Situaties waarin werknemers recht hebben op outplacement

Personeel ontslaan is voor jou als werkgever meestal geen eenvoudige beslissing. Vaak gaat er een heel proces aan vooraf. Wat de reden van ontslag ook is, wellicht vraag jij je af of jouw werknemer recht heeft op outplacement. Of misschien vraag jij je af of een outplacementtraject verplicht is om aan te bieden. Voordat je stappen zet is het goed om te weten hoe het precies zit met outplacement.

In dit blog staan we stil bij de volgende onderwerpen:

Outplacement rechten werknemer

Wanneer bestaat er recht op outplacement? En is het aanbieden van een outplacementtraject verplicht?

In Nederland is outplacement niet wettelijk verplicht, maar je kunt ervoor kiezen om jouw werknemer een outplacementtraject aan te bieden vanuit goed werkgeverschap. Outplacement kan ook volgen vanuit een vaststellingsovereenkomst, een cao of eenreorganisatie. In dat opzicht kan outplacement juridisch bindend zijn, maar er bestaat dus geen outplacement plicht of recht.

Recht op outplacement

Recht op transitievergoeding

Wat je reden voor ontslagaanzegging ook is, sinds 2020 moet je bij een gedwongen ontslag verplicht eentransitievergoeding beschikbaar stellen aan jouw medewerker. Dit geldt vanaf het moment dat jouw werknemer in dienst is en ook bij een tijdelijk dienstverband.

De bedoeling daarvan is zowel compensatie voor het ontslag als de overgang naar een nieuwe baan vergemakkelijken. De kosten van eenoutplacementtraject kunnen ten laste komen van de transitievergoeding en zijn fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten. Je betaalt dan een lagere netto transitievergoeding aan je medewerker.

Recht op loondoorbetaling

Zolang jouw werknemer nog in dienst is heeft hij recht op doorbetaling van het loon. Tijdens een outplacementtraject geldt geen loondoorbetalingsgarantie. Je kunt de salarisbetaling stoppen met ingang van de ontslagdatum of zodra er een andere werkplek is gevonden.

Begeleiding bij ontslagproces

CareerAdvisor helpt je om het (ontslag)proces voor beide partijen in juiste banen te leiden. In een outplacementtraject begeleidt onzepersoonlijke coach jouw werknemer naar een nieuwe baan. Je werknemer is bij ons in goede handen en krijgtbegeleidingsgarantie. Dat betekent dat wij je voormalige werknemer begeleiden totdat hij of zij daadwerkelijk aan de slag is en een nieuwe stap kan zetten.

Wil je meer weten? Download onze brochure of neemcontact met ons op!

Download brochure Outplacement

Terug naar blog overzicht

Download ons e-book Een ontslag is voor niemand leuk. Je wilt natuurlijk dat jouw personeel ook in de toekomst een goede baan zal vinden. Outplacement kan de oplossing bieden. Lees er meer over in ons gratis e-book

Dit vind je misschien ook interessant