Wat gebeurt er bij outplacement?

Je hebt een moeilijke en belangrijke knoop doorgehakt. Je gaat als werkgever, al dan niet noodgedwongen, afscheid nemen van jouw werknemer. Het liefst doe je dat zorgvuldig en wil je in goede harmonie uit elkaar gaan. De beste oplossing voor beide partijen. Dat kan heel goed met een outplacementtraject voor jouw werknemer. Ook na ziekteverzuim of uitval, bijvoorbeeld als gevolg van een burn-out. Je kunt de begeleiding van jouw werknemer naar een nieuwe baan met een gerust hart aan ons overlaten. Misschien vraag jij je af ‘Wat is een outplacementtraject?’

In dit blog vertellen we jou daar alles over:


Wat is een outplacementtraject?

CareerAdvisor helpt jou om de(ontslag)procedure voor beide partijen in juiste banen te leiden. In een outplacementtraject begeleidt onze persoonlijke coach jouw werknemer naar een nieuwe baan. Je werknemer is bij ons in goede handen. Wij beginnen met de zoektocht naar drijfveren, talenten en mogelijkheden. Daarna helpt de coach bij het opnieuw omschrijven van ambitie(s) en vaardigheden en koppelt dit samen met jouw werknemer aan de (huidige) arbeidsmarkt. Wij kunnen zowel op locatie als op onze vestigingen begeleiden en onze outplacementtrajecten zijn pragmatisch en doelgericht. In deze tijd van coronamaatregelen houden wij onze intake- en coachingsgesprekken natuurlijk ook online. Net als onze trainingen. Altijd op dezelfde menselijke en persoonlijke manier als onze ‘live’ gesprekken.

Stappen outplacementtraject

Stappen outplacementtraject

Ons outplacementtraject bestaat uit 5 verschillende stappen of fases. Voor een succesvolle afronding is het belangrijk dat we samen met jouw voormalige werknemer zorgvuldig iedere fase doorlopen.

Stap 1. Ontslagverwerking

De meeste werknemers kunnen pas weer naar de toekomst kijken als ze bijgekomen zijn van de schrik. Daarom staat in deze fase van het outplacementtraject de acceptatie van het ontslag centraal.

Stap 2. Zelfanalyse

De antwoorden op de vragen ‘Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?’ vormen de basis voor de zoektocht naar een nieuwe baan. Jouw voormalige werknemer gaat aan de slag met een helder profiel dat bestaat uit zijn expertise, vaardigheden en competenties. Inclusief een overzicht van branches, organisaties en functies die bij hem of haar passen.

Stap 3. Arbeidsmarktoriëntatie

Voor veel mensen is het al een tijd geleden dat zij op zoek waren naar een nieuwe baan. Wij nemen jouw voormalige werknemer mee in de veranderingen in de arbeidsmarkt. Hoe ziet die eruit, welke vacatures zijn er en welke spreken aan? Verder gaan we in deze fase aan de slag met een (vernieuwd) CV, een onderscheidende motivatiebrief, sollicitatietraining, elevator pitch en de inzet van sociale media.

Stap 4. Jobhunting

Onze jobcoach screent vacatures en biedt ze aan. Met extra aandacht voor nog niet gepubliceerde vacatures omdat die een hogere slagingskans bieden. Daarom benadert onze jobcoach continu en rechtstreeks potentiële werkgevers. Jouw voormalige werknemer krijgt toegang tot ons vacature zoeksysteem. Onze jobcoach traint hem of haar effectief om ook zelf naar passende functies te zoeken.

Stap 5. Nazorg

In deze fase heeft je voormalige werknemer vaak een nieuwe baan gevonden of is daar druk mee bezig. Onze coach houdt regelmatig contact om te horen hoe het gaat en jouw voormalige werknemer kan terecht voor vragen rondom contract, proeftijd en arbeidsvoorwaarden.

Hoe lang duurt een outplacementtraject?

De duur van een outplacement traject is afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen van de kandidaat. Wij bieden trajecten aan vanaf 3 maanden tot en met een jaar.

Goed om te weten

Met outplacement krijg jouw medewerker van ons een begeleidingsgarantie. Dat betekent dat wij jouw voormalige werknemer begeleiden totdat hij of zij daadwerkelijk aan de slag is en een nieuwe stap kan zetten.

Ja, ik wil graag persoonlijk contact

Terug naar blog overzicht

Download de routekaart Benieuwd hoe een outplacementtraject van CareerAdvisor eruit ziet? Download dan onze routekaart naar een nieuwe bestemming.