Coaches aan het woord: Marike Damstra

Deze week in onze rubriek coaches aan het woord' lees je het verhaal van Marike Damstra. Tijdens een traineeship heeft ze zelf de kracht van coaching mogen ervaren, waardoor ze gelijk wist 'dit wil ik ook doen!'. Met haar ervaring als recruiter weet ze precies waar bedrijven op letten bij het selecteren van potentiële medewerkers. Dat, in combinatie met haar natuurlijke stijl van coaching, zorgt voor vele blije en tevreden coachees. 

Luxe

Hoe luxe is het als iemand je tijdens het proces met het vinden van een nieuwe baan als een buddy naast je staat? Je bijstaat tijdens het proces waar je doorheen gaat als je afscheid neemt van je baan. Je kwaliteiten ziet en je helpt deze te ontdekken zodat je ze zelf ook in gaat zien. Je vertrouwen geeft in jezelf èn je helpt tijdens het sollicitatieproces zodat jij die nieuwe baan krijgt die je op het oog hebt.

Wat wil jíj?

Na mijn studie Economie en Communicatiewetenschap ben ik een traineeship gaan doen. Niet alleen omdat er geld op de plank moest komen, maar ook omdat ik destijds de stellige overtuiging had dat alle succesvolle mensen zo begonnen aan hun carrière. Tijdens dat traineeship heb ik de kracht van coaching zelf mogen ervaren. In tegenstelling tot wat ik tot dan toe gewend was, ging het ineens over mij. Met vragen als wie ben je?, wat kun je? en wat wil jíj? werd ik gedwongen naar mijzelf te kijken. Ik vond het geweldig wat ze met mij deden; een verademing. Toen wist ik: dat wil ik ook doen!

De juiste match

Zo gezegd zo gedaan! Ik ben eerst bij een grote verzekeraar aan de slag gegaan bij de afdeling Leren & Ontwikkelen en ben daarna de wereld van Werving & Selectie ingerold. Zo leerde en zag ik niet alleen hoe je de potentie in mensen kon helpen ontwikkelen, maar ook hoe je de juiste match kon maken tussen een persoon en de juiste functie, waar zijn/haar potentie juist tot bloei kon en zou komen! Ik was helemaal in mijn element.

Het ondernemerschap

En ineens was ik 40 jaar. Het verlangen om te gaan ondernemen was er al een tijdje, maar dit was toch wel het moment! De markt was goed en ik zei ineens mijn vaste baan op. Weg zekerheid! Al snel had ik een mooie interim-opdracht bij Friesland Campina als Executive Recruiter. Ik liep in de wolken. Tot corona om het hoekje kwam kijken… De stekker werd uit alle opdrachten getrokken en daar stond ik dan zonder inkomen. 

Corona

Toevalligerwijs had ik drie maanden daarvoor al contact gekregen met CareerAdvisor, aangezien  loopbaancoaching mij al een tijd trok en ik nieuwsgierig was naar een leven dit fulltime te gaan doen als ondernemer. Maar ik had het tot aan corona te druk om me er vol in te storten. Bovendien paste ik het loopbaancoachen dankzij mijn eerdere coachopleiding al toe tijdens mijn interim klus, om zo de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Maar door corona veranderde dit en kon ik aan de slag voor CareerAdvisor. 

De andere kant van de rivier

Inmiddels zijn we nu een jaar verder en kijk ik niet eens meer om naar HR interim-opdrachten want coachen is wat ik het liefste doe. In kleine stappen de rivier oversteken.Ik zie het proces als dat ik samen met iemand die een nieuwe baan zoekt, aan één kant van een brede rivier sta en we samen naar de overkant willen, waar die nieuwe baan ligt te wachten. Om de mensen van de ene kant naar de andere kant van de rivier te brengen reik ik hen tijdens het proces stenen aan die ze neer kunnen leggen om hun volgende stap richting die andere oever te kunnen zetten, zodat ze droog en tevreden aan de andere kant van de rivier komen. Dit proces is bij iedereen anders!

Succes vieren

Ik geniet van het coachen en mijn oprechte interesse in mensen zorgt dat het mij natuurlijk afgaat. Vanwege mijn ervaring als recruiter weet ik waar er door bedrijven op gelet wordt bij het selecteren van potentiële medewerkers. Dat, in combinatie met mijn energie als coach, stelt mij in staat de coachee te kunnen helpen weer vertrouwen te krijgen in zichzelf na het verlies van een baan. Want zeg nou zelf: wat is nou leuker dan aan het einde van het traject samen te vieren dat die leuke baan is gevonden en er een hele nieuwe toekomst start?!

Auteur: Marike Damstra

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd wat Marike of één van onze andere coaches voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.