De voordelen van oudere werknemers

Ben jij onzeker over jouw leeftijd als het gaat over het zoeken van nieuw of ander werk? Wist je dat je dat daar helemaal geen goede reden voor is? Vaak komen deze onzekerheden voort uit vooroordelen over oudere werknemers. In deze blog ontkrachten we die vooroordelen en benoemen we juist al het positieve dat oudere werknemers te bieden hebben!

De volgende punten worden op deze pagina behandeld:

De vooroordelen over oudere werknemers

Voor oudere werknemers (lees: 55+) kan het lastiger zijn om nieuw werk te vinden. Er bestaan veel vooroordelen over oudere werknemers. Zo zouden oudere werknemers:

  • Vaker ziek zijn: dit verschilt natuurlijk per persoon en wat voor werk diegene doet. Het is natuurlijk wel zo dat een bouwvakker sneller fysieke lasten op oudere leeftijd krijgt dan iemand met een kantoorbaan. Oudere werknemers zijn over het algemeen niet vaker ziek dan jongere werknemers. Ze zijn zelf psychisch sterker dan jongere werknemers.
  • Niet snel meer wat bijleren: dit is niet waar. Het verschil is dat jongere werknemers en oudere werknemers op compleet andere manieren nieuwe dingen leren. Zo hebben oudere werknemers meer baat bij trainingen of cursussen die aansluiten op de praktijk.
  • Niet mee willen veranderen: vaak wordt er gedacht van oudere werknemers dat zij wat eigenwijzer zijn, als het gaat om het willen veranderen en mee willen gaan met de tijd. Echter blijkt in de praktijk dat dit niet standaard zo is. De kennis en ervaring van oudere werknemers kan juist goed gebruikt worden bij veranderingen. 

Over het algemeen worden oudere werknemers vergeleken met jonge werknemers, echter is het belangrijk om niet negatief naar de verschillen te kijken. De verschillen tussen jonge en oude werknemers kunnen juist kansen bieden voor het bedrijf.

De voordelen van oudere werknemers

Nu we enkele vooroordelen hebben ontkracht kunnen we het gaan hebben over de voordelen van oudere werknemers. We hebben al eerder een blog geschreven over de voordelen voor werkgevers om 55-plussers in dienst te nemen. In die blog kwamen de volgende voordelen aan bod:

  • Oudere werknemers zijn minder vaak ziek.
  • Oudere werknemers zijn vaak zeer gemotiveerd om aan het werk te gaan
  • Ze zijn betrouwbaar. Door hun levenservaring hebben ze een groot verantwoordingsgevoel. Daarnaast is de kans groot dat hun kinderen al uit huis zijn en zijn ze bijvoorbeeld minder snel afgeleid door digitale apparaten
  • Door hun levenservaring zijn vaak sociaal vaardiger.
  • Ze beschikken over mega veel ervaring en kennis die zij in vorige banen hebben opgedaan.

Welke financiële voordelen zijn er voor oudere werknemers?

Naast de bovengenoemde voordelen, zijn er ook veel financiële voordelen. De financiële voordelen zijn voornamelijk een voordeel voor de werkgever, echter bieden deze subsidies meer kans aan 55-plusser om aan een baan te komen.

Proefplaatsing

Eenproefplaatsing is bedoeld voor verschillende doelgroepen die moeilijk werk kunnen vinden en een uitkering ontvangen. Weet je als werkgever niet zeker of een persoon geschikt is voor een bepaalde functie. Dan kan je in overleg met het UWV een proefplaatsing aanvragen. De werknemer mag 2 maanden, met behoud van de uitkering, bij het bedrijf werken. In deze periode hoeft die werkgever geen loon te betalen. Hierdoor vervalt de ‘standaard’ proefperiode die normaal wordt afgegeven, aangezien deze niet meer nodig is na twee maanden proefplaatsing.

Loonkostenvoordeel:

Hetloonkostenvoordeel wordt ook wel LKV genoemd. Dit is de vervanger van de premiekorting voor oudere werknemers. Dit is een tegemoetkoming voor werkgevers die één of meerdere personen in dienst heeft uit doelgroep die lastiger werk kunnen vinden. Dit zijn oudere werknemers met een uitkering, werknemers met een arbeidsongeschikt uitkering en werknemers met een arbeidsbeperking.

Afhankelijk bij welke doelgroep de werknemer hoort, ontvangt de werkgever een maximaal bedrag per jaar. Voor oudere werknemers bedraagt dit €3,05 per verloond uur met een maximum van €6.000 per jaar. Daarnaast kun je maximaal 3 jaar lang per werknemer loonkostenvoordeel ontvangen.

Geen vooroordelen en excuses meer!

Het aannemen van 55-plussers is minder uitdagend dan dat de meeste mensen denken. Oudere werknemers brengen veel voordelen met zich mee, waaronder financiële voordelen. Een goede balans van jong en oud, waarbij verschillende generaties van elkaar kunnen leren zou perfect zijn. Wij zien eigenlijk geen excuses om 55-plusser af te wijzen enkel op basis van hun leeftijd.

Hulp nodig om als 55-plusser aan een (nieuwe) baan te komen? Wij helpen je graag middels ons loopbaanadvies. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Neem contact met ons op Onzeker over jouw leeftijd als het gaat om zoeken van nieuw werk? Wij laten je inzien dat daar geen reden voor is. Op deze pagina vertellen we je de voordelen van oudere werknemers.