belangrijk om je personeel kansen aan te bieden om zichzelf te blijven ontwikkelen. Investeren in je personeel kan eigenlijk alleen maar goed uitpakken. Benieuwd waar wij jouw personeel bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op. Graag bespreken wij samen de mogelijkheden.

Neem contact op

Neem contact op Wil jij investeren in jouw personeel door ze trainingen aan te bieden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? Neem dan vrijblijvend contact op om te kijken wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.