5 Redenen om voor outplacement te kiezen

Op het moment dat er, om wat voor reden dan ook, besloten is om van een medewerker afscheid te nemen sta je voor de keuze hoe je dat gaat aanpakken. Daarbij is het zowel voor jou als jouw werknemer prettig om op een constructieve manier naar de toekomst te kijken. Kiezen voor outplacement biedt daarvoor de handvatten.

Met behulp vanoutplacement biedt jij je werknemer perspectief doordat hij/zij aanzienlijk meer kans op een nieuwe baan heeft door vanuit een dienstverband te solliciteren. Daarbij is de arbeidsmarkt vaak veranderd ten opzichte van de laatste keer dat jouw werknemer heeft moeten solliciteren. Outplacement kiezen kan je werknemers goed op weg helpen.

In onze nieuwe blog hebben we vijf redenen om voor outplacement te kiezen op een rijtje gezet:

1. Win-win situatie

Ontslag is altijd pijnlijk en zorgt voor de nodige spanning. Met behulp van outplacement bied jij de werknemer perspectief op nieuw werk. Daarmee vergroot je de kans dat beide partijen op een prettige manier afscheid van elkaar kunnen nemen.

Doordat je op een prettige manier afscheid hebt kunnen nemen van je werknemer, zal dit ook een positief effect hebben op de reputatie van jouw bedrijf. In ieder geval is daar meer kans op dan bij een ontslagprocedure. In goede harmonie uit elkaar gaan straalt ook af op de andere medewerkers. En degene die vertrekt zal zich positiever over het bedrijf uitlaten.

Perspectief op nieuw werk.

Outplacement kiezen is voor beide partijen een win-win situatie. Je houdt het zakelijk en toont inzet om op een prettige manier afscheid te nemen. De werknemer krijgt door outplacement nieuwe inzichten en kan aan de slag met het vervolg van zijn/haar loopbaan. Daarmee geef je een positieve draai aan een voor de werknemer ingrijpende maatregel.

2. Goed werkgeverschap

Door outplacement aan je medewerkers aan te bieden, toon je goed werkgeverschap aan. Je laat zien dat je om jouw medewerkers geeft en graag ziet dat zij doorgroeien naar een nieuwe baan. De organisatie wil immers investeren in een goede afronding en zicht op een andere baan.

3. Kennis van de arbeidsmarkt

In de jaren dat jouw medewerker voor jouw organisatie heeft gewerkt, hebben er ongetwijfeld veel veranderingen plaatsgevonden op de arbeidsmarkt. Er zijn nieuwe banen gecreëerd waar ‘oude’ banen het veld hebben moeten ruimen. Een outplacementbureau heeft kennis en zicht op de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ook binnen jouw sector.

Een outplacementbureau kent de weg in iedere branche en kan zo de medewerker effectief begeleiden naar een nieuwe baan, passend bij zijn of haar arbeidsverleden, interesses en ambities. Heeft je medewerker nog geen idee van zijn of haar ambities? Ook daar kan een outplacementbureau bij helpen.

>> Benieuwd wat een outplacementbureau nog meer doet en hoe je er eentje kiest? Lees dan ons blogWat doet een outplacementbureau?.

Wat als mijn medewerker op leeftijd is?

Veel mensen boven 45 jaar hebben moeite bij het vinden van een nieuwe baan. Vaak worden zij te oud gevonden. Toch is dit de groep personeelsleden waar de meeste kennis en ervaring zit. Kiezen voor outplacement kan deze groep helpen bij het vinden van een passende baan door het op ‘een andere manier’ aan te pakken. Jouw medewerkers krijgen voldoende begeleiding om door deze barrière heen te breken.

>> Dat een oudere werknemer in dienst nemen voordelen heeft, lees je in ons blog6 voordelen voor werkgevers om een 55 plusser in dienst te nemen.

4. Kosten besparen

Als je eenoutplacementtraject aanbiedt met een goed perspectief op een nieuwe baan, dan is de kans groter dat de werknemer de ontslagvoorwaarden zal accepteren. Je voorkomt daarmee juridische kosten als gevolg van langdurige onderhandelingen.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om te kiezen voor groepsoutplacement. Ideaal wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een reorganisatie waarbij je meerdere werknemers moet laten gaan. Het voordeel hiervan is dat zowel de kracht van de groep als die van de individuele werknemer benut kan worden. De werknemers kunnen gezamenlijk hunontslag verwerken, elkaar motiveren en gebruikmaken van elkaars kennis, vaardigheden en netwerk.

5. Onafhankelijk sparring partner

Het inschakelen van een outplacementbureau als onafhankelijk sparring partner maakt het ontslagproces aanzienlijk gemakkelijker. Een groot deel van het proces kan je uitbesteden. Een outplacementbureau kent alle ins en outs en staat tussen jou en de werknemer in. Jij kan je dan richten op het realiseren van een positieve afsluiting van het proces.

Voordelen voor de werknemer

Naast dat kiezen voor outplacement voor jouw als organisatie veel voordelen heeft, heeft outplacement ook voordelen voor de werknemer zelf. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:

1. Grotere kans op een nieuwe baan

Doordat de werknemer vanuit zijn huidige baan op zoek gaat naar een nieuwe baan, voorkomt hij dat hij in een werkloosheidssituatie terecht komt. Over het algemeen zorgt die situatie ervoor dat het lastiger is om een nieuwe baan te vinden.

2. Een passende baan

Een nieuwe baan zoeken biedt ook nieuwe kansen voor je medewerker. Mocht hij zich niet helemaal thuis voelen in zijn huidige functie, dan kan hij met behulp van outplacement uitzoeken wat zijn droombaan zou zijn.

3. Professionele begeleiding

De werknemer krijgt professionele begeleiding bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Een bijkomend voordeel is dat hij dit zelf niet hoeft te betalen. Hij of zij is dus beter voorbereid op de nieuwe baan en heeft hier zelf amper wat voor hoeven doen.

Direct voor outplacement kiezen?

Bij een outplacementtraject komt er veel op je organisatie af. Een goed outplacementbureau kan jouw medewerkers naar hun nieuwe baan begeleiden.

CareerAdvisor is een gerenommeerd outplacement bureau met een landelijke dekking. We zijn dusdanig ingericht dat we flexibel in kunnen spelen op de wensen en behoeften van onze klanten, want een tevreden klant is onze drijfveer. We hebben daarbij de beschikking over een gevarieerde poule aan coaches, waardoor de klant kan kiezen voor de coach die het beste bij hem of haar past.

Heb je aan de hand van bovenstaande informatie nog vragen over de voordelen van outplacement? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Terug naar blog overzicht

Download het Outplacement e-book Jouw medewerkers op weg helpen naar hun volgende stap in hun carrière? Lees meer over outplacement in onze brochure. Download hem gratis!