De financiering, wie betaalt outplacement?

Jij gaat jouw werknemer binnenkort ontslag aanzeggen en hebt besloten om vanuit goed werkgeverschap outplacement aan te bieden. Een verstandige keuze waarmee je in goede harmonie uit elkaar gaat en de relatie met je voormalige werknemer kunt behouden. Maar wie betaalt outplacement eigenlijk? Ben jij daarvoor als werkgever altijd de aangewezen partij of kun je een deel van de kosten ook bij jouw werknemer neerleggen?

In dit blog lees je meer over de financiering en kosten van outplacement:

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de investering in een outplacementtraject zich dubbel en dwars terugbetaalt. Je werknemer vindt waarschijnlijk werk dat hij of zij leuk vindt en is sneller aan een nieuwe baan geholpen.

Natuurlijk is iedere situatie en persoon anders, daarom biedt CareerAdvisor maatwerk in outplacement. Maar hoe zit het nu met dekosten van een outplacementtraject? Wie betaalt outplacement?

Kosten van een outplacementtraject.

Transitievergoeding

Sinds 2020 moet je als werkgever bij gedwongen ontslag verplicht een transitievergoeding beschikbaar stellen aan uw medewerker. Dit geldt vanaf het moment dat uw werknemer in dienst is en ook bij een tijdelijk dienstverband. De bedoeling daarvan is zowel compensatie voor het ontslag als de overgang naar een nieuwe baan vergemakkelijken.

De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald op basis van leeftijd, maandsalaris en het aantal dienstjaren. De maximale transitievergoeding is een bruto jaarsalaris tot € 83.000,-.

> Meer weten over de transitievergoeding? Lees ons blogTransitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst.

Kosten outplacement

Over het algemeen ben je als werkgever degene die verantwoordelijk is voor de betaling van outplacement. In sommige gevallen kun je een eigen bijdrage vragen van je werknemer. De kosten van een outplacementtraject kunnen namelijk ten laste komen van de transitievergoeding en zijn fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten. Je betaalt dan een lagere netto transitievergoeding aan jouw medewerker.

Mocht het minimumbedrag van de transitievergoeding de onkosten van een outplacementtraject niet dekken, dan kan je werknemer met jou onderhandelen over een hogere vergoeding

> Ontdek 5 redenen om voor outplacement te kiezen.

Begeleiding ontslagproces

CareerAdvisor help jou om de (ontslag)procedure voor beide partijen in juiste banen te leiden. In een outplacementtraject begeleidt onzepersoonlijke coach jouw werknemer naar een nieuwe baan. Je werknemer is bij ons in goede handen en krijgt begeleidingsgarantie. Dat betekent dat wij jouw voormalige werknemer begeleiden totdat hij of zij daadwerkelijk aan de slag is en een nieuwe stap heeft kunnen zetten.

Wil je meer weten? Download onze brochure of neemcontact met ons op!

Download brochure Outplacement

 

Terug naar blog overzicht

Download ons e-book Een ontslag is voor niemand leuk. Je wilt natuurlijk dat jouw personeel ook in de toekomst een goede baan zal vinden. Outplacement kan de oplossing bieden. Lees er meer over in ons gratis e-book.