Mag een werknemer outplacement weigeren?

Je hebt besloten om jouw werknemer ontslag aan te zeggen, dat is over het algemeen geen eenvoudige beslissing. Vanuit goed werkgeverschap overweeg je om jouw werknemer een outplacementtraject aan te bieden. Maar mag je werknemer eigenlijk outplacement weigeren?

In dit blog vind je de informatie die je nodig hebt voordat je het gesprek met jouw werknemer aangaat.

Het antwoord op de vraag 'Kan een werknemer outplacement weigeren?' is ja. Ook de werkgever kan een outplacement weigeren wanneer de werknemer dit aankaart. Dit betekent dat niemand recht heeft op een outplacement.

In Nederland isoutplacement niet wettelijk verplicht. Outplacement weigeren als werknemer is daarom een mogelijkheid waar je als werkgever rekening mee moet houden. Als jouw werknemer outplacement weigert geldt er geen sanctie. Het hangt wel van uiteenlopende factoren af of weigering een verstandige keuze is voor je werknemer.

Outplacement wordt geweigerd.

Outplacement weigeren door gemengde gevoelens

Het is goed om je te realiseren datontslag voor jouw werknemer vaak een pijnlijke situatie betekent. Mogelijk is er iets vervelends gebeurd, is je werknemer het niet eens met het ontslag of vindt hij of zij het moeilijk om afscheid te moeten nemen van de vertrouwde werkomgeving. Het gevolg daarvan kan zijn dat je werknemer gemengde gevoelens heeft bij jouw outplacementaanbod en moeite heeft om zich op de nieuwe situatie in te stellen. Dat kan voor je werknemer de reden zijn om outplacement te weigeren.

Goede afweging

Een andere mogelijkheid is dat jouw werknemer twijfelt of outplacement voor hem of haar wel toegevoegde waarde heeft. Outplacement kan je werknemer de ogen openen. Werknemers kunnen kwaliteiten bij zichzelf ontdekken en een keuze maken voor een hele andere richting. Het is belangrijk dat je werknemer daarin zelf een goede afweging kan maken.

> Ontdek de 4 voordelen van outplacement voor de werknemer.

Vrijwel altijd een unieke kans

De praktijk leert dat outplacement voor vrijwel iedereen een unieke kans is op een nieuwe start of een carrièreswitch. De kans dat jouw werknemer snel een nieuwe en duurzame baan vindt wordt vergroot met een outplacementtraject.

Begeleiding ontslagproces

CareerAdvisor helpt je om het (ontslag)proces voor beide partijen in juiste banen te leiden. In een outplacementtraject begeleidt onzepersoonlijke coach jouw werknemer naar een nieuwe baan. Je werknemer is bij ons in goede handen en krijgtbegeleidingsgarantie. Dat betekent dat wij jouw voormalige werknemer begeleiden totdat hij of zij daadwerkelijk aan de slag is en een nieuwe stap kan zetten.

Wil je meer weten? Download onze brochure of neemcontact met ons op!

Download brochure Outplacement

Terug naar blog overzicht

Download ons e-book Een ontslag is voor niemand leuk. Je wilt natuurlijk dat jouw personeel ook in de toekomst een goede baan zal vinden. Outplacement kan de oplossing bieden. Lees er meer over in ons gratis e-book.