Veranderen van functie binnen het bedrijf waar je werkt? Dit komt er bij kijken.

Het kan wel eens voorkomen dat je als werknemer wilt veranderen van functie binnen hetzelfde bedrijf of dat dit vanuit het bedrijf noodgedwongen moet. Wat komt hier allemaal bij kijken? Hoe gaat zo’n functie wijzigingsproces? In dit blog leggen we het je uit.

Deze punten komen in dit blog aan bod:

 

Waarom veranderen van functie?

Het veranderen van functie binnen hetzelfde bedrijf kan van twee kanten komen:       

 • Óf de werkgever wil dit graag;
 • Óf de werknemer geeft dit aan.

 

Verzoek vanuit werkgever

Wil je werkgever graag dat je van functie veranderd, bijvoorbeeld omdat bij een reorganisatie jouw functie vervalt? Zoiets mag echter niet zomaar. Een functiewijziging betekent namelijk meestal ook een wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Het kan dan maar zo zijn dat je omlaag gaat met je salaris, ook wel loopbaanombuiging of demotie genoemd.

De volgende voorwaarden moeten dan in acht worden genomen vanuit je werkgever:

 • Een redelijke bedenktijd voor jou
 • Goede redenen vanuit de werkgever
 • Is de reden dat je je werk niet goed doet? Dan moet je eerst met je werkgever in een ‘verbetertraject’ voordat hij je gelijk een lagere functie geeft
 • De nieuwe functie moet op een niveau liggen dat vergelijkbaar is met je oorspronkelijke functie
 • Toch een lager salaris? Deze mag niet lager zijn dan 90% van je oude salaris. Ook mag je werkgever je de volgende maand niet gelijk 10% minder betalen, dit moet in stapjes van enkele procenten minder gaan

Is de nieuwe functie niet vergelijkbaar met je oorspronkelijke functie? Dan mag je werkgever niet zomaar de functie veranderen zonder instemming van jou. Hierdoor kunnen arbeidsconflicten ontstaan. Juridisch advies kan hier dan zeker van belang zijn.

Natuurlijk kan een functiewijziging vanuit de werkgever ook een positieve redenen hebben zoals geen verandering van arbeidsvoorwaarden of zelfs promotie. Maar ook dit moet eerst goed overlegd worden met jou.

> Lees hier wat bij een reorganisatie jouw rechten zijn als werknemer.

 

Verzoek vanuit werknemer

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf graag van functie wil veranderen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je te weinig uitdaging in je huidige baan ervaart of dat je door verschillende omstandigheden wat rustiger aan wilt doen.

Veel bedrijven moedigen het aan om, als je hebt aangegeven dat je huidige functie je niet meer bevalt, eerst intern te bekijken wat er mogelijk is voordat je naar een andere werkgever verhuist. Het is hierbij belangrijk om als werknemer goede meetbare doelstellingen voor jezelf op te stellen. Je moet er namelijk wel zeker van zijn dat de functiewijziging ook echt wat voor je oplevert. Ga op onderzoek uit en stel jezelf de volgende vragen:

 

Functiewijziging zonder loonsverhoging

 1. Word je enthousiast van de nieuwe functie en de bijbehorende taken?
 2. Krijg je te maken met nieuwe collega’s? Zo ja, wat vind je daarvan?
 3. Is het promotie of toch een hele andere functie?
 4. Wat ga je missen van je huidige functie?
 5. Duurt het lang voordat je bent ingewerkt?
 6. Zie je jezelf dit op lange termijn blijven doen?

 

Functiewijziging met loonsverhoging

 1. Wat vind je ECHT van de functie en de bijbehorende werkzaamheden als geld geen rol zou spelen?
 2. Is het wel echt een functiewijziging of alleen een loonsverhoging?
 3. Zie je jezelf dit op lange termijn blijven doen?
 4. Krijg je te maken met nieuwe collega’s? Zo ja, wat vind je daarvan?
 5. Haal je hier net zoveel voldoening uit als je had gehoopt?
 6. Hoe lang denk je werkzaam te zijn in deze functie?

Eén van de allerbelangrijkste aspecten bij zo’n functiewijziging is toch wel of je er goede energie uithaalt. Ga nooit met tegenzin naar je werk, ook al betaald de functie goed. Doordat je plezier en voldoening uit je werk blijft halen werkt dit op lange termijn alleen maar in je voordeel. Do what you love!

» Ben jij nog tevreden met je werk? Doe gratis onzewerktevredenheidstest «

Praat met een van onze coaches

Een functiewijziging kan veel vragen met zich meebrengen. Moet ik dit wel doen? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe gaat zo’n traject? Welke ondersteuning heb ik nodig binnen dit traject? Wij helpen je graag hierbij.

Neem gerust contact met ons op als je meer informatie wilt of een keer met een coach wilt praten!

Download Stappenplan Zit jij vast in je baan? Dan kan een loopbaantraject jou helpen! Wil jij weten hoe ons loopbaantraject eruit ziet? Download dan ons stappenplan.