5 fouten die je moet vermijden in je CV

Een goed cv maken, hoe pak je dat eigenlijk aan? Je kunt het wiel opnieuw uitvinden en zelf proberen uit te puzzelen hoe een cv ingedeeld moet worden. Handiger is het om te werken aan de hand van een cv sjabloon van bijvoorbeeld Canva. Oké, dat is de eerste stap. Nu moet je ervoor zorgen dat jouw curriculum vitae op de ja-stapel terechtkomt en niet op de nee-stapel.

Als je onderstaande 5 valkuilen voorkomt bij het schrijven van dat belangrijke document ben je al een behoorlijke stap in de goede richting.

1. Benoem geen vaardigheden die iedereen zou moeten hebben

We beschikken allemaal over vaardigheden. Door jouw sterke punten te benoemen in je cv vertel je een toekomstige baas meer over wie je bent en wat je kunt. Let er wel op dat je geen basisvaardigheden vermeldt waar iedereen anno 2020 over moet beschikken. Zo kun je Word en Outlook weglaten op je cv. Dit zijn programma’s die eigenlijk tot de standaard vaardigheden van elke werkzoekende behoren. Kennis van Photoshop? Dat is dan wel een vaardigheid waarmee je opvalt.

2. Val niet op met een onaantrekkelijk cv

Ja, opvallen is een must. Maar wel op een positieve manier. Ziet jouw cv er onoverzichtelijk en onaantrekkelijk uit? Grote kans dat jij niets meer zal horen van je sollicitatie. Ga aan de slag met visuele hulpmiddelen, maak gebruik van koppen, iconen en tekstvakken. Laat zien dat je moeite hebt gestoken in de lay-out van je cv. Wil jij een goede kans maken, dan is het essentieel dat je een professioneel ogend curriculum vitae verstuurt bij je sollicitatie.

3. Verwijs niet naar de cv

Voordat je solliciteert en je cv upload, is het slim om de inhoud nog eens goed door te lezen. Alleen vertrouwen op de spellingcontrole van je tekstverwerker is geen aanrader. Laat iemand uit je vrienden- of kennissenkring jouw document nakijken. Twee paar ogen zien meer dan een. Zorg ook dat je in je begeleidende brief verwijst naar het cv en niet naar de cv.

4. Hetzelfde cv sturen naar iedereen is een no go

Solliciteer je op alle vacatures met hetzelfde cv? Slecht plan. Werkgevers willen juist dat jouw cv is aangepast op de functie waarop je reageert. Jij moet hen overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor die functie en hoe jij in hun organisatie past. Dit doe je door de nadruk te leggen op relevante werkervaring en kernwoorden uit de vacature te verwerken in je cv.

5. Schrijf geen ellenlange (of te korte) verhalen

Een cv van 5 kantjes is wat teveel van het goede, maar een document dat maar de helft van een pagina beslaat is dan weer aan de korte kant. Over het algemeen bestaat een cv uit maximaal twee pagina’s. Uiteraard is de lengte afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent en welke functie je uitoefent. Zaak is om de meest belangrijke informatie kort en krachtig in je cv te verwerken zonder te verzanden in details.

Wil jij je cv laten checken? Neem dan vrijblijvend contact op!

Neem vrijblijvend contact op

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.