De functie van mijn werknemer komt te vervallen, wat nu?

Wanneer je gaat reorganiseren betekent dit simpelweg een herstructurering van jouw bedrijf. Hierbij kan het voorkomen dat afdelingen en functies worden samengevoegd of geheel worden opgeheven. Dit betekent dat functies komen te vervallen. In dit blog vertellen wij je wat dit betekent voor jou als werkgever.

 

Functie van mijn werknemer vervalt bij een reorganisatie

Als er sprake is van een reorganisatie bij jouw bedrijf, gaat dit altijd gepaard met veranderingen en onzekerheden. Zo zijn werknemers onzeker of ze hun functie kunnen behouden. Het vervallen van functies komt bij een reorganisatie immers vaak voor. Dit betekent niet direct dat jij werknemers moet ontslaan. Je kunt ook een functiewijziging aan je werknemer voorstellen. 

Wanneer je wil dat een werknemer van functie verandert binnen het bedrijf kan dit alleen wanneer de werknemer het daar mee eens is. Hiervoor moet je wel een zwaarwegend bedrijfsbelang hebben. Dit zijn bedrijfsbelangen waarbij het niet wijzigen van de functie ernstige gevolgen voor jou als werkgever heeft. Een reorganisatie valt hieronder. Onthoud ook dat de werknemer een nieuwe passende functie mag weigeren. Dit komt echter niet vaak voor.

> Geeft jouw werknemer aan zelf van functie te willen veranderen? Lees dan: Veranderen van functie binnen het bedrijf waar je werkt? Dit komt er bij kijken

 

Houdt rekening met het wijzigingsbeleid bij het vervallen van functies

In het contract, cao of bedrijfsreglement kun je opgenomen hebben dat je de arbeidsvoorwaarden van je werknemer zonder toestemming mag wijzigen. Dit staat ook wel bekend als het wijzigingsbeleid. Is deze er niet? Dan is er niet altijd duidelijkheid of je de functie en het contract van een werknemer zonder toestemming mag wijzigen. Dit verschilt per geval.

Goed om te weten is dat het wijzigingsbeleid alleen van toepassing kan zijn op werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Wanneer een werknemer een tijdelijk contract heeft, ben jij als werkgever niet verplicht om de huidige functie opnieuw aan te bieden. Zo mag je afwijken in het aantal uren, het salaris en de functie ten opzichte van het oude contract.

 

De opties wanneer door een reorganisatie functies komen te vervallen

Wanneer vanwege een reorganisatie de functie komt te vervallen van één of meerdere werknemers kun je als werkgever een functiewijziging voorstellen. Dit wordt ook wel een herplaatsing genoemd. Gaat een werknemer hier niet mee akkoord? Dan kan je ervoor kiezen om de werknemer te ontslaan tijdens een reorganisatie

Dit zijn niet de enige twee opties. Als er functies worden opgeheven bij een herstructurering kan jij als werkgever ook de volgende opties aanbieden aan jouw werknemers:

  • Overplaatsing: bij een overplaatsing komt de functie van de werknemer te vervallen bij de huidige locatie, maar is er geen sprake van een functiewijziging. In plaats daarvan kan de werknemer de huidige functie uitvoeren op een andere locatie van het bedrijf.
  • Outplacement: hierbij bied je begeleiding aan voor het vinden van een nieuwe baan bij een ander bedrijf. Vaak schakel je hiervoor een outplacementbureau in.

Welke optie je ook kiest wanneer functies van werknemers vervallen, het is goed dit op te nemen in een sociaal plan. Zo zijn de afspraken voor beide partijen duidelijk.

 

Een outplacementtraject bij CareerAdvisor

Als functies komen te vervallen bij een reorganisatie en de werknemers niet herplaatst worden, kun je ervoor kiezen om een outplacementtraject aan te bieden. Hierbij worden jouw werknemers begeleid bij het vinden van een passende nieuwe baan.

CareerAdvisor is een outplacementbureau waarbij het geluk en succes van jouw werknemers centraal staan. Wij zetten ons vol enthousiasme in bij het vinden van een passende baan voor jouw werknemers. Nieuwsgierig naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of download onze gratis outplacement brochure voor werkgevers. 

Download brochure Outplacement

Download de gratis brochure Wanneer er bij een reorganisatie functies komen te vervallen kun je als werkgever een outplacementtraject aanbieden. Hierbij bied je begeleiding aan bij het vinden van een nieuwe baan. Lees er meer over in onze outplacement brochure voor werkgevers.