Wat zijn de kosten van een outplacement traject?

Wanneer een werknemer wordt ontslagen kan een werkgever uit goed werkgeverschap outplacement aan bieden. Maar wie betaalt de outplacementkosten eigenlijk? En wat is een outplacement vergoeding?Is de werkgever daarvoor altijd de aangewezen partij of kan een deel van de kosten ook bij de werknemer komen te liggen?

In dit blog lees je meer over kosten en financiering van outplacement:

Transitievergoeding

Bij een outplacement zijn er vergoedingen die gegeven kunnen worden of verplicht zijn. Zo is het sinds 2020 voor de werkgever verplicht bij een gedwongen ontslag eentransitievergoeding beschikbaar te stellen aan medewerkers. Dit is een vergoeding om de overstap naar een nieuwe baan te betalen, bijvoorbeeld in de vorm van een opleiding of een outplacementtraject.

Een transitievergoeding geldt voor werknemers met een vast dienstverband maar ook bij een tijdelijk dienstverband. De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald op basis van leeftijd, maandsalaris en het aantal dienstjaren. De maximale transitievergoeding is vanaf 1 januari 2024 maximaal € 94.000,- bruto. Behalve als een medewerker meer verdient, dan is het 1 bruto jaarsalaris. Ook gelden er voor deze vergoeding minimumbedragen. Mochten deze bedragen de onkosten van een outplacementtraject niet dekken, dan kun je met je werkgever onderhandelen over een hogere vergoeding. Hulp nodig bij de onderhandeling? Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies en inzicht in de mogelijkheden.

> Bereken hier de hoogte van je transitievergoeding

 

Kosten outplacement

De kosten van een basis outplacement traject beginnen bij € 1.950,-  en kunnen oplopen tot € 5.000,-. Er zijn namelijk verschillende factoren binnen een outplacementtraject die invloed hebben op de kosten zoals de looptijd, de intensiteit en eventuele nazorg.

Outplacement lijkt duur, maar betaalt zich dubbel en dwars terug. Zie het als een investering in jezelf: je krijgt waarschijnlijk werk dat je leuk(er) vindt en bent sneller geholpen aan een nieuwe baan! Ieder persoon en elke situatie is anders. Daarom biedt CareerAdvisor een maatwerkoplossing aan op het gebied van outplacement en zijn outplacementkosten afhankelijk van je persoonlijke situatie.

 

Wie betaalt de kosten van een outplacementtraject?

Over het algemeen vergoedt de werkgever de kosten van outplacement. De kosten kunnen namelijk ten laste komen van de transitievergoeding en zijn fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten. Daardoor betaalt de werkgever een lagere netto transitievergoeding aan een medewerker. In sommige gevallen kunnen werkgevers een eigen bijdrage vragen van werknemers. 

> Ontdek 5 redenen om voor outplacement te kiezen.

> Of lees over het belang van outplacement bij reorganisatie

 

Begeleiding ontslagproces

CareerAdvisor helpt beide partijen om deontslagprocedure in de juiste banen leiden. In een outplacementtraject begeleidt onze persoonlijke coach jou als werknemer naar een nieuwe baan. Als werknemer ben je bij ons in goede handen en krijg jebegeleidingsgarantie. Dat betekent dat wij jou net zo lang begeleiden totdat je daadwerkelijk aan de slag bent en een nieuwe stap hebt kunnen zetten.

Neem eens een kijkje naar onze pakketten.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een intake aan!

Ja, ik wil een vrijblijvende intake

Ook interessant voor jou: 

Download het Outplacement e-book Een ontslag is voor niemand leuk. Om een goede nieuwe baan te vinden kan outplacement de oplossing bieden. Lees er meer over in onze gratis brochure.