STAP-budget, wat houdt dat precies in?

Afgelopen maart heeft de Nederlandse overheid het STAP-budget geïntroduceerd. Met het STAP-budget kan je gesubsidieerd een training, cursus of scholing volgen. Benieuwd wat het STAP-budget precies inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Lees dan onderstaande blog waarin wij je alles vertellen over het STAP-budget en onze STAP-budget trainingen.

De volgende punten komen aan bod in deze blog: 

Wat houdt het STAP-budget in?

Het STAP-budget staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Deze subsidie is in het leven geroepen in het kader van 'Leven lang ontwikkelen'. We moeten onszelf blijven ontwikkelen om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. 

Volwassen werkenden of werkzoekenden kunnen jaarlijks maximaal €1.000 STAP-budget krijgen om scholing of trainingen te kunnen bekostigen. Heb je een scholing of training op het oog die duurder is dan €1.000? De rest van de kosten zijn voor eigen rekening of kunnen wellicht nog vergoed worden door het bedrijf waar je werkt. 

Is de scholing of training minder dan €1.000? Je krijgt dan de gehele training of scholing vergoed. Het restant van het STAP-budget kan je niet gebruiken om nog een training of scholing vergoed te krijgen. 

Elke 2 maanden start er een aanvraagperiode. Dit jaar is er in totaal 160 miljoen euro beschikbaar voor het STAP-budget. Niet iedereen die zich aanmeldt voor het STAP-budget krijgt ook daadwerkelijk de subsidie toegewezen. Per ronde is er een gedeelte van het totale budget beschikbaar. 

Of je de subsidie krijgt is dus afhankelijk van het aantal aanmeldingen en het beschikbare budget. Verder zijn er geen specifieke aspecten waarnaar gekeken wordt. Wel kan je maar één keer per jaar de aanvraag voor het STAP-budget doen. Wanneer het geld op is, dan kan je het opnieuw proberen in een volgende aanvraagperiode.

Het STAP-budget kan alleen aangevraagd worden door jou als deelnemer, dus niet door het bedrijf waarvoor jij werkt. De subsidie wordt uitbetaald aan de organisatie waar jij de training volgt. Als deelnemer hoef je dus niets voor te schieten. Start je toch niet aan de opleiding of training? Of rond je deze niet af? Dan moet je dit zo snel mogelijk doorgeven aan het UWV zodat de subsidie teruggevorderd kan worden. Gebeurt dit niet? Dan kan jij maximaal twee jaar uitgesloten worden van het aanvragen van het STAP-budget.

juistevacatures

Is het STAP-budget wat voor mij?

Bijna iedereen kan in aanmerking komen voor het STAP-budget. Echter zijn er wel enkele voorwaarden aan gebonden. STAP-budget voorwaarden: 

 • Je bent minimaal 18 jaar oud en bent niet ouder dan de AOW-leeftijd.
 • Je bent een burger van de EU of familielid van een Unieburger.
 • Voorafgaand aan de aanvraag was je minimaal drie tot twee jaar en drie maanden verzekerd door de volksverzekeringen.
 • Je hebt afgelopen kalenderjaar geen STAP-budget ontvangen.
 • De opleiding, training of cursus moet geregistreerd zijn in het STAP-scholing register.
 • De aanvraag moet minimaal vier weken voor de start van de opleiding, training of cursus aangevraagd worden.

Voldoe je aan bovenstaande eisen en weet je welke opleiding, cursus of training je wilt volgen? Dan kan je je aanmelden. Het aanmelden voor het STAP-budget gaat als volgt: 

 1. Meld je aan bij de training die je wilt gaan volgen. Belangrijk is wel dat je zeker weet dat het STAP-budget beschikbaar is voor deze training. Dit kan je vragen aan de opleider of bekijken op het scholingsregister 
 2. Na je aanmelding ontvang je van de trainingsaanbieder een digitaal STAP aanmeldingsbewijs. 
 3. Vervolgens ga je naar het STAP-portaal van het UWV
 4. In het portaal vraag je het STAP-budget aan en upload je het aanmeldingsbewijs van de training. Let op: dit kan alleen tijdens een aanvraagtijdvak. Dit vindt meerdere keren per jaar plaats, de eerstvolgende mogelijkheid is 1 november.
 5. Wanneer het UWV de aanvraag heeft goedgekeurd dan wordt het STAP-budget als voorschot uitbetaald aan de opleider. Jij hoeft dus niets voor te schieten. 
 6. Als de opleiding afgerond is dan wordt binnen 3 maanden door het UWV gecontroleerd of de training daadwerkelijk afgerond is. Ook wordt er gekeken of er aan alle verplichtingen van de subsidieregeling is voldaan.

Onze trainingen met STAP-budget

Vanuit CareerAdvisor worden er verschillende trainingen aangeboden die gesubsidieerd kunnen worden vanuit het STAP-budget. Elke training heeft een andere trainingsduur en prijs. Voor specifieke informatie over de training kan je op titel van de training klikken! 

Regie over je eigen loopbaan: op weg naar meer werkplezier: loop jij vast in je werk? Heb jij het gevoel dat jouw kunnen niet optimaal wordt benut? Ervaar je weinig zingeving en voelt werken als een sleur? Dan is het tijd om de regie over je eigen loopbaan in handen te nemen.

Personal branding op de arbeidsmarkt: je bent niet meer tevreden over je huidige werk en hebt al voor jezelf besloten om op zoek te gaan naar een baan buiten de organisatie waarvoor je werkt. Maar voordat jij je contract opzegt, wil jij leren hoe jij jezelf goed kan wegzetten in de arbeidsmarkt. Jij wilt jouw persoonlijke merk creëren en met een gedegen (marketingstrategie je volgende stap gaan maken.

Ambities waarmaken: je bent op een punt in je leven gekomen dat je wat anders wil met je werk of in je leven, maar je weet niet goed wat je precies wil, laat staan dat je weet hoe je dat gaat bereiken. Dan is deze training geschikt voor jou!

Ontdek jouw drijfveren: wil jij ontdekken wat jouw drijfveren zijn? Wil jij meer plezier in je werk ervaren? Wil je meer leven volgens je eigen waarden? Wil je makkelijker beslissingen nemen en minder afhankelijk zijn van je omgeving? Dan is deze training wat jij nodig hebt!

Presenteren: spreken voor publiek: heb jij last van stress al je moet presenteren? Breekt het zweet je uit als je er alleen al aan denkt?Maar je hebt wel een verhaal te vertellen of wil graag je kennis delen met anderen. Meld je dan aan voor deze training.

Jouw impact vergroten – beïnvloeden en overtuigen: vind jij het lastig om jouw goede ideeën en voorstellen onder de aandacht te brengen en anderen daarin mee te krijgen? Wil jij succesvol om leren gaan met weerstand en het aangaan van confrontaties, met behoud van de relatie? Dan is deze training geschikt voor jou!

Het is mogelijk alle bovenstaande trainingen (deels) gesubsidieerd te krijgen vanuit het STAP-budget. Enkel is dit geen vereiste. Dit betekent dat je de trainingen ook kan volgen zonder het ontvangen van het STAP-budget. De kosten komen dan geheel voor eigen rekening, behalve als deze vergoed worden door de werkgever.

Blijf jezelf ontwikkelen met het STAP-budget!

Zie jij het belang in van een ‘Leven lang leren’ en wil jij je blijven ontwikkelen binnen de arbeidsmarkt? Dan zijn onze trainingen zeker iets voor jou! Hoe fijn is het dat je deze (deels) vergoed kan krijgen! Een win-win situatie. Wil je er nog eens met ons over praten of heb je behoefte aan coaching binnen je loopbaan? Schroom je niet om contact met ons op te nemen. 

Neem contact op

 

Terug naar blog overzicht

Bekijk onze trainingen Bekijk welke trainingen je kunt betalen met het STAP-budget. Ga de uitdaging aan en blijf jezelf ontwikkelen door middel van onze trainingen!