Wanneer krijg je als werkgever met outplacement te maken?

Het aanbieden van een outplacementtraject is in Nederland niet verplicht. Wel wordt het gestimuleerd via de wettelijke transitievergoeding. Toch is het de werkgever die in de meeste situaties ervoor kiest om outplacement aan te bieden. Niet in alle situaties krijg je te maken met outplacement als werkgever. Ontdek wanneer wel!

Als je gedwongen afscheid van een medewerker moet nemen adviseren wij altijd om de werknemer een outplacementtraject aan te bieden. Daarmee toon jij je een goed werkgever naar jouw medewerker toe. De werknemer krijgt een betere uitgangspositie op de arbeidsmarkt en verlaat het bedrijf op een zo prettig mogelijke manier.

In dit blogartikel vertellen we je er meer over:

Wat houdt outplacement in?

Outplacement is het begeleiden van een werknemer naar een nieuwe baan of naar zelfstandig ondernemerschap door eenoutplacement professional. In Nederland hoeven werkgevers outplacement niet aan te bieden en werknemers hoeven deze niet te accepteren. Outplacement kan wel opgenomen zijn in cao's en sociale plannen en volgen uit goed werkgeverschap. Werkgevers die een outplacementtraject voor een (ontslagen) werknemer inzetten, kunnen de kosten daarvan aftrekken van de winst (als bedrijfskosten).

Ontslag2

 

Wanneer outplacement aanbieden?

Er zijn talloze aanleidingen voor outplacement, zoals:

  • Een reorganisatie waardoor afscheid van werknemers noodzakelijk is;
  • Een fusie waardoor de organisatie moet inkrimpen;
  • Geen doorgroeimogelijkheden voor werknemer;
  • Marktontwikkelingen die maken dat werk overbodig wordt;
  • Een arbeidsconflict;
  • De werknemer functioneert niet meer goed;
  • Er zijn onvoldoende doorgroeimogelijkheden binnen de huidige organisatie.

Win-win situatie

Ontslag is altijd pijnlijk en zorgt voor de nodige spanning. Met behulp van outplacement bied jij de werknemer perspectief op nieuw werk. Daarmee vergroot je de kans dat beide partijen op een prettige manier afscheid van elkaar kunnen nemen. Dit zal ook een positief effect hebben op de reputatie van jouw bedrijf. In ieder geval is daar meer kans op dan bij eenontslagprocedure.

In goede harmonie uit elkaar gaan straalt ook af op de andere medewerkers. En degene die vertrekt zal zich positiever over het bedrijf uitlaten. Een win-win situatie dus voor beide partijen. In een eerdere blog van ons vind je nog meer redenen om voor outplacement te kiezen.

Soorten outplacement

Wanneer je ervoor kiest om jouw medewerkers outplacement aan te bieden, heb je de keuze uit verschillende soorten outplacement:

  • Individuele of vrijwillige outplacement. Het kan voorkomen dat jouw werknemer veranderd is qua wensen of instelling of het gevoel heeft uitgegroeid te zijn. Er kan zich dan een situatie voordoen dat jij en je werknemer niet meer bij elkaar passen. Een passende vertrekregeling inclusief outplacement is dan mogelijk.

  • Gedwongen outplacement. Een gedwongen outplacement vindt plaats wanneer er binnen jouw bedrijf een reorganisatie aangekondigd wordt. Meerdere arbeidsplaatsen kunnen daardoor vervallen. Als jij je zaken als werkgever goed wilt regelen, stel je een plan op inclusief een outplacement.

  • Collectief outplacement. Wanneer er meer dan tien arbeidsplaatsen komen te vervallen, spreken we van een groepsoutplacement. Op deze manier worden jouw werknemers tegelijkertijd begeleid in hun weg naar een nieuwe baan. De vergoeding kan dan maximaal 50% bedragen van de wettelijke transitievergoeding.

Begeleiding bij outplacement

CareerAdvisor kan jou helpen om het(ontslag)proces voor beide partijen in juiste banen te leiden. Wij nemen de zorg voor je werknemers op ons door hen te begeleiden in hun zoektocht naar hun drijfveren, talenten en mogelijkheden. Onze persoonlijke coaches ondersteunen jouw werknemers bij het opnieuw formuleren van vaardigheden en/of ambities en helpen deze te koppelen aan de (huidige) arbeidsmarkt.

Ben je als werkgever op zoek naaroutplacementbegeleiding bij ontslag van meerdere werknemers? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Of het nu 10 of 200 mensen zijn, bij ons ben jij ervan verzekerd dat jouw werknemers van alle niveaus in goede handen zijn.

Overige faciliteiten

Ook kunnen wij voorlichting geven aan jouw werknemers, een mobiliteitscentrum opzetten en een inloopspreekuur organiseren. De begeleiding kan zowel op locatie, bij een van onze  vestigingen of online plaatsvinden. Onze outplacementtrajecten zijn pragmatisch en doelgericht. Samen met jou wordt een projectplan opgesteld, waarbij collectieve afspraken worden gemaakt over het project. Wil je hier meer informatie over ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact op

Terug naar blog overzicht

Download ons e-book Een ontslag is voor niemand leuk. Je wilt natuurlijk dat jouw personeel ook in de toekomst een goede baan zal vinden. Outplacement kan de oplossing bieden. Lees er meer over in ons gratis e-book.

Dit vind je misschien ook interessant