Coaches aan het woord: Herman Leusman

Deze week in onze nieuwe rubriek 'coaches aan het woord' staat coach Herman Leusman centraal. Hij vertelt hoe hij in het coachvak is gerold en wat hem drijft als coach. Met zijn ongeneeslijke enthousiasme en grenzeloze vertrouwen in de medemens, heeft Herman in zijn loopbaan als coach al vele honderden geslaagde outplacements op zijn naam staan.

Wat ik het liefst deed

Ik was alweer bijna 10 jaar hoofd 'personeel en organisatie' bij een groot bouwbedrijf toen een vriend, die zelf docent én loopbaanadviseur was, me vroeg wat ik aan die baan nou eigenlijk het leukste vond. Hoofd P&O is namelijk vooral een bestuurlijke functie; het échte handwerk wordt door anderen gedaan. Uitbesteden, coördineren, voortgangsbewaking en beleid initiëren is het devies. Maar wat ik het liefst deed en altijd als eerste aanpakte? Dat waren individuele gesprekken met medewerkers. Over hun plezier, hun toekomst, soms ook over hun zorgen en problemen. Maar dat soort taken moest ik van mijn baas vooral uitbesteden. Dat kostte in zijn ogen veel te veel tijd. Die vriend werkte zelf bij een outplacementbureau en hij stelde voor me daar te introduceren: “dan kun je de hele dag doen wat je het meeste ligt Herman”. En zo geschiedde het.

Goudklompje

Ik volgde aanvullende opleidingen. Je kunt ergens talent voor hebben maar dat moet je dan wel ontwikkelen: loopbaanadvies is een vak. En nu, na ruim 20 jaar dit werk te hebben gedaan, blijkt het een schot in de roos te zijn geweest want het is zo spannend en mooi om te doen! Elk mens heeft een ‘goudklompje’: iets moois, een fijne karaktereigenschap, een bijzondere kwaliteit, een ideaal waarvan je kunt houden. Bij de honderden cliënten die ik voorbij zag komen mocht ik op zoek naar hun goudklompje. Want aardse bestaanszekerheid begint bij mij bijna altijd met het zoeken naar wat je het allerliefst zou willen. Als een cliënt dan heeft bedacht wat hem of haar de meeste energie geeft, wat nastrevenswaardig lijkt, moet het ook nog ‘even gerealiseerd’ worden. Want wat is een ideaal als er geen kans op verwezenlijking bestaat?

Succes op de arbeidsmarkt

Succes op de arbeidsmarkt.Inspiratie opdoen met je kop in de wolken en landen met beide voeten op de grond. Zo wordt het zoeken naar ander werk meer dan alleen het oplossen van een (werkgelegenheids-) probleem. Het wordt de eerste van, hopelijk, een lange reeks geïnspireerde acties. 

Het is mijn ervaring dat die wereld, de arbeidsmarkt, zit te wachten op mensen die geïnspireerd zijn, die hun handen, hoofd en hart in één richting laten werken. Met die mensen wordt een ‘klik’ ervaren tijdens selectiegesprekken. Geïnspireerd dragen mensen bij, al is het maar een beetje, aan het mooier maken van de wereld.

Ik vind het fijn om mijn ervaring, ongeneeslijke enthousiasme en grenzeloos vertrouwen in mijn medemensen te mogen inzetten in dit mooie vak. Hetgeen inmiddels tot vele honderden geslaagde outplacements heeft geleid.

Auteur: Herman Leusman

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

Bekijk ook eens het verhaal van:

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd wat Herman of één van onze andere coaches voor jou kan betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.